Maskerade mot dofter som gör dem sjuka

HAPARANDA: De många dofter som finns omkring oss – och som vi sätter på oss, blir i samma stund rena terrorn för personer med dolda funktionshindret doftöverkänslighet.

– Att vara överkänslig syns inte – men vi hoppas på ökad kunskap och större medvetenhet hos andra, säger Katarina Persson och Ritva Pyykkönen, både lärare Haparanda, till Haparandabladet.

Ett besök i butiken kan plötsligt sluta med uppsvullen hals, klåda i ögon som rinner – och i värsta fall andningssvårigheter. Nu i jultider är det inte lättare.

– Det finns tack och lov en mask som filtrerar bort dofter. Den kan man använda kortare stunder, men det blir varmt. Man svettas och får klåda i ansiktet.

För Persson och Pyykkönen är det viktigt att lyfta frågan – kanske få en debatt.

– Det är horribelt att det ska finnas parfym i nästan alla produkter, till och med i tesorter, mat och godis. Behöver det verkligen vara parfym i stort sett i allt omkring oss.

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
12 kommentarer om “Maskerade mot dofter som gör dem sjuka
 1. Mad Max skriver:

  Det värsta är att man placerat t,ex alla rengöringsmedlen strax där man kommer in i butiken. Jag har själv svårt att besöka den butiken, men den är inte den enda. Men jag förstår att även tvättmedlen har sin plats i butikerna, men man kanske kan tänka över var man exponerar dem. Det samma gäller parfymerna osv.

 2. Eine Wiik skriver:

  Jag som trodde att jag var enda drabbade i Happis! Ska vi sätta upp en förening till Happis också? Informationsspridning behövs!

 3. Mika M skriver:

  Eller så kan man sluta posera vid artiklarna som luktar. Inte speciellt svårt att gå förbi denna avdelning om man så vill.

 4. Doftare skriver:

  Såg en gång en kvinna i en offentlig lokal som hade en sådan mask på sig, hon gick ut, tog av sig masken och tände en cigarett.
  Bland det otäckaste i doftväg är ju ändå tobaksrök. Det stinker långt efter att personen varit och rökt.

 5. Medmänniska skriver:

  Att undvika dofter i en affär handlar inte bara om att gå förbi en avdelning. Läste du inte artikeln? Förutom att parfym finns i de mest oväntade produkter är kombinationen av många olika parfymerade hygienartiklar på en mötande människa i samma affär ibland lika illa. Det handlar inte om att skuldbelägga personer som använder dessa produkter utan om att göra omgivningen uppmärksam om att denna allergi finns. Det finns idag ett ganska stort utbud av oparfymerade hygienartiklar, kanske testa?

 6. K mies skriver:

  Svårt att placera varor i butikerna efter överkänsliga vissa tål ej starka dofter andra ej blommor o tredje ej tomater.

 7. m skriver:

  Kycker som K mies… Blir svårt att anpassa vanliga butiker efter alla allergiker, finns ju hur mycket som helst. Själv måste jag hålla andan när det bakas bröd med vallmo..:-) Man måste nog som allergiker anpassa sig i butikerna som med t.ex dessa masker… Självklart tycker jag allmänheten kan tänka sig för hur mycket dom sprutar på sig innan dom går till butik mm…

 8. Happisbo skriver:

  Doftare: doftkänslighet har ingenting att göra med tobaksrök men det var ju en typisk kommentar av sån som inte vet vad saken gäller.

 9. Erfaren skriver:

  Happisbo: Du har faktisk helt fel. Doftöverkänslighet handlar om att man inte tål dofter som är gjorda på kemisk väg. Man tål inte cigarettrök, eftersom cigaretterna innehåller massor av giftiga kemikalier och två av de värsta gifterna dessa sjuka inte tål, nämligen: formaldehyd och bensen!
  En god råd till dig: Om du röker och har doftöverkänslighet måste du genast sluta att röka.

 10. mr NN skriver:

  Erfaren: tyvärr så är det du som har helt fel. Doftöverkänsligheten mot sånt som tillverkats på kemisk väg kan vara mot olika kemiska ämnen, tobaksrök/parfym/bensin etc. Att man är överkänslig mot det ena betyder inte att man är överkänslig mot det andra.

 11. Ekoli skriver:

  Signaturen Erfaren tror att han/hon vet bäst hur en doftöverkänslig person har det och vad man inte tål. Det är nog så att det varierar vilka kemiska ämnen man inte tål. Det är ju inte själva doften utan de kemiska ämnena som hänger i luften som man reagerar på, men det är doften man känner och då tror alla att det är doften man inte tål.

 12. Ingvor skriver:

  Jag är doft- och kemikalieöverkänslig och har en blogg för att nå ut till de som lider av osynliga handikapp som begränsar deras liv, och för att sprida kunskap till de som är förskonade från detta. Jag hoppas att genom att dela med mig av mina upplevelser och mina åsikter kunna lyfta fram frågor som är viktiga för att jag skall klara av de måsten som hör livet till, och att höja medvetandet hos mina medmänniskor som är lyckligt lottade att slippa leva med min sjukdom.