Protester mot att matserveringen i matsalen upphör

HAPARANDA: Trots att boende på trygghetsboendet (på Lunden), anhöriga och personal är emot beslutet kommer matserveringen i matsalen att dras in, från den 1 februari.

Sigrid Mindell, 90 år, hör till de boende som är arg och besviken över att ingen har frågat dem det berör.

– Det här är en fråga som vi gemensamt ska bestämma, jag är demokrat, säger hon till Haparandabladet.

Biträdande socialchef Carina Kapraali uppger för HB att meningen med ”trygghetsboende” är att måltiderna ska vara individuellt utformade.

– Tanken har aldrig varit att man ska ha en kompanimatsal med institutionsstruktur, säger hon.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , ,
23 kommentarer om “Protester mot att matserveringen i matsalen upphör
 1. Clintan skriver:

  Måltiderna är ju den enda sociala kontakten för många av dom boende på Lunden, tänk lite längre fram så kanske dom håller sig friskare i framtiden för att de äter bättre och har en social samvaro = mindre hjälpbehov och mindre personalkostnader i framtiden.

 2. Lars Segerlund skriver:

  Social kontakt är viktigt för alla, gammal som ung och även poliker. Då är måltiden ett ypperligt tillfälle,
  social kontakt som borde gälla alla.

 3. Airi skriver:

  Håller helt med Clintan! Många av gamlingarna har sällan besök och måltiderna är en viktig punkt i deras dag. Flera av dem sätter sig i matsalen och umgås en stund före maten. Det finns heller inget, som säger att Trygghetsb. inte ska ha gemensamma måltider. ”Individuellt utformade måltider”, som Kapraali förespråkar, innebär att maten lagas inne hos varje boende för sig. Det ryktas dock, att maten beställs från Seskarö och då faller ju individualiteten.

 4. Plastlåda skriver:

  Sitt där i kommunhuset var och en ensam i era rum och värm maten som kommer i plastlådor. Hur länge skulle ni trivas med det? Glöm inte bort att ni blir också gamla en dag och vill säkert bli behandlade med respekt.

 5. Clintan skriver:

  Ge våra gamla en värdig behandling,det är ändå dom som har byggt upp våran välfärd låt dom ta del av det som dom har byggt upp.

 6. Märkligt ? skriver:

  Det är mycket som jag inte förstår i beslutet att kommunen stänger matsalen på Lunden. -och det är bara maten från Seskarö, som ska serveras utan att det påverkar omsorgstiden. Det ryktas nu nämligen att om en gamling vill ha maten från någon annan leverantör så minskas omsorgstiden 20 min.Det låter ju helt galet. Vad är det för valfrihet. Kan någon ge ett vettigt svar ?

 7. Äter du ensam när du blir gammal? skriver:

  Kompanimatsalen med institutionsstruktur är rik med byta tankar,skratt mm.. Men individuellt utformade är… Ät du ensam, jag kommer och diskar kl 21… Spara på något annat, låt kommuninvånarna åldras tillsammans och njuta av livet.

 8. P. skriver:

  Individualiteten i maten från Seskarö bygger bl a på att det finns, utöver maten för var dag, flertalet alternativ att välja på samt att maten anpassas för enskilda behov, ex vis laktosfri eller andra önskemål/krav. Huruvida detta är bättre eller sämre jämfört med tidigare kosthållning låter jag dock vara osagt då jag inte har nog insyn för att kunna bedöma detta.

 9. Också en metod skriver:

  Man har kanske räknat ut att dom inte lever så länge om man isolerar dom? Och det blir ju billigast så.

 10. Alla vet skriver:

  Detta är Alliansens fel!

 11. Airi skriver:

  Till ”P”, som förespråkar det individuella från Seskarö, kan jag berätta sanningen. Under sex månader fick vår mor både fisk och tomater massor av gånger, trots intolerans mot detta. Maten var smak-och färglös. Oaptitlig helt enkelt.
  Maten på Lunden har inte heller varit något att skryta med, men gamlingarna har fått äta tillsammans. Finns det ingen driftig person i Haparanda som kan ta över köket och laga god mat? Hemmaboende gamlingar kunde ju också få möjlighet att äta där.

 12. P. skriver:

  Sanning och smak är i högsta grad subjektiva åsikter… 🙂

 13. Trippel J skriver:

  ”Alla vet”,,, är du medveten om vem som styr äldreboende i Haparanda.. Alliansen? Viket trams, kommunen är det och den är så röd att norrskenet snart är bara rött med.. Ge dig på dina fantastiska kommun politiker.

 14. Märkligt ? skriver:

  Jag var och besökte min mor en dag på Lunden. Det var en dag då mor orkade inte gå till matsalen och äta. Då kom det en boende och knackade på dörren och frågade ”hur mår du, när du inte kom och äta ?”
  Det kändes väldigt bra att man håller koll på sina kompisar. Vad händer då om var och en äter ensam – ingen vet hur den andra mår.
  Låt matsalen vara som det är, för allas bästa.

 15. Disa Ådemo skriver:

  Servicehuset Lunden har under många år varit kommunens ”flaggskepp”. Det senaste åren har Lundens verksamhet ”skalats” av och förändrats till det sämre. Borta är självbestämmandet för boende. Nu är det tjänstemän och politiker som bestämmer och boende betalar. Minskar boendekostnaden eftersom allmänna ytor minskar i form av kök, matsal eller? Hur är det tänkt?

 16. Airi skriver:

  Till ”P” igen! Du läste nog inte hela texten. Av någon anledning hoppade du över sanningen om allergikost.

 17. Fd-Bybo skriver:

  Det är intressant att betrakta hur maktfullkomliga en del byråkrater blir.
  Utan social kontakt blir man säkert av med gamlingarna som kostnadspost lite fortare, men t.o.m byråkrater blir nog gamla en vacker dag …..

 18. ove.peuravaara skriver:

  Till Happisbor: Ni har en duktig köksa, jag menar Tarja, hon lagar god mat, ja hon kan ta över köket så gammelfolket inte svälter, de har trots allt byggt detta samhället.

 19. Stefan H Ericson skriver:

  Detta fenomen är konstigt i en kommun som är S-märkt. De gnäller på borgerliga kommuner men gör inte bättre själv. Att gamla skall isoleras än mer är horribelt. För många är måltidsgemenskap den enda kontakten med andra människor. Tänk om man fick isolera kommunbyråkrater på samma sätt. Vilket lugn det skulle råda i hela Sverige. Ingen som kan förstöra det självklara hos människor, nämligen gemenskapsbehovet.

 20. petson skriver:

  Nu har lokala S med hjålp av lokala chefer börjat sänka sig själv inför nästa val. Tror dom verkligen att de fortfarande funkar med odemokrati 2012.

 21. Knapsu skriver:

  Inget konstigt alls, ty socialdemokratin är även den smittad av det nyliberala innehållslösa pratet om ”valfrihet”. En valfrihet som i detta fall innebär att kommunen tar beslutet att stänga matsalen över huvudet på de boende som tvingas äta i ensamhet eftersom måltiderna skall vara ”individuellt utformad”. Tanken bakom är nog att det skall vara en besparing men nog måste det ju bli merarbete och därmed dyrare att springa in i varenda rum och värma mat istället för att tilllaga allt i samma kök?

 22. Disa Ådemo skriver:

  Det är beklagligt hur socialnämndens ledamöter och tjänstemän agerar mot Socialstyrelsens nationella värdegrund för äldreomsorgen. Det står klart och tydligt citat:” Omsorgen ska inriktas på att äldre får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande”. Stängning av matsal är ju ett orosmoment och vållar otrygghet. Vart tog de äldres delaktighet vägen? Vad har hänt med sossarnas äldrepolitik?? Är socialnämnden rädd för tjänstemännen och vågar inte säga emot??

 23. Maja skriver:

  Mitt tidigare inlägg hade tyvärr hamnat i fel forum, men.. Det är kanska lustigt att Haparanda ”råkade” ha besök av Livsmedelsverket just i går.
  I dagens NSD s. 19 får man läsa under artikeln om matsalens stägning just om LMV:s besök ”Att äta tillsammans har många fördelar”.
  Tack Disa Ådemo dina fina, sakkunniga inlägg (: