Många undantag gör garanti mot rost värdelös

TORNEDALEN: Biltillverkare lämnar i regel rostskyddsgaranti på tolv år. Men detta lämnar inte några garantier, många verkstäder tvingas att neka kunderna rostskyddsgaranti på grund av oro att biltillverkaren anmärker på reparationen vid sin revision. Rostskyddsgarantin gäller bara inifrån kommande rost, som sällan är fallet.
Dessutom omfattar garantin inte heller moderna lättmetaller eller bromsrör. Bubblor i bilens lack som leder till korrosionsskador på plåt och aluminium är vanligt och kostsamt att åtgärda men det ingår inte heller i biltillverkarnas rostskyddsgaranti.
I syfte att förebygga rostangrepp tipsar Motormännens riksförbund att tvätta bilen regelbundet samt reparera eventuella stenskottsskador på karossen omedelbart, fukt kan leta sig in under lacken och med tiden ge lackskador och rostangrepp.
En tanke på vart man parkerar är också att ha i beaktning, undvik att parkera på underlag som binder fukt, exempelvis gräs, jord eller grus.
Rostskador på trösklar och hjulhus är vanligt, men kan undvikas genom att montera stänkskydd, något som många bilar idag saknar.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
3 kommentarer om “Många undantag gör garanti mot rost värdelös
  1. Mad Max skriver:

    Många bra förslag till att hålla rosten borta. Men hur kan man undvika allt? T,ex vart man parkerar bilen, stående i luften kanske? Bra bortförklaringar av biltillverkarna. Bara bluff med dessa garantier.

  2. Futurum casus skriver:

    Har tyvärr tråkig erfarenhet av en mercedes(00 årsmodell) som i stort sett flagnade av. Jag är relativt kunnig i hur man reparerar lackering men denna bil var övermäktig för mig. Fick ingen hjälp av mercedes. Efter det är jag väldigt skeptiskt till mercedes som bil. Både kvalitet och framvagnsupphängning. Bara skräp!

  3. S skriver:

    Bilar är överskattade. Det är i sängen man dominerar.