Många fördelar med att jobba längre

NORRBOTTEN:Det finns många fördelar med att arbeta högre upp i åldrarna. Bland annat är arbete bra för hälsan.

Det har en forskargrupp, som på uppdrag av Arbetsmiljöverket studerat befintlig forskning, kommit fram till.
Förutom hälsoaspekten är det bra för äldres ekonomi att jobba längre, samt bra för näringslivet som kan nyttja kompetent och erfaren personal under längre tid.

Arbete skapar också struktur i livet, mening, ger status och identitet samt uppmuntrar till aktivitet och kreativitet.

– Arbete är för de flesta bra för hälsan. Begränsningen är mycket fysiskt krävande arbeten som är svåra att klara i högre åldrar. Mentalt krävande arbeten klarar äldre lika bra, kanske ibland bättre, än yngre, säger Eva Vingård, professor i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar:
3 kommentarer om “Många fördelar med att jobba längre
 1. Klas skriver:

  Tycker att man har jobbat klart när man är 65år, då kan man lika gärna lämna över till dem yngre behövande än å sitta å trycka för å få lite extra!

  Kommer då själv å njuta av de som finns kvar av både tid å kapital vid 60-65

 2. Arbetare skriver:

  Borde vara lag att man ska sluta vid 65,kunskaperna får dom yngre ta vid,och lära oss äldre.

 3. Futurum Casus skriver:

  Det finns fördelar med att arbeta så länge man orkar och kan. Jag personligen tycker det var ett stort misstag att ge förtidspension för ”ont i rucken”(ont i ryggen) åt unga människor så som man gjorde på 80-talet. Alla har vi ont i ryggen till och från genom livet men förtidspension i 30 års åldern är inte rimligt. Inte är det acceptabelt samhällsekonomiskt heller då vi tvingar våra efterkommande att betala för hela kalaset. Det finns ingenting som heter ”uppskjuten lön”. Unga betalar för äldre och så har det varit sedan pensionssystemet startade 1913.