Demokrativerktyget medborgarkontor nu invigt

HAPARANDA: Igår invigdes Haparanda stads medborgarkontor. I ett fräscht, ljust och öppet kontorslandskap minglade medborgare med de 15 servicehandläggarna – och de politiker som fanns på plats.

– Vi dödar alla befintliga nummeranknytningar, stänger växeln och ser till att 80 procent av samtalen kommer fram till lämplig handläggare, säger kommunchef Patrik Oja.

Både han och kommunalrådet Gunnel Simu är övertygade om att medborgarkontoret kommer att medverka till att Haparanda kan lämna bottenträsket vad gäller Fokus ”trivselrankning” av landets kommuner.

– Mycket är en tillgänglighetsfråga och här ska vem som helst få hjälp med blanketter. Medborgarkontoret kan ge bra service och gör att vi hanterar skattekronorna bättre. Vi får en effektiv organisation som gör att medborgarna ska slippa vänta på att få tag på rätt handläggare, säger Simu.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
38 kommentarer om “Demokrativerktyget medborgarkontor nu invigt
 1. Stefan H Ericson skriver:

  Nu säger borgmästare Simu, att alla kan få hjälp med blanketter!? Skall inte Haparanda vara det papperslösa samhället enligt kommunstyrelsen? Hur går detta ihop?
  Man tar sig för pannan, dessa politiker.

 2. Invigningsbesökare skriver:

  Var på plats vid gårdagens invigning. Fick en bra inblick i kontorets verksamhet. Vi får mycket glädje av det i framtiden. Tack också för ett bra tal av kommunalrådet Gunnel Simu. Bra också att våra politiska partierna står eniga bakom det. Tjänstemännen verkade vara riktigt på hugget för de nya sättet att arbeta. Många behöver hjälp i den digitala världen till en början. Sedan rullar det på med med bättre fart allteftersom. Så var det med internet också en gång i tiden.

 3. Disa Ådemo skriver:

  Nu är det tydligen riktigt ”snurrigt” i kommunen. Jag har skickat e-post till Patrik Oja och ställt en fråga ” Hur mår Haparanda kommun?”. Oja svarade s d 18 maj att ”kan intyga dig om att Haparanda stad mår mycket bra!”
  Men hur blev det nu?? En jumboplats för ”Staden”!!
  Jag är mycket intresserad ta del av ifrågavarande utredning där Oja kan intyga att ”staden” mår mycket bra!”. Den finns väl att hämta på det nya medborgarkontoret?

 4. Kan de va nåt? skriver:

  Fick just en idé! Alla ni proffsgnällare som kverulerar och klagar under artikeln om Fokusrankingen och även under denna artikel – packa ihop och flytta genast härifrån så bidrar ni konkret till att Haparanda blir en mycket trivsammare stad och kommun att leva i!
  Inget svårt beslut, det är otroligt att ni stått ut överhuvudtaget att bo här med er syn på Haparanda.

 5. Arbetslös! skriver:

  Tror Simu och kompaní att Haparandaborna är dumma? Visst har vi gått skola, så att vi kan både skriva och göra egna bedömningar också av kommunledningens olika uttalanden. Vems verklighet gäller kommunledningens eller skattebetalarnas?

 6. Större risk för ohälsa enl forskare skriver:

  Hur mycket har man tagit del av den forskning som finns om kontorslandskap.Några slutsatser som framkommit är signifikant högre risk för dålig hälsa hos anställda som stress, tappad koncentration, bråk och hög personalomsättning. Att kollegerna alltid kan se och höra vad man gör skapar en känsla av otrygghet. 90% av studierna om kontorslandskap Australien talar emot en sådan arbetsplatsutformning. Bäst trivs de som har eget rum. Otaliga forskningsrapporter finns på nätet. Läs och begrunda

 7. P skriver:

  Jag trivs bra i Haparanda! Sen att någon undersökning placerar oss längst ner spelar mindre roll för mig, men givetvis kan det spegla sig på ett annat sätt för någon annan.

  Visst, det papperslösa samhället tar tid, en hel del äldre som inte vill hänga med i utvecklingen, t ex min mor. Det tar tid och måste få ta tid, förändring sker fort endast i Norkorea och andra diktaturer.
  ”Dagens ungdomar”, begreppet har funnits länge mina damer och herrar!

 8. p.r.s skriver:

  Heja Disa, jättebra skrivet. 10 poäng åt dig, hälsningar från en som du känner.

