Maskerad man härjade på äldreboende

HAPARANDA: En svartklädd maskerad person ska tidigt under söndagens morgon ha tagit sig in på Klippans äldreboende i Haparanda och härjat runt.

Polisen uppger att personen rörde sig runt i lokalerna och sågs försöka öppna dörrar. Han hördes leva om med hjälp av ett tillhygge, som enligt personalen har varit en yxa.

Ingen person kom till skada fysiskt, men personal har upplevt händelsen som obehaglig.

Polispatruller beordrades till platsen och byggnaden söktes igenom. Även ett område utomhus söktes igenom dock utan att hitta någon misstänkt person.

Områdeschefen Åsa Niemi Kumpula uppger för Haparandabladet att de får förstärkning till kommande natt av väktare. De kommer även att se över säkerheten i övrigt på Klippan.

Enligt vittnesuppgifter handlar det om en person som är ungefär 180 cm lång och har en smal kroppsbyggnad. Personen som vid tillfället var svartklädd, bar en mask för ansiktet och hade en ryggsäck med sig.

Polisen arbetar med ärendena som i nuläget rubriceras som olaga intrång och skadegörelse. Enligt polisen finns det misstankar om att personen var på jakt efter mediciner. I nuläget finns dock inget som tyder på stöld.

Under morgonen har även inbrott på ambulansstationen upptäckts.

Polisen önskar få in tips, om någon har gjort några iakttagelser som kan sättas i samband med händelsen. Kontakta då polisen på telefonnummer 11414.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar:
16 kommentarer om “Maskerad man härjade på äldreboende
 1. suck skriver:

  Samma gamla visa igen… inbrott i apoteket, inbrott i ambulansstationen och nu inbrott på ålderdomshemmet! Kriminella knarkare i jakt på narkotika härjar runt i Haparanda – staden i fritt förfall!

 2. happisman skriver:

  Det får vara nog nu! Installera kameror på alla ställen som behöver övervakas. Det kan vara till hjälp att identifiera en person som fastnat på film. Även om ansiktet är dolt kan det finnas annat som är av intresse.
  Stan är ganska liten, polisen borde ha några misstankar om vem det kan vara.

 3. Sviken av sammhället skriver:

  Samma unga pundare ute efter mediciner. Det behövs tvångsvård.

 4. Anders Rönnqvist Sjvp skriver:

  Det här är helt oacceptabelt!Får inte förekomma. Detta måste vi ta tag i genast. Vaktbolag som patrullerar nattetid och som finns tillhands i centrala stan…Detta kan inte få fortsätta!.Jag vill göra det som behöva. ..

 5. Anders Rönnqvist Sjvp skriver:

  O tolerans mot kriminalitet måste till snarast

 6. Sa skriver:

  Och hur ska detta ske? Det enda som pratas om är ekonomin och att man ska spara i kommunen. Vartifrån tas pengarna?

 7. EMS skriver:

  Problemet löses inte med att installera kameror eller vakter som patrullerar, visst det skulle minska inbrott/skadegörelse men problemet skulle kvarstå, tyvärr. Problemet är mera komplext och har sina rötter i värderingar vi har och haet. Dessa som desperat söker ex. Tabletter är resultatet av en uppfostran och hur vi (läs samhället) taklat undan barnet med en neuropsykiatrisk diagnos, och sagt att de är dumma. Vilket även händer idag. Tyvärr har jag inte svaret men vi kan börja fundera hur vi ska lösa detta komplexa problem. Vi kan börja med att bita ihop och respektera varandra eller?

 8. Så här är det skriver:

  Stamkund/er,visst! Vaktbolag och kameror, ja tack!
  Men det kostar pengar och ingen vill betala eller tänka på personalen annars hade de funnits för länge sedan.

 9. Happisbo skriver:

  Tvångsvård hjälper inte mot missbrukare som själva inte kommit till en brytningspunkt. Bortkastad tid. Sanningen är att det inte finns särskilt mycket och göra om man är djupt nere i ett missbruk. Personen i sig måste själv vilja förändra på sig för att det ska gå. / Nykter Alkoholist

 10. Liverpoolaren skriver:

  Hårdare straff för alla slags brott och obekvämare fängelser skulle kanske få ner brottsstatistiken?

 11. Anders Karlsson skriver:

  Hmm, kanske är detta ni i Haparanda önskar eller?

  https://kungsbackaposten.se/nyheter/nu-borjar-inflyttningen-i-sveriges-forsta-gated-community/

  Mao staket/murar med vakt in till området…

 12. Resultaten skriver:

  Jag tror den största lösningen på problemen är tvångsvård av knarkarna.

  Hade vi såhär stora problem för säg 30-40 år sedan.
  Hade vi vaktbolag, kameror, larm etc den tiden?

  Hjälper ju inget att vi får dem fast jo kanske för stunden men sedan släpps dom fria igen.

 13. Resultaten skriver:

  Happisbo:

  Visst är det så och i dom här fallen vill inte personerna ändra sig.

  Då måste samhället tvinga låsa in osv.

  Liverpoolaren:

  +1

  Absolut och nåt som skulle kunna vara nåt. Tvångsarbete i fängelset!

  Det som kostar samhället ha dessa inne skulle samhället tjäna tillbaka förutom mindre brottslighet även i någon form arbete!!!

 14. rex skriver:

  I botten ligger föräldrarnas försummelser!!! Många förhör inte barnen om vad dom gjort eller var dom har varit om dom kommer hem efter utlovad överenskommen tid. Man undviker kontrollfrågor, man reagerar inte på röklukt och skärper inte tonen var pengarna kommer i från till cigaretter. Diskuterar inte med barnen om rätt o fel. Man checkar inte av vilka kamrater ens barn har, Viktigt! Många kollar inte av vilka läxor barnen har, man hjälper inte barnen med läxorna.
  När dom kommer upp i tonåren är det oftast för sent för då kommer knarket o alkoholen in vilket då leder till ovan HB-artikel!

 15. Resultaten skriver:

  Jo so är det REX ingen föds till missbrukare.

  Ofta beror det här i sin tur på föräldrar som har problem. I alla fall för någon i kompisgänget.

  Men föräldrar ensamma kan inte heller mycket göra om inte samhället i stort sätter stopp.

 16. rex skriver:

  Resultaten: Tyvärr går de sociala problemen i arv för många! Men att tro på samhället i sin roll som uppfostrare av sina egna barn, är fel! Det visar ju sig t.o.m. i lilla Haparanda, väldigt många verkar vara vilsna i sin föräldraroll och det ansvar som åvilar Familjen. Samhället är ingen person, det är en massa!