Med i facket från första dagen

Harry Rantakyrö

Harry Rantakyrö

PAJALA: Harry Rantakyrö, tidigare kommunalråd i Pajala och ordförande i Gruvtolvan i Kiruna, var med i facket från första anställningsdagen vid LKAB redan 1975. Nu lämnar han alltså socialdemokraterna i vredesmod, vilket HB avslöjade i tisdagens papperstidning.

1985 blev han skyddsombud i dåvarande Viscariagruvan och därefter huvudskyddsombud inom LKAB i Kiruna och 2003 Gruvtolvans ordförande.

Att Rantakyrö lämnar socialdemokraterna har varit på gång länge, men det som fick droppen att rinna över för honom var två händelser.

Dels var han arg över den höjda dieselskatten för gruvmaskiner som drabbar Kaunis Iron och dels kan han inte acceptera att S-partiet i Pajala är beredda att ge chansen till ett bolag som saknar kollektivavtal att bedriva barnomsorg i Pajala.

I artikeln påstod vi felaktigt att Rantakyrö gick med i facket 1985.

– För mig är det viktigt att faststlå att jag gick med i facket från första dagen på LKAB, säger Harry Rantakyrö. Att jobba i gruvan utan facklig anslutning var ett svek mot arbetarrörelsen.

 

Publicerad i Svenska
9 kommentarer om “Med i facket från första dagen
 1. Borraren skriver:

  Bra Harry

 2. från holmen skriver:

  hedersman!

 3. ej razisd skriver:

  bror du har lite fel. sossarna styrs av högerpartierna centern och liberalerna. men vad var alternativet för sossarna? jo en extrem höger regering med sd, kd och m i regering med stöd av centern.

 4. F-r skriver:

  Nog väger han över 100 kg – tung sosse. Han som har höjd skatten i Pajala till landets högsta – idologin går inte ut med att hoppa av – glesbygden blöder av höga skatter på drivmedel , lön och vägarna är urusla allt under sosseledning.

 5. F-r skriver:

  Från 2012 har man betalt tusentals konsultarvoden i Pajala på över 35 miljoner- en del för Puab, en del till kommunens tjänstemän. Är kommunens kassa bottenlös? Vi har tiotals listor tillgängliga att studera i.

 6. Borraren skriver:

  F-r, skulle var kul att ta del av dessa listor, eller är det bara spekukationer?

 7. Barkråttan skriver:

  Harry! Helt rätt att kliva av från S. Du är den enda från S som har ryggraden kvar!

 8. Julle skriver:

  Iaf. en sosse som fattat att han åkt på århundradets blåsning. De närmaste fyra årens skattereformer kommer att ha en starkt konservativ inriktning. Fördelningspolitiskt en borgerlig prägel. Vem var det som sade att SD inte skall ha något inflytande😂😂😂. You’re f….ed

 9. Kenth Heikkinen skriver:

  Borraren, du kan skicka din mailadress till mig så ´skickar jag dig listorna. Eller ta kontakt med mig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 tecken kvar.

*

I detta forum gäller samma regler som för insändare i den tryckta tidningen. Det finns en ansvarig utgivare och vad som kan publiceras regleras av tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna. Debatten modereras av HB:s redaktion.

Skriv kortfattat, vårdat och inte med versaler (stora bokstäver) vilket är störande för läsningen. Använd heller inte långa rader av utropstecken eller andra krusiduller som försämrar läsbarheten. Kommentarer som länkar till andra webbplatser godkänns som regel inte. Antalet kommentarer är begränsat till maximalt 100 per nyhet.

Kommentarer som postas till HBwebben.se kan komma att publiceras också i Haparandabladet.