Mattias Aili startar HVB-hem och skapar sex jobb i Pello

PELLO: Nu ska det bli nytt liv i nedlagda skolan i Pello. Företagaren Mattias Aili har fått klartecken från Socialstyrelsen för att starta ett HVB-hem för ungdomar.

Mattias Aili köpte skolbyggnaden för tre år sedan. Nu har han funderat klart och tagit de kontakter som krävs för att starta ett HVB-hem.

Inom kort startar ombyggnationerna. Klassrummen ska bli rum för ungdomar som på något sätt hamnat fel och behöver hjälp att komma vidare.

Aili har haft hjälp av företagaren Allan Lehto som bland annat förmedlat kontakt med Bertil Rönnqvist i Haparanda. Alla tre var med och lämnade information till ett 30-tal Pellobor som kom till söndagskvällens information.

– HVB-hemmet ska ha minst sex heltidsanställda. Intresserade arbetstagare har samtliga godkänts av Socialstyrelsen vad gäller både utbildning och lämplighet, säger Bertil Rönnqvist, musiklärare som numera jobbar som resurslärare och har erfarenheter från den här typen av verksamhet.

Boendet ska ha plats för högst åtta flickor och pojkar i åldrarna 13-19 år.

Diskussionen med de bybor som kommit för att ta del av informationen handlade till stor del om olika aktiviteter som kan tänkas förekomma och hur byborna kan hjälpa till. Naturen såg alla som den stora resursen för ungdomar som haft det jobbigt.

Det är Bertil Rönnqvist som har gjort förstudien och sittningarna har varit många med representanter för Socialstyrelsen, länsstyrelsen och Övertorneå kommun.

– Länsstyrelsen bidrar med 1,5 miljoner kronor, eller halva investeringskostnaden. Till våren bör vi vara igång med verksamheten, säger Mattias Aili.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , ,