Med i facket från första dagen

PAJALA: Harry Rantakyrö, tidigare kommunalråd i Pajala och ordförande i Gruvtolvan i Kiruna, var med i facket från första anställningsdagen vid LKAB redan 1975. Nu lämnar han alltså socialdemokraterna i vredesmod, vilket HB avslöjade i tisdagens papperstidning.

1985 blev han skyddsombud i dåvarande Viscariagruvan och därefter huvudskyddsombud inom LKAB i Kiruna och 2003 Gruvtolvans ordförande.

Att Rantakyrö lämnar socialdemokraterna har varit på gång länge, men det som fick droppen att rinna över för honom var två händelser.

Dels var han arg över den höjda dieselskatten för gruvmaskiner som drabbar Kaunis Iron och dels kan han inte acceptera att S-partiet i Pajala är beredda att ge chansen till ett bolag som saknar kollektivavtal att bedriva barnomsorg i Pajala.

I artikeln påstod vi felaktigt att Rantakyrö gick med i facket 1985.

– För mig är det viktigt att faststlå att jag gick med i facket från första dagen på LKAB, säger Harry Rantakyrö. Att jobba i gruvan utan facklig anslutning var ett svek mot arbetarrörelsen.

 

Publicerad i Svenska
17 kommentarer om “Med i facket från första dagen
 1. Borraren skriver:

  Bra Harry

 2. från holmen skriver:

  hedersman!

 3. ej razisd skriver:

  bror du har lite fel. sossarna styrs av högerpartierna centern och liberalerna. men vad var alternativet för sossarna? jo en extrem höger regering med sd, kd och m i regering med stöd av centern.

 4. F-r skriver:

  Nog väger han över 100 kg – tung sosse. Han som har höjd skatten i Pajala till landets högsta – idologin går inte ut med att hoppa av – glesbygden blöder av höga skatter på drivmedel , lön och vägarna är urusla allt under sosseledning.

 5. F-r skriver:

  Från 2012 har man betalt tusentals konsultarvoden i Pajala på över 35 miljoner- en del för Puab, en del till kommunens tjänstemän. Är kommunens kassa bottenlös? Vi har tiotals listor tillgängliga att studera i.

 6. Borraren skriver:

  F-r, skulle var kul att ta del av dessa listor, eller är det bara spekukationer?

 7. Barkråttan skriver:

  Harry! Helt rätt att kliva av från S. Du är den enda från S som har ryggraden kvar!

 8. Julle skriver:

  Iaf. en sosse som fattat att han åkt på århundradets blåsning. De närmaste fyra årens skattereformer kommer att ha en starkt konservativ inriktning. Fördelningspolitiskt en borgerlig prägel. Vem var det som sade att SD inte skall ha något inflytande😂😂😂. You’re f….ed

 9. Kenth Heikkinen skriver:

  Borraren, du kan skicka din mailadress till mig så ´skickar jag dig listorna. Eller ta kontakt med mig.

 10. haparandabo skriver:

  helt rätt beslut av harry och som många andra borde ta samma beslut och ge f…n i borgarsossar

 11. Sarva skriver:

  All heder till Harry!Fantastiskt modig man. Man kan inte hålla med ett parti som går stick i stäv med sin ideologi Till ej razisd du befinner dig i ett vaaccum kom ut ur garderoben vintipoika du skyller på Harry ang hög kom-skatt sluta vet du hur länge han var kom-råd försökte rätta till ekonomin men såg att det var döfödd för mycket lik i garderoberna razisd din politiska väg kan jämföras med att cykla och pissa samtidigt varför tror du att över halva LO har lämnat S? Vet du vad nabolism betyder?

 12. Gruvis skriver:

  Sossarna gräver sin egen grav sakta men säkert och tappar allt fler väljare till nästa val,och hoppas väljarna kommer ihåg alla svek till valdagen.

 13. Har du bevis över svinnet ?? skriver:

  Till Kenth Heikkinen !
  Har du listor över svinnet, vet du i vilka fickor våra skattepengar hamnat genom generationer unikt ??
  För inte så länge sedan försvann 14 miljoner via en felaktighet i kommunens lönesystem. Saken tystades ingen ansvarig åkte dit, vem vet hur mycket av våra skattepengar som svinnats ??
  Vore dax att städa upp och ge mer pengar dit de verkligen behövs och kanske finns pengar över till syltklicken oxå?

 14. F-r skriver:

  Det var av dig Heikkinen jag fick en massa listor – tack för jobbet. Rena sprängstoff om media får tag eller vågar skriva om.

 15. Bluffen kommer fram till sist skriver:

  Hoppas den här bluffen via sossarna kommer fram en gång för alla hur man lurat folk genom decennier genom att göda en politisk elit och sedan skaffa en trogen valboskap via bidragen. Det fanns en en tid då folk rösta efter bidragen efter Perssons regering kom första spiken via AMS politiken sk AGA:an förspelet till FAS3 sedan har det bara gått utför. Sossarna dagar är räknade ty vem tror mer på S-bluffen eftersom EU och invandrarna tar alla pengar ?

 16. Niin se on skriver:

  Kyrkan och staten är åtskilda sedan länge. Fackföreningsrörelsen och alla politiska partier skall ha samma relation till varandra. Alla aktörer har var sin ekonomi, UTAN transaktioner dem emellan. Ett undantag kan göras om ALLA medlemmar i ett parti, eller fackförening röstar för det i ett val, där valhemligheten är garanterad.

 17. Niin se on skriver:

  Pengaflödet till politiska partier från ANDRA aktörer än ovan nämnda måste naturligtvis redovisas öppet, och avräknas från det statliga partistödet. Wallenberg-klanen kan t.ex. pytsa ut pengar till partier som fungerar som deras drängar i riksdagen.