Massavvisning av bärplockare

Jonas Hallbom, chef för Gränspolisen i Norrbotten, civilklädd på bilden. Foto: Polisen

Jonas Hallbom, chef för Gränspolisen i Norrbotten, civilklädd på bilden. Foto: Polisen

ÖVERTORNEÅ: – Inom Gränspolisen i Norrbotten har vi gjort utlänningskontroller och avvisat ett stort antal bärplockare som vistats i Sverige på icke lagliga grunder. Vi har också sett till att de lämnat landet, säger Jonas Hallbom, chef för Gränspolisen i Norrbotten.

Vi har i Haparandabladet senast den här hösten följt upp trafiken med bärplockare som bor på finska sidan och dagligen kommer över till svenska sidan för att plocka bär. På våra frågor har Gränspolisen sagt att personalen kommer att åka ut och göra kontroller.
Det arbetet har nu utförts i stor omfattning.
– Vi har genomfört ett stort antal utlänningskontroller och vi fortsätter med kontrollerna, säger Jonas Hallbom.
– Vad vi har sett är att ett större antal personer vistas här utan att ha laglig grund för det. I många fall handlar det om att arbetstillstånd saknas. Detta har lett till att personerna fått formella avvisningsbeslut. Besluten gäller i fyra år. Besluten kan också ligga till grund för återreseförbud.
Hallbom säger vidare att arbetet inte slutar med det här utan att kontrollerna fortsätter varför det kan bli ännu fler som avvisas. Kontakter har också tagits med bärhandlare. Mer än så vill eller kan han inte lämna ut med tanke på det fortsatta arbetet.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , , ,
10 kommentarer om “Massavvisning av bärplockare
 1. Sverige är fantastiskt skriver:

  Dom kollar ju bara gränsövergången i Övertorneå.bär plockarna har börjat köra över gränsen haparanda Torneå.har sett bilar med släp i vuono.

 2. Realist skriver:

  Hoppas på samma engagemang när massflykten av invandrare från finland.

 3. Gränspoligrisen skriver:

  Såg ett gäng Thai bärplockare i Sangis nyss, har dom ens giltiga körkort? Dom kör illa…

 4. Undrande skriver:

  Noniin!
  Äntligen efter 4 år av ”slavhandel” så verkar det bli ordning på detta. Bärplockarna får söka visum/anställning till Sverige och ha rätt till minimilön om de inte hittar bär.
  Bäruppköparna i Finland som anställt dessa plockare och medvetet skickat dem till Sverige, att arbeta olagligt borde oxå få lite ”straff”.

 5. egenföretagare skriver:

  Hur många aseater som kommer hit som turist visum och plockar bär är det ingen som har koll på enligt svensk lag får inte en med turist visun jobba här men det finns ingen kontroll finns ju inte ens poliser här

 6. TreFemtioSjuMagmun skriver:

  När invandrarna kommer med sitt demonstrationståg kommer ingen kontroll ske på gränsen. Dom här bärplockarna har jag inget emot dom kommer hit o tjänar en slant dom syns eller hörs knappt.

 7. Skrattande måsen skriver:

  Det är för jävligt! Det blir bara värre och värre, och i år så har det varit väldigt utplockat redan innan en vanlig fattigpensionär hunnit ut och hittat några stackars bär i skogen. Helt utplockat! Karavaner av bilar fullproppade med diverse utländska plockare överallt. Det får bli slut med det här satans organiserade plockandet! Vanligt folk vill också få möjlighet att plocka lite bär.

 8. Olle Persson skriver:

  ALLA som befinner sig i Sverige har rätt att plocka och sälja VARAN bär….

 9. från holmen skriver:

  Gränspolisen skulle spara mer pengar för Stat och kommuner om dom skulle stoppa Asylshopparna från att komma in i landet…varför dom inte gör detta är rn politisk fråga…

 10. Undrade skriver:

  Ser att verksamheten fortsätter,nu kör dessa ”slavarbetare” över från Pello.
  Nog är deras arbetsgivare rejält fräck.
  Ge bäruppköparna oxå 4års landsförvisning.