Många vill söka sina rötter

ÖVERTORNEÅ: Förra veckan anordnade Matarengi forskarförening öppet hus på Nordkalottens kultur- och forskningscentrum i Övertorneå eftersom att det var släktforskningens dag som var välbesökt. 

Att intresset för lokalhistoria och släktforskning har ökat är en trend som föreningen märker av, och temat för evenemanget var fotografiet och släktforskningen.
Fotografier berikar släktforskningen, upplyser Thomas Wahlberg, ordförande i Matarengi forskarförening. Många personer har ofta gamla foton liggandes hemma utan att känna till namnen på personerna som finns på fotografierna.
– Forskarrummet på kulturcentrat i Övertorneå är fullt med värdefull lokalhistorisk material till glädje för den som söker sina rötter. Stora mängder fotografier är inscannade och finns i kommunens databas, berättar Ann-Christine Sundelin, Matarengi forskarförening.
Tornedalingar finns utspridda runt om i världen och ofta kommer det förfrågningar från bland annat folk i Nordnorge och USA, från släktingar som söker efter sina förfäder i Tornedalen. Forskarföreningen hjälper till med det och tar också emot besök från grupper och förmedlar kunskap om tornedalsk kulturhistoria till grupper.
Föreningen berättar att något som väcker mycket nyfikenhet idag är DNA forskningen. Många tornedalingar ”topsat” sig och på så vis fått många nya DNA- kusiner. Men den som gör DNA testet bör också vara medveten om konsekvenserna, då kanske släktrötterna ser lite annorlunda ut än vad det offentligt har framkommit i den egna släkten.

Publicerad i Svenska
En kommentar om “Många vill söka sina rötter
  1. DNA skriver:

    Det finns risker med topsning och DNA uppgifterna kan användas till annat eftersom DNA uppgifter/reg är lätta att komma åt för försäkringsbolag mfl. Vill det sig illa kan ett försäkringsbolag neka en sjukförsäkring eller barnförsäkring mm. Vidare kommer polisen åt alla uppgifter oxå. Topsar man sig måste man veta att det kan påverka en hädanefter livet ut. Detta måste man överväga noga.