Många olyckor med ren och vilt

Antalet trafikolyckor med rådjur är kraftigt överrepresenterade. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

Antalet trafikolyckor med rådjur utgör en stor del av olyckorna som inträffar.
Foto: Lisette Olsson-Höghäll

TORNEDALEN:  Antalet rapporterade olyckor med vilt eller ren var något fler i januari 2018 jämfört med samma period i fjol. 

Totalt inträffade 100 olyckor i Norrbottens län som redovisats till polisen i januari. Antalet föregående år ligger på 89 olyckor, enligt statistik från nationella viltolycksrådet.

Ren utgör den största delen av rapporterade olyckor i länet. Årets första månad finns 169 olyckor med ren redovisade. Det är något färre jämfört med november och december i fjol då 291 respektive 297 renolyckor rapporterats. I januari 2017 var antalet 132.

I övrigt har 62 älg och 37 olyckor med rådjur, samt 1 med utter redogjorts i januari 2018.

I hela landet har totalt 5,605 vilt och renolyckor redovisats hittills i år. Varav rådjur utgör 3,745 av dessa.

I genomsnitt sker det en viltolycka var nionde minut i Sverige.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
En kommentar om “Många olyckor med ren och vilt
  1. Kotten skriver:

    Det blir säkert mindre olyckor efter mobil förbudet! Folk har tappat sin ”split vision”genom att stirra på displayen.Har man inte handsfree, måste man stanna med vad det inverkar på miljön med all tomgångskörning vet vi inte än. Nöd utfodring av renar bidrar säkert till olyckorna,älgar dras även till platser där dett sker med ensilage rullar,när naturliga födan är isbelagd,samt det tjocka snötäcket.man lägger även hösträngar för renar tvärs över vägar som renar följer vilket leder till fler påkörningar. Bättre följa vägen något 10 tal meter på sidan om så hinner man bli uppärksam innan passage