Marknaden i Hietaniemi satsar på lokalproducerat

HEDENÄSET: Under onsdagen den 12:e juli kommer den årliga Hietaniemi Hantverksmarknad att hållas på Kyrkudden i Hedenäset.

Första marknaden körde igång redan år 1990. Det var en Icahandlare i byn som undrade om de kunde testa att hålla en marknad på den gamla marknadsplatsen på Kyrkudden.

– Vi tyckte att det lät som en bra idé, berättar Eva Juntti-Berggren. Vi samlade ihop ett gäng från Hedenäset, där två representanter från varje byaförening utsågs till marknadskommittén, och annonserade om tillställningen på baksidan av ett annonsblad. Det var då som allting startade, säger Eva Juntti-Berggren, som är marknadsgeneral.

Från början var visionen kring marknaden att visa att Tornedalen och Norrbotten också klarar av någonting själv. Allt på marknaden är nämligen lokalproducerat och har med 35 marknadssäljare från länet.

– Det stora jobbet är att hitta försäljarna. Man får leta mycket i tidningar och försöka få tips från olika håll. Vissa har varit med i flera år, men man måste hela tiden försöka hitta nya, säger Juntti-Berggren.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , ,