Marknaden för virke i Finland ledde till satsning i Haparanda

HAPARANDA: Norra skogsägarna invigde i lördags en ny mätstation för virke i Haparanda. Enligt uppgift har Norra skogsägarna investerat omkring 3,2 miljoner kronor i mätstationen.

Inmätningsstationen är strategiskt förlagd cirka 400 meter från den svenska och finska järnvägen då virkesexporten till grannlandet väntas öka. Det ger också förhoppningar om att skogsägare ska få bättre betalt för sina leveranser.
I Äänekoski, öster om finska Vasa har Metsä Group, den finska skogsägarrörelsen, 2017 byggt en ny stor massafabrik för 12 miljarder kronor, och i Kemi planeras också ett helt nytt massabruk att byggas. Investeringen i Kemi omfattar motsvarande 16,5 miljarder kronor och väntas ge en cellulosafabrik med behov av osannolika sju miljoner kubikmeter massaved.
I mars i fjol skrev HB om planerna som Norra Skogsägarna hade om att bygga inmätningsstationen i Haparanda.
– Det blir något av bingo för skogsägarna i Tornedalen, sade Torgny Hardselius, ordförande för Norra till HB vid den tidpunkten.
Och läget ser fortfarande ut att vara gott eftersom att behovet på marknaden av massaved ser ut att öka på den finska sidan och då blir virke från Sverige efterfrågat.
2017 omsatte Norra skogsägarna 2,3 miljarder kronor och gjorde en vinst på 44,7 miljoner. Det egna kapitalet var över en halv miljard kronor 2018.
Inmätningsstationen har byggts för att kunna mäta in virket enligt svenska mätningsregler, för att slippa omräkningar till finska mätningsregler.
Inmätningen sker genom fotomätning. Lastbilsekipagen med virke fotograferas med specialkameror och inom loppet av några sekunder får man fram hyfsat exakta volymer.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: ,
2 kommentarer om “Marknaden för virke i Finland ledde till satsning i Haparanda
  1. Knapsu skriver:

    Bingo för Norra skogsägarna ja.

  2. Kurt Ylikangas skriver:

    Läste i HB förra veckan en kommentar från Billerudkorsnäs Karlsborgsverken, att en ny Pappers och massafabrik i Torneå-Kemi inte utgör något hot för dom.Men jag har en annan åsikt om detta,BK.Karlsborg producerar ca 350000 ton per år massa och papper,den nya fabriken i finland byggs för en kapacitet på 1500000 ton.alltså drygt 4 gånger mer än BK.Karlsborgsverken.
    Sen spelar det ingen roll vad fabriken producerar råvaran måste ändå räcka till.Att sen räkna på kostnader för en ny fabrik,låneräntor mm.har nog dom som planerar redan gjort.Dessutom har Finland alla företag med byggkunskaperna.