 9. Stefan H Ericson skriver:

  Kan de va nåt? Det som du ser som proffsgnällare är människor som utnyttjar sin demokratiska rätt att ifrågasätta vad politiker och andra beslutsfattare gör. Det är konstigt att så fort man har synpunkter och inte håller med dessa (S)-märkta politiker så är man gnällig. Att Norrbotten och Haparanda är fullt av genetiska socialdemokrater bevisar du verkligen i ditt inlägg.

 10. jr. skriver:

  Det här är ett enda stort skämt där kommunen försöker mörka med en polerad fasad, hur åt skogen allt egentligen är. Amen.

 11. Disa Ådemo skriver:

  Jag tar mig för pannan. När har yttrandefriheten slopats i vår kommun?? Är det inte det som är demokrati motsatsen är diktatur. Våga säga vad du tycker och stå för det.
  Tack för ordet.

 12. Iaktagare skriver:

  Fru Ådemo dina åsikter som du framför är på en skamligt låg nivå. Du drar dig inte heller för att hänga ut tjänstemän i dina omdömeslösa uttalanden. Vilket inte heller var direkt oväntat. Tack för att du inte längre finns med i politiken. Grattis till att du nu har fått en jämlike i Herr Ericson som jag inte vet var han riktigt står politiskt men bara att han är emot det mesta och att ni verkar ha mycket gemensamt. Vi läsare ser fram emot många fräscha dumheter och påhopp från er sida.

 13. Kan de va nåt? skriver:

  Jag ser fram verkligen emot att få läsa ett positivt, kreativt förslag från dessa proffsgnällare, exempelvis Stefan H Ericson som verkar se sig som guds utsände att klaga på allt och alla. Lägg all energi på att fundera ut ett eller flera förslag som kan bidra till att göra Haparanda till en bättre plats. Och sosse är jag inte, by the way…

 14. Icke gnällare skriver:

  Det är nog inga proffsgnällare som placerat Haparanda på jumboplatsen i Fokusundersökningen. Det är bara att studera utredningen och utgå från den så har man en bra utgångspunkt för att komma ifrån den pinsamma jumboplatsen, trots att Oja tycker att Haparanda mår mycket bra. Gnälletiketten kan nog lika väl sättas på dem som ständigt avfärdar kritik som gnäll. Bemöt kritiken istället på ett konstruktivt sätt.

 15. torpan skriver:

  Oj oj, nu trampas det visst på ömma tår! Vad kan de bero på? Heja Disa stå på dej!

 16. Stolt över Haparanda skriver:

  Ådemo, du har varit en av socialdemokraternas verkliga makthavare i länet under en mycket lång tid med tunga ordförandeuppdrag både i Haparanda kommun och landstinget.
  Uppdragen gav dig enorma möjligheter att påverka länets utveckling inom vård och omsorg. Såna uppdrag som de flesta bara kan drömma om. Mot denna bakgrund är det rimligt att kräva betydligt mer saklighet i dina inlägg än andras.
  Nu verkar det vara en personlig vendetta mot kommunen som ligger och pyr i de flesta av dina inlägg

 17. torpan skriver:

  jisses nu blir det intresant!vad stessar upp topparna i lilla happis.disa du är ju den enda som vågar sätta dej imot makten i haparanda. c.m.fp.kd.sitter ju i famnen på s!

 18. Disa Ådemo skriver:

  Tänk att en enkel fråga till kommunchefen kan vålla en sådan debatt och tolkas som skamlig. Det kan ju inte vara mitt fel att kommunen hamnade på en jumboplats. Det som är tydligt är att grundlagen gäller inte för alla. De personer som ifrågasätter eller har en annan åsikt måste flytta från kommunen. Vilka skulle bli kvar??
  Ett sådant resonemang håller inte och leder ingen vart. Att bli kallad för proffsgnällare tar jag som en komplimang.
  Tack till signaturen Icke gnällare för din kommentar.

 19. p.r.s skriver:

  disa heja stå på jag är på din sida
  kommunen har blivit en ny lekstuga sen s-e bucht for till stockholm…..

 20. p.r.s skriver:

  Detta nya system kanske ger Haparanda en bättre plats i listan, eller EU-pengar men när ska folket sätta stopp. Det är trots allt vi vi som betalar skatt som får betala kalaset.

 21. jr skriver:

  Håller med dig Disa till 100%. Dessa som kritiserar dig vågar nu inte ens skriva under med sina egna namn. Heja Disa!

 22. Kuvösen skriver:

  Jag saknar i alla fall Ulla och Ninas ljuva stämmor i växeln. De var alltid så glada och hjälpsamma.Nu känns det opersonligt när flera olika personer svarar i växeln. De vill veta ens ärende innan/om man blir kopplad till den personen man frågar efter. Dessutom sitter det hur mycket folk som helst omkring dem som svarar. Det känns inte ok.

 23. Stefan H Ericson skriver:

  Att saklighet krävs av vissa är märkligt, då dessa själva ytterst sällan är sakliga. Dessutom är det ett mycket begränsat utrymme här att utveckla sakfrågor. Det viktiga är att om man kritiserar så skall man göra det med eget namn och inte med signatur. Disa Ådemo har aldrig gått under signatur utan alltid eget namn. Hon var tuff redan på 60 talet när jag hade förmånen att arbeta en sommar med henne. Det hon framför är vad många tänker men inte kan formulera.

 24. Olympia skriver:

  Det har vi väntat på,legalt att sitta på facebook,hur mycket man vill. Perfekt att jobbet sköts därifrån istället före från golvet. tror ni att jobbet sköter sig själv för att vi får nya verktyg som vissa även missbrukar!

 25. Disa Ådemo skriver:

  Kommunchefen har i sitt mejl tis 5 juni 20:57 meddelat citat:”jag är ledig till september men ditt mejl är vidarebefordrat till Carina Juntti.

  I väntan på svar hoppas jag att alla får njuta av en riktigt skön sommar.

 26. jr skriver:

  Jaha , Det är en riktigt seriös kommunchef Haparanda har anställt. Haparanda är på en bottenplacering och han tar ledigt i 3-4 månader. Vad ska man säga..

 27. Torpan skriver:

  De jobbar hårt, så de behöver lååång semester. Annars hinner de ju ej förbruka pengarna de har i lön.

 28. Mamma Mu skriver:

  Men hallo…
  Nu går ni väl ändå för långt i klagandet!
  Alla pappor har ju rätt till föräldraledighet, även de som är chefer. Det är bra att Patrik visar vägen för fler pappor, ingen är oumbärlig.

 29. jr skriver:

  Ja, inte blir man klok på vissa personer som nog stjälper mer än de hjälper kommunen.

 30. vovve skriver:

  Trodde inte det kunde finnas så många bittra och missunsamma människor i en liten kommun som Haparanda, det verkar som att varje artikel som handlar om dom ”styrande” i kommunen blir full med insändare som spyr galla och avundsjuka i en aldrig sinande ström.

 31. jr skriver:

  Men hallå själv, skratta eller gråta.. Varför ta ut ledig nu? finns mycket att röja upp i eller hur? kommer ganska lägligt. Ta vilken happisbo som helst och han/hon skulle förstå vad som behöver kommunens pengar. Inte är det till en massa läsplattor eller jippon för chefer. De flesta pappor tar väl ut ledigt för att
  det är deras rättighet, inte för att chefen gör det.

 32. Bollen skriver:

  Folk får väl klaga om de vill! Det är deras rätt i ett deokratiskt samhälle att reagera när de inte är nöjda på hur deras skattepengar används. Det finns tillräckligt med ja-sägare och smörare runt högt uppsatta personer. Fortsätt debattera Disa, vi vet att du står på Haparandabornas sida. Inte för att göda ditt egna ego.

 33. jr skriver:

  Pappaledigt i all sin ära. Men hur skulle det vara att göra något för bra för Haparanda också? Länge leve klagomuren.
  Det mullrar i leden.

 34. Självklart med pappaledigt skriver:

  En orsak till varför Haparanda kom sist var ”just det” att Haparandapapporna var de som var minst pappalediga. Barnen behöver sin pappa lika mycket som sin mamma. Haparanda behöver alltså många fler som tar sitt ansvar som pappa inte färre.

 35. Bollen skriver:

  Det har inget med missunsamhet att göra!! Läs mer noggrant. Att leda en kommun som är sist på rankning utan att se de egentliga problemen och sedan slösa med resurser som tyvärr är begränsade. Det är det som retar upp folk.

 36. knack knack skriver:

  Så Oja börjar med att ta tag i den biten om pappaledighet som varit bristfällig?;) Någon måste ju göra det…

 37. Gallan skriver:

  Till vovve; Är det så många bittra, mm människor i Haparanda? Du kan nog inte avgöra det genom att läsa dessa insändare. För då kan man ju även tolka det som att väldigt få som är nöjda. Bottenplaceringen är ett faktum som inte går att snacka bort och därav gallan, inte avundsjukan. Om Haparanda får fler jumboplatser kan det till slut bli en topplacering – flest jumboplatser.

 38. snart f.d haparandabo skriver:

  Sven-Erik Bucht, kom och rädda Haparanda innan det är för sent! Här ska det sparas pengar genom att återinföra kostnad för barnomsorgen medan Oja vill att alla kommunanställda ska ha surfplatta. Man låter anställda gå hemma ett år lön! Skäms!