Måste skippa semestern och jobba sjuk

TORNEDALEN: Inte nog med att egenföretagare ofta avsäger sig semestern. Ändringarna i sjukförsäkringen gör att de jobbar fastän de är sjuka.

Det blir allt tuffare att vara sin egen chef. Jämfört med förra året sjukanmäler egenföretagare sig endast hälften så mycket. Orsaken är att karensdagarna i deras sjukförsäkring har utökats från en till sju dagar.

Detta innebär att egenföretagarna fortsätter jobba hur sjuka de än är, eftersom det inte är ekonomiskt hållbart att stanna hemma och vara obetalt sjuk.

Som Haparandabladet tidigare rapporterade i samband med första semesterperioden är det få småföretagare som kan unna sig semester. Tre av tio är oroliga för att gå in i väggen och för 90 procent av småföretagarna är 40-timmarsveckan en hägring.

– Många uppger att det är de anställdas semesterrätt på fyra sammanhängande veckor och företagets dåliga lönsamhet som sätter stopp för en välbehövlig sommarledighet, säger Camilla Littorin, förbundssekreterare på FöretagarFörbundet.

– Jag kan ju direkt säga att man inte har någon semester när man är själv på företaget, säger Soili Koski som driver Salong Beauty och har varit egenföretagare i 30 år.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , ,