Markbolag stämmer Haparanda stad

HAPARANDA: Mattias Styrman, ägare av exploateringsbolaget RYM Markutveckling ab, stämmer nu Haparanda stad på fem miljoner kronor.

Via ombud yrkar han att kommunen i första hand betalar drygt 1,4 miljoner kronor avseende VA-avgifter för villaområdet Skönvik i sydvästra delen av Haparanda. Därtill innehåller stämningsansökan krav på att kommunen ”omedelbart” ska betala drygt 3,6 miljoner kronor som avser driftkostnad för området Skönvik, avseende bland annat snöröjning och gräsklippning.

– Det torde vara uppenbart att en överdebitering har skett från kommunens sida då kommunen genom att ta ut avgifter för fastigheter som de facto inte existerar, sålunda har tagit betalt för en tjänst som inte går att utnyttja och som kommunen inte heller kan tillhandahålla, står det bland annat.

De båda parterna har under flera år tvistat om hur exploateringsavtalet från 13 februari 2006 ska tolkas.

Haparanda stad kan nu senast inom 21 dagar efter det att handlingarna erhölls, lämna in skriftligt svaromål.

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
4 kommentarer om “Markbolag stämmer Haparanda stad
 1. skeptikern skriver:

  Aha! Nu vet vi hur kommunledningen samlar in pengar till På gränsen-projekten.

 2. Förväntansfull skriver:

  Om stämningen faller i exploatörens favör så torde varenda privat markägare och bostadsrättsförening i Haparanda kommun kunna nyttja kommunala gratis tjänster för snöröjning och gräsklippning. Orimligt, javisst.

 3. skeptikern skriver:

  Snälla förväntansfull: gratis tjänster?
  Dom betalar för tjänster dom inte får, det kommunen fakturerar för utförs ju inte.
  Undrar inte du också varför man tvingas betala VA-avgifter för fastigheter, utan fastigheter?
  Varför man måste betala för driftskostnader för bostadsområdet, för gräsklippning och snöröjning utan att det finns något bostadsområde?

 4. Förväntansfull skriver:

  Skeptikern: Det beror ju helt och hållet på hur avtalet mellan parterna ser ut. Vad jag minns så skulle området bokstavligen explodera med nya villor, drygt 200 stycken har nämnts. Om RYM sedan betalat för något de inte fått är ju av egen dumdristighet. Även privatpersoner måste själva bestrida felaktiga fakturor. Men RYM hoppas ju att Kommunen ska snöröja och klippa gräset gratis, vilket är befängt då området är i privat ägo. Området är väl ett ”bostadsområde” då det finns 5-6 bebyggda tomter?