Medborgarkontor verktyg för inkludering av romer

HAPARANDA: Som en av 17 kommuner i Sverige ansöker nu Haparanda om att få ingå i en fyraårig pilotverksamhet för att inkludera romska kommunmedborgare på ett bättre sätt.

– Visst ska det blivande medborgarkontoret bli en väg in för alla, även romer, säger kommunalrådet Gunnel Simu till Haparandabladet.

Det fyraåriga projektet inleder en strategi för romsk inkludering under åren 2012-2032 och Haparandas kvalitetsstrateg Tommi Slunga har formulerat den ansökan som kan ge 700.000 kronor per år i ekonomiskt stöd.

Pengarna ska gå till att bygga upp en kommunal struktur som ska förbättra romers inkludering inom framförallt områdena utbildning, arbete, hälsa och social omsorg. Slunga konstaterar att Haparanda är en relativt liten kommun med nära kontakter mellan myndighetspersoner.
– Det finns en god kännedom om varandra och varandras verksamheter samt erfarenheter av att bedriva utvecklingsprojekt, skriver han i ansökan.

Som bekant har Haparanda också tagit emot ensamkommande flyktingbarn under ett antal år; och dragit erfarenheter av detta som kan nyttjas i projektet.

– Vi har vana av det mångkulturella arbetet. Därför bör vi ha en chans att få vara med i det här, säger Gunnel Simu.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , ,
En kommentar om “Medborgarkontor verktyg för inkludering av romer
  1. Stig Aspholme skriver:

    Äntligen börjar det Svenska samhället att sätta samma värde på alla medborgare. När kommer ursäkten för särbehandlingen?