Medborgarna får vänta med information om multibyggnaden

HAPARANDA: Politikerna i Haparanda har fått information om multibyggnaden på gränsen och vilka villkor som gäller för kommunen. Detta är dock inget som medborgarna får ta del av, än.

Enligt kommunalrådet Gunnel Simu vill inte entreprenören Mikael Fahlander att informationen ska läcka ut till medborgarna och media. När ”öppenheten i kommunen” ifrågasätts svarar hon:

– Den dagen vi har beslutat att gå vidare med ett inriktningsbeslut kommer frågan att beredas, och då kommer vi att lägga allt på bordet, säger hon till Haparandabladet.

Simu uppger vidare att alla partier har kommit överens om att hålla tyst, vilket innebär att inte heller (M), (C) eller (KD) yppar något om innebörden. (V) har valt en öppnare linje och berättar för Haparandabladet om vissa villkor.

Gunnel Simu hoppas på ett beslut redan före jul.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: ,
18 kommentarer om “Medborgarna får vänta med information om multibyggnaden
 1. Mad Max skriver:

  Locket på som i ärendet med Outokumpu. Vilka fega j…lar!

 2. GW skriver:

  det är just sånt här som skapar politikerförakt och onda aningar. Har inte kommunmedborgare, tillika skattebetalare rätt att få reda på vad som är i görningen? Att lägga locket på är som att idiotförklara samtliga kommunmedborgare i Haparanda. Vad är nästa steg? Att inte namnge de som till nästa val kandiderar? Det ligger många hundar av olika raser begravda här.

 3. Mad Max skriver:

  Jag är rädd för att visionerna om en multihall, övergår till hallucinationer!

 4. För en positiv utveckling! skriver:

  Härligt, det är småsummor i sammanhanget och nu ror vi iland det här & ritar om Haparanda än en gång!

 5. Flytt nästa skriver:

  Dags byta kommun. Inte ska då jag eller min övriga familj lägga våra skattekronor på sådana vansinnesprojekt som inte ens är bärbara i storstäderna. Nu börjar vi förbereda för flytt till annan kommun.

 6. Ingen dödgrävare skriver:

  Dags att byta kommun: Härligt att du förbereder en flytt, eller så är det dags för ett uppvaknande. Att vara så negativ till allt som många är i den här stan kommer inte hålla i längden.

  Om Haparanda skall kunna möta konkurrensen i framtiden behövs det satsningar, en förändrad attityd, som förhoppningsvis dagens styrande förstår. Jag hyser en gnutta hopp i varje fall och multiarenan ett steg på vägen!

 7. bodiddely skriver:

  Bygg både bandyhall och hockeyarena och ny skola på en gång. Här skall väl för f-n inte snålas.

 8. Trippel J skriver:

  Detta är dom ni har röstat på, era förtroende valda. Blir en spännande utveckling.

 9. Pelle skriver:

  Nu måste vi sansa oss. Vilka ska ha råd att hyra i denna multiarena? AIK och Djurgården har visst inte råd att vara i Globen.Ska Asplöven ha råd att vara i detta skrytbygge?
  Vi kan inte bara ”slå ner” Gränsvallen-anläggningen, där finns ju både bandyn och fotbollen.
  Vi måste ha stora arrangemang flera ggr i veckan som drar folk i multiarenan. Asplöven drar 150-300 åskådare, ibland cirka 600. Det räcker inte, ska det bli på bekostnad av barnomsorg och äldrevård. Tänk på en sak, vi blir alla äldre.

 10. På gränsen till... skriver:

  Socialdemokraterna i Haparanda har alltid tänkt storvulet. Varför inte även denna gång. Heja Gunnel och gänget! Ni sossar vann ju ensam valet med Haparandabornas förtroende. Varför ifrågasätta? Gör som Ni brukar!

 11. Satsa skriver:

  Pelle: Skrytbