Männen från Bastubaletten drar på turné runt hela landet

 

Sverigeturné med "Här dansar vi inte". Foto: Läsarbild

Sverigeturné med ”Här dansar vi inte”. Foto: Läsarbild

TORNEDALEN:De fem tornedalska männen ska på turné med ”Här dansar vi inte”.

Turnén är en separat satsning, som inte har någonting med SVT att göra, utan det är gruppen själv som kommit fram till det.

Turnén inleds i mitten av mars och ska omfatta mellan åtta och tolv orter i Sverige – och det kan även bli föreställning i finska huvudstaden.

I Bastubaletten ingår Bengt Niska, före detta kommunalråd i Pajala, Fredrik Hangasjärvi, riksspelman, Bengt Aili, pensionerad folkhögskolelärare, Daniel Wikslund, riksspelman, och Henry Huuva, snickare.

Första säsongen spelades in sommaren 2015 och en andra säsong filmades under sommaren 2016.
Andra säsongen hade premiär i januari och denna gång blev männens dans till en hel föreställning som visades i Tärendö i augusti 2016.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
46 kommentarer om “Männen från Bastubaletten drar på turné runt hela landet
 1. bastuälskare skriver:

  Jag älskar bastubaletten. Bästa programmet på evigheter. Jag mår hur bra som helst efter varje avsnitt. Hoppas verkligen ni gör detta ett år till.

 2. Pjoddus skriver:

  Nog är det tillräckligt med Tornedalsgubbar på Tärendöholmen…

 3. Verkkourfaren skriver:

  Hyvää onni pojat! Vain menee matkan ja ilmoita kotikylä! Ursäkta den svajiga finskan/meänkilein men huvudsaken att hjärtat (och kaggen) är med, ja kyllä te hommat molemmat! 🙂

 4. Verkkourfaren skriver:

  Funderar vidare om Bastubaletten och dess potential…kom plötsligt ihåg boken ”Tough Guys dont dance”, skriven av Norman Mailer, författare från New Jersey….det här blir bara bättre! Piru jätkät, jag håller tummarna för er, Tärendöholmen eller Broadway, strunt samma men ni gör det bra!

 5. Botto skriver:

  Satsa på ungdomar skrev insändare redan på -70 talet i samma situation som dagens nu unga arbetslösa. Satsa under vilket namn som helst bara målgruppen är välriktat till ungdomar balett i bastu eller i kyrkan, bara det är till för att stärka ungdomarnas självkänsla och som bekräftelse på deras egenvärde.

 6. Rose-Marie Sunna Westerlund skriver:

  En så fantastisk duktig konstnär född i Pajala Anders Sunna har fyra olika visningar på Liljewahlchs Vårsalong i Stockholm. Konstigt nog har ännu aldrig sett Anders Sunna presenterats med sina verk någonstans i hembygdens media, inte alls konstigt om tänker efter. I det fördomsfulla bygden Pajala som är både min och Anders födelsebygder med riktigt fördomsfull attityd till etniska minoriteter, för samerna finns riktigt begränsad plats av samma anledning. Anders Sunna finns med sin ypperligt fantastiska konst från vår etniska ursprung och gissa om jag är stolt över min yngsta brors mellan son

 7. Arbetare skriver:

  Så oerhört töntigt, så det går inte att beskriva! Men — man skall nog inte begära mer.

 8. Arbetare skriver:

  Rose-Marie Sunna Westerlund!
  Vi skall nog inte begära att traktens media skulle presentera
  konst av kvalite. Vi får nöja oss med ”bastubaletten” och liknande tarvligheter.

 9. Verkkourfaren skriver:

  Lite svårtolkade inlägg men det verkar gå ut på att ”någon annan” borde göra något för andra, förutom Bastubaletten, som gör sin grej på egen hand om jag fattar rätt? Botto, lite svårt att hänga med i svängarna i ditt resonemang,men du efterlyser fler projekt som nån annan ska ordna för unga kanske…varför startar du inte ett eget projekt? Och Rose-Marie, vad har Bastubaletten att göra med fördomar mot samer? skärp dig nu! Anders Sunnas tavlor ser jag gärna i Tornedalen, men då kanske man inte ska ställa ut dem på Liljevalchs på Djurgården ifall man vill ha publicitet i Tornedalen…

 10. Botto skriver:

  Allting går ut på någon annan i synnerhet i tornedalen där utbudet för ungdomars utveckling är begränsat, vilket alltid har varit. Plötsligt sägs att en grupp övergångsgubbar för egen hand väljer att bjuda på sig själv som balett dansörer visserligen i bastu, låter inte riktigt som försigkomna Pajalabor själv har i scen satt någon balett för allmänheten. Skriver om hur det har varit alltid i Pajala fördomarnas Mecka där ska ingen komma och ta för sig och tro om sig att vara någonting. När ens den med kunglig konstakademisk examen i bagaget gör några rubriker.

 11. Botto skriver:

  Hellre hade sett bastubalett ”dansande” ungdomar i samma position att bekräftats gnm engagemang där det gör mest nytta. Utbildat folk i Sverige krävs genuin utbildning medan i Pajala undantaget om välutbildat folk bekräftar regeln, pensionärer ska inte behöva jobba och inte i glesbygden där konkurrensen om jobben är hård. Projekt har Pajala lidit brist i alla tider när det väl överraskande kommer, riktas det mot fel målgrupp.

 12. Inga Wester skriver:

  Bastubaletten är det bästa program jag sett på länge
  Helt underbart. Fantastiskt. Underbara vyer.Underbara duktiga
  spelemän

  Jag skrattade o grät om vartannat. Jag älskar er alla gubbar.
  Justine Kirk har verkligen gjort ett fantastiskt arbete.
  Fortsätt. Stort TACK./Inga

 13. Norrländska i Stockholm skriver:

  Bästa program jag sett på evigheter.Många tårar,många skratt.Tankarna går till min pappa,död sedan många år och bror båda med uppväxt i Västerbottens inland. Så lika Tornedalens bild av hur en man ska vara,och hur det påverkat/påverkar deras liv….och familjens liv.
  Så viktigt att vi lär av våra erfarenheter oavsett var vi kommer ifrån. TACK till er alla som gjorde denna fantastiska föreställning.

 14. Botto skriver:

  Projekt, till ungdomar om dessa finns några kvar i glesbygden eller är det bara gubbar som återstår? Det är poängen med personligt medverkan till denna bastubalett debatt om dess nödvändighet är uttalat men dess förträfflighet får andra med kunskaper i ämnet uttala sig om.

 15. Lars Pellas skriver:

  Härligt program!! Mera sådant från Tornedalen! och vilka musiker!

 16. Blir vi inte kvitt dem? skriver:

  Gubbar från Tornedalen filosoferar och uppträder i en bastu? Varför inte, de kan förmedla bra saker och intressanta perspektiv till oss andra, absolut. Men varför dra dit avdankade politiker? Och varför dyker på orten kända, statsanställda och babblar i radion, i Finnmix? Både radion och TV klarar sig mycket bättre utan dem! De poppar upp i alla möjliga sammanhang och söker publicitet, blir vi aldrig KVITT dem?! Usch! Vi har ett stort lager av gubbar i Pajala, engagera andra namn, inte sådana som med sin historik stör och fördärvar dessa programs idé och tanke.

 17. tireb68 skriver:

  Bra gjort ”gubbar”….gillade er skarpt, fortsätt ha det trevligt och roligt…

 18. Blir vi inte kvitt dem? skriver:

  OK med gubbar som har ett budskap, ett intellekt som kan förmedla något av värde, men popup-gubbar kan hålla en klubb för inbördes beundran någonstans … Hoh!

 19. Lotta skriver:

  Underbar föreställning. Löser kanske inte världsproblemen.Men vem har begärt det?
  Tack för att ni spritt glädje.

 20. O Rakel skriver:

  Blir vi inte kvitt dem: Sitt inte hemma och gräv ner dig i bitterhet och ältande i orättvisor. Anmäl dig att du också vill vara med i Tv och Radio men då måste du faktiskt också anstränga dig lite, det kanske du inte hade tänkt dig. Jag tycker det är bra med gubbar som försöker.

 21. Bojkotta. skriver:

  Är de Pajala kommun som betalar deras turné? Hoppas inte.

 22. Eija Westring skriver:

  Bästa program som jag sett.Man blir glad att titta ,fantastiskt äkta Pajalabor.Fina vyer ock bra musik.Josefine Kirk har gjort fantastisk jobb.Föreställingen kommer att blir mycket populär och uppskattat.Hoppas ni kommer till Haparanda.Lycka till.

 23. Blir vi inte kvitt dem? skriver:

  Popup-gubbar, vilka de är och vad de kan tillföra i olika sammanhang är en diskussion, sura gubbar en annan. Troligen sitter sura gubbar, och andra gubbar och tanter, hemma och skrattar åt det hela. Och många av dem citerar det finska ordspråket; ”missäs paska on muualla ko ratthaassa”! Men de andra gubbarna, i såväl radio som TV, är helt ok, vilket nämndes förut. Leve Tornedalen, heja – heja!

 24. klstlu skriver:

  Det är väl bara En som är från Pajala.

 25. Fritidsfiskaren skriver:

  Förstår Pajala-borna själva (några gör det) vilken enorm positiv publicitet bastugubbarna bidragit med till kommunen? Fantastiskt bra program och roligt att de ger sig ut på turné. Om Pajala kommun betalt för genomförandet av föreställningarna, så är det garanterat en av de bästa investeringarna som gjorts med kommunala pengar. ”Botto”: det är lite svårt att hänga med i vad du vill säga, (tycker i alla fall jag).

 26. Einstein skriver:

  Angående publicitet, detta program gick även på finsk tv

 27. Botto skriver:

  det är inte lätt med läsförståelsen med språksvårighetens mixning. En bra sak är kunskap svenska språket. Sänder en tacksamhetens tanke till skolan som gjorde oss helsprigt svensktalande. Det finns kroppsspråket i nutid används i bastun numera med benämningen balett. numera utveckling även i eget språk. Dansar balett låter mer inarbetad kodad benämning, om användarna förstår att lösa koden förstås?. Det estetiska språket är ett modernt begrepp, ett viktigt språk att utveckla bildminnet för konstnärer som uttrycker sig och sin historia gör med konst.

 28. Botto skriver:

  Det låter nytt och fränt att dansa balett i bastun utan att klara av den dansanta bruks koden av olika positioner Balett i sin traditionella benämning. Balett bastu är till för dem fåtal medverkande har fiskaren så rätt i.

 29. Osenka skriver:

  Ros-Marie sunna Westerlund. Vem riktar sig Anders Sunna sin konst mot?En massa krigsvapen ripor med granater runt halsen,klistermärken med granater riktade mot koloalism mm.tror inte att den konsten intresserar många.Folk i Sverige och Pajala får nog av våld blod och död via radio o tv.Det har kommit svar från DNA proverna i dagarna där bevisas att samer och alla andra har samma gener.Samma etniska ursprung.Man kan inte påtvinga någon att tycka om nåt man inte vill!var ock en får leva med sin egen bitterhet och känsla av att man blivit orättvist behandlat.

 30. Verkkosurfaren skriver:

  Botto, jag är imponerad av ditt sätt att enkelt och lättfattligt förklara din tes, även om jag ännu inte fattar…
  Osenka, tack för ditt inlägg, det fick mig att googla på viss konst och dess budskap, det fick mig att tappa intresset för att fördjupa mig i konstnärer som säger sig vara uppväxta i diktaturens Sverige (ordet är förvisso fritt) men hellre lite löylyö och glada gubbar som sprider glädje än bitterherhet och etnoseparatism och offerkofta. Men nu har vi spårat ur igen på hbwebben..det här handlar om Bastubaletten, som själva gör sin egen grej, och gör det bra! Lycka till!

 31. Botto skriver:

  Förstår heller yrkesfiskarens argument att inte förstå. Mycket väl inlindat problem som man inte vill ta till sig är, argument förstår inte. Spelar ingen roll ändå vilken signatur är argument detsamma förstår inte. Något finns alltid även för den minst mottagliga att lyssna och lära sig förstå andras behov, vi finns med olika behov och ursprung. Vad bevisar DNA provet att urbefolkningen finns räcker finns ingen forskare som förnekar. Forskningen visar också om gener finns inga bättre eller sämre gener oavsett fader sidan, eller som en viss oförstående herre i sin tid agerade efter raser

 32. Botto skriver:

  Den tyske härskaren som sorterade urbefolkningen och etniska minoriteter efter lång och kortskalliga för katalogisering efter egenskaper, därav skall mätningar på samerna. Konstigt nog måste till forskare i modern tid som tjatar om rasernas betydelselöshet det är ändamålet som helgar medlen som behandlar samerna enligt fiskarens ideologi, är något inte självupplevt finns inte som förnekar på samma sätt Judeutrotelsen har den aldrig funnits. Samerna förnekas i modern tid.

 33. Botto skriver:

  Det finns statsanställda som förnekar samer i hembygden i bokform båda böcker av statsanställda utgivna av allmänna medel. Hembygdens samer osynilgörs på vanligt rasism manér där upphovsman till sin bok hänvisar till hemliga källor. Same om någonstans nämns förpassas till historien med tvivelaktigt leverne med bild på person utan möjligheter att försvara som har gått ur tiden. Det skulle behövas medel till att ge ut sin historia i bokform finns generationer samer med erfarenheter om precis fiskaren beskriver om diktaturens Sverige.

 34. Botto skriver:

  Det finns, som målar med genuin utbildning på konstfack i bagaget och använder sig av estetiska språket bildspråket som ger minnesstöd för betraktaren. Vi är alla olika och har rätt att vara vilket är värt att kämpa för vilket gör som bäst just nu.
  Medias uppgift inriktar sig hår på avledningar, medborgare ska bekvämt luta sig tillbaka utan att ösa sina känslor på omgivningens utsatta verklighet. Förnekare finns lär oss historien, media går ut på att förneka verkligheten genom avledningar. Om mot förmodan finns som ändå hävdar sin rätt slås med majoritets makt i skallen om rätt smak, åsikt.

 35. Osenka skriver:

  Det bastubaletten gjort för det tornedalska folket går inte att värderas.Ett folk som fått leva under förtryck sedan deras första skolår(ända till 70talet)pikade för sin brytning i sitt språk,mm.Detta har pågått sedan 1900-talets början.Nu har några modiga män brutit detta,tror inte att själva dansen var annat än ett roligt inslag i programmet,den sa så mycket mer!Mycket modigt och fantastisk,vilka POWER killar bästa programmet i svt2 på år och dag. Tyvärr är det allid någon som mår dåligt och blir avis när någon lyckas.Prog.skulle visa den tornedalske mannen inte bara Pajala. Länge leve ba.ba

 36. AnnBritth skriver:

  Bastubaletten?
  Ett helt otroligt bra program.Den visar verkligen den tornedalska mannen från en helt annan sida än vad vi är vana vid. Vad är det för fel med det? Det visar fem modiga män som visar känslor.Att dessa även bjuder på lite dans det gör programmet ännu trevligare. Justine ska ha en stor eloge för att hon lockat fram dessa sidor hos dessa män. Hoppas på en fortsättning.

 37. Nu blommar löken skriver:

  Ha, ha till att ha låga förväntningar att se sin gubbe dansande som han tror är balett, nja av kommentarerna att döma har somliga riktigt låga förväntningar på upplevelser och sväljer vad som helst bara för att…

 38. PiffåPuff skriver:

  Nya tider, nya seder! Tornedalingarna har blivit mer öppna med åren. För 15 år sedan gjordes ett försök med manliga dansare a lá Chippendale, det blev ett jäkla hallå med många protester( men många kvinnor gillade det eftersom det var utsålt) Nu höjer man en liknande aktivitet till skyarna.
  Mer balett åt folket!

 39. SAMSUNG skriver:

  Tips i all välmening till vissa skribenter här. (Förhoppningsvis vet ni själva vilka ni är som har lite skrivsvårigheter). Be om lite skrivhjälp, det blir i allmänhet lite väl tokigt det ni skriver. Det är inget att skämmas för!

 40. Sölvi Evensen Kauma skriver:

  Jag har bott här i snart 30 år. Ids inte se några tornedaliska gubbar som ”dansar”. Det vare sig i bastun eller annars. Tornedaliska gubbar är som dom alltid varit. Tjocka, inbilska, ego, konservativa, bla bla.
  När jag kom till Tornedalen för ca 30 år sedan, trodde jag att det var 1800-talet. Det har inte blivit bättre. Kvinnobalett? Vem vill det?
  Ingen skulle jag gissa!

 41. Anders skriver:

  Jaha, är det några som hittat på nåt nytt. ja då måste vi vara så negativa som det bara går. Inte för att vi åstadkommer nånting själva. Men anti måste vi vara.
  Norrbotten !!!

 42. Verkkosurfaren skriver:

  Sölvi, mycket bra ide om kvinnobalettbastu! (miksi ei mixisaunaa….fyndig ordvits tycker jag själv) jag lovar att se varje program noga om det handlar om tjejer i bastun, och Botto, jag häpnar över din övergalaktiska skrivarsvada, är du ett kosmiskt fenomen likt aurelia borrealis eller har du bara rökt en överdos av braja eller möjligen renlav? Men om du kan, så vänligen förklara (kortfattat tack), var finns motsättningen mellan Bastubaletten och det förtryck av samer som du tydligen upplever eller beskriver? Ditt sätt att uttrycka dig är som att använda google translate, fast tvärtom.

 43. Bitti botto skriver:

  Förstår riktigt vad Veckofiskaren spånar efter är det ytterligare mer uppmärksamhet den efterlyser till sitt forum, saknar bekräftelse i sin övergivenhet efter någon, bemedlade med ordets makt för uppmärksamhet. Hån och hat går inte hem kan meddela är överstökat stadie behövs Grövre artillerier allt annat saknar avsedd verkan. Till självutnämnda recensent fortsätt med motsatt goolgle är enda förståeliga språk. Där högt upp på bastulaven i skydd av dimmorna fortsätter översittaren sin kommunikation i monologform frotterad av likasinnade,om sin ynkedomliga verbalitet.

 44. R-M Westerlund skriver:

  Tycker att Bastubaletten är till som en avledning av den rasism som genomgår hembygden, vilket har själv erfarit och dess konsekvenser har påverkat ens liv. Den motarbetningen från skoltiden i Pajala Centralskolan från tidigaste årens början från 60 talets mellanstadie, satte en i försvarsställning av självbevarelsedrift. Mina första tre år hemma i byn Kieksiäisvaara förflöt problemfritt. Men sedan handlar skoltiden om försvar att överleva. Några decennier senare är det om inte värre lär alla hundratals anmälningar till domstolsförhandlingar visa bevis nog visar senare generationen.

 45. R-M Westerlund skriver:

  Avledning av verkliga problem med rasismen i Pajala finns ett innenamn, hippsters använder sig av för att rikta allt ljus på sig som avledning av verkligheten. Dessa hippsters gör vad som helst för ändamålet helgar medlen, ser inget konstnärligt med blekfeta män i bastun tror sig idka balett. Inget nytt bastubadande män har förekommit i alla tider, så i sotiga rökbastun, om det hade varit sotbastun något att visa upp….
  Min konstutbildade släkting visar upp politiskkonst som slarvigt uttrycks om släktingens konstform målar samma rasistiska upplevelserna som på hans tid senare har eskalerat.

 46. R-M Westerlund skriver:

  Med genuin skolning i bagaget inom konstnärskapet är Anders Sunna representerad på kulturhusets vägg i Luleå. Vilket aldrig hade kunnat föreställla i fantasin när kulturhuset anlades. Biennalen i Luleå var välbesökt från hela medievärlden, Där fanns ingen lokal media för att uppmärksamma Anders Sunna som konstnär. Medan lokalradion gjorde intervjuer av finlänländska konstnärers verk i Rovaniemi Biennal var högre prioriterat, sedan är konst en smak sak för enskilda. Biennalen om konst handlar för konstnärer att uppmärksammas för sin konst. Inte om enskilda mediefolk privatsak.