Många lämnade Svenska kyrkan

TORNEDALEN: I fjol gick ovanligt många medlemmar ur Svenska kyrkan. Främsta orsaken till att många väljer att gå ur Svenska kyrkan uppges vara att de inte tror på gud. 

Slutligt sammanställd medlemsstatistik visar att 90.000 personer valde att gå ur Svenska kyrkan under 2016. I en enkätundersökning som Svenska kyrkan genomfört om orsaker till utträdet har 40 procent av de svarande uppget att främsta skälet är att de inte har någon tro på gud.

18 procent uppger att medlemskapet inte känns meningsfullt och 17 procent lämnar på grund av ekonomiska motiv.

Enligt analytiker vid Svenska kyrkans forskningsavdelning följde utträdena 2016 ett hyfsat normalt mönster när det gäller vilka grupper som är mest benägna att begära utträde.

Under juni och juli månad såg man dock en avvikelse då många äldre personer med långt medlemskap bakom sig valde att gå ur Svenska kyrkan. Orsaken till detta kopplas till medias granskning av kyrkans resor i början av sommaren. Vilket sannolikt speglade en förtroendefråga, enligt analytiker.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
16 kommentarer om “Många lämnade Svenska kyrkan
 1. klurifax skriver:

  Det är säkert minst 30 år sedan jag lämnar kyrkan då jag insåg att jag slutat tro på tomtar och troll och har absolut ingen saknad av denna kyrka genom alla dessa år jag varit från den.

 2. Sanning skriver:

  Tvärtom, jag gick ur kyrkan pga Svenska Kyrkan inte längre tror på Gud!
  Svenska Kyrkan står inte längre upp för kristna värderingar, kristendomen och följer heller inte längre Bibeln.

 3. pello-bo skriver:

  svammel med tro eller inte tro på gud. de är ekononiska själ varför dom flesta går ur kyrkan. dom flesta tjänar i genomsnitt minst 4000 i lägre skatt genom att gå ur.

 4. pello-bo skriver:

  en fundering. hur många frikyrkor har vi egentligen i Sverige och alla håller på samma gud?!! varför har vi typ pingskyrkan.fialdelfia, osv. och vad jag fattar finansierar vi genom vår kyrkoavgift som dom anställer som pastorer… eller? vet att Jehovas har väl andra finansiererings kriterier. är inte detta ett möjligt debatt för att sänka avgiften på kyrkoavgiften….räcker de inte med den svenska kyrkans bedjan av vår gud!?? fasdt vet att de är ju politiken som styr vilken församling man vill tillhörA?! varför duger inte sv kyrkan för dom som och varför tillhör dom typ pingskyrkan?

 5. F.d kommunbo. skriver:

  Guds namn är JEHOVA, svenska kyrkan vet att Gud har ett egetnamn

 6. Futurum Casus skriver:

  Jag kommer vara med i svenskakyrkan så länge kristendomen får verka i Sverige. Däremot så tycker jag att kyrkovalet ska avvecklas och kyrkan ska bli opolitiskt. Kyrkans samfund kan själv välja trogna besökare och medarbetare som kan och vill jobba för kyrkan i sin kommun.

 7. Finito skriver:

  Som signaturen ”Sanning” skriver så här svenska kyrkan slutat tro på gud och står inte upp för kristna värderingar!!! Snarare så att islam och muslimer står i centrum och Antje Jackelen går i spetsen för den utvecklingen därför lämnade jag svenska kyrkan!

 8. Okristlig kyrka skriver:

  Har gått ur kyrkan för jag anser inte att den står för mänskliga värderingar och gör inget hellre för att bättra på sig när problem uppstår. Tex det här med mobbingen och personalpolitiken som får fortgå känns antikrist och motsatt en kristen trosuppfattning. Problem har fortgått under flera år och kyrkan verkar vara mest en avlöningsplats för inkompetent personer och personalpolitik. Där problemen sopas under mattan, inget och gynna via skatten.

 9. Verkkosurfaren skriver:

  Klurig fråga, egentligen vill jag inte påverka debatten. Men, jag uppmuntrar folk att söka kunskap och bilda sig en egen uppfattning. Att ha en tro är ju möjligen synonymt med att inte veta- förvisso,att inte ha en tro är kanske att tro att man vet fast man inte vet? Den nyfikne kan vid tillfälle läsa Korinthierbrevet och aposteln Paulus ord, redan för tvåtusen år sedan beskrev han poetiskt denna frågeställning. Oavsett vad jag tror eller inte tror så vet jag att det är smakfullt att inte klanka ner på andras tro, så länge deras tro inte kränker andra…tror jag, men vem vet?

 10. Kenkävarsi skriver:

  Jag gick ur kyrkan när jag fick veta att jag som lågavlönad arbetare betalade cirka 4.500 kr per år till något jag inte tror på. Dessa siffror var för ca 6 år sedan, idag hade summan varit ännu högre p.g.a högre lön.

  Vad gäller problemen i svenska kyrkan i Pajala så är senaste nytt att kyrkan avskedat felaktigt och måste nu betala minst en årslön var till dem för oriktigt avsked. De som tryckt ut de tidigare blir kvar och fortsätter lyfta sina löner.
  Det verkar vara till sådant en del av medlemsavgifterna går varje år.

  Mitt tips till alla: Gå ur kyrkan och gör något vettigt för pengarna!

 11. Frid skriver:

  Kom inte och gråt den dagen din anhörig som gått ur sv kyrkan och begravningsakten inte skall hållas inne i kyrkan, många har blivit ledsna och chockade då dom inte vet vad som gäller. Är du inte med så skall du inte heller in i kyrkan på den sista färden.

 12. grynnan skriver:

  En byggnad vid namnet kyrka har inget med religion att göra! Att tro är det många som gör men kommer dom fram till mig o säger att dom vet att Gud finns då ljuger dom! Katolska läran tycks ha många problem. Där kan man dessutom be om ursäkt för allt!

 13. Kyrklig begravning skriver:

  Till Frid !
  Det varierar från präst till präst en del präster kan genomföra en kyrklig begravning fast inte personen varit med i kyrkan för en engångssumma. Vill man ha en kyrklig begravning frågar man en annan präst vid annan församling. Sedan finns de möjligheten att man kan gå med om man ligger på dödsbädden och känner för det utan att hela livet betala ofantliga summor till kyrkan.
  Personligen skulle jag inte vilja bli begrav av någon som stöter ut och diskriminerar, känns inte kristligt, falsk vittnesbörd.

 14. Kenkävarsi skriver:

  Insändaren ”Kyrklig begravning” har fullkomligt rätt.

  Tilläggas kan att möjligheten finns att gå med igen när jag blir pensionär. Kyrkoavgiften beräknas på inkomst, så som pensionär betalar jag extremt lite per år för möjligheten till kyrklig begravning.

  Om vi räknar på mitt exempel med 4500 kr per år i avgift och räknar på att personen arbetar i 40 år (20-60 års ålder). Så blir slutsumman som du betalat till kyrkan under 40 års tid 180 000 kr! (4500*40). Och då har jag inte ens räknat med löneökningar och inflation. Så den verkliga summan torde vara ännu högre.

 15. Marita skriver:

  Som troende behöver du inte vara med i någon kyrka.
  Du kan vara i ditt hem och ha möte. Gud finns överallt.
  Människan gör religion och det blir lagiskt och kontrollerande.
  En som agerar präst eller pastor behöver ju inte följa Gud.
  Finns människor som har behov att kontrollera och då blir det fel när man utövar den i sin religion.
  Bibeln är Ordet som vi människor fick. Jesus kom för att tillintet göra Jävulens gärningar. Studera vad gjorde Han ?? Han gick hårt åt dom skriftlärde och fariserna.
  Jesus satt med syndarna och Hans nåd var stor.Förlåtelsen fanns och Han tog emot dom.
  Rom 10:9-10

 16. lars pellberg skriver:

  I min församling blev det osämja mellan kyrkoherden och en kyrklig medarbetare. Detta bråk kostade tre årslöner för svenska kyrkan .Det ville jag inte vara med och betala .Därför utträde.Jag hade anhöriga som också hade lämnat kyrkan. Inga problem med begravningen.Begravningsbyrån skötte allt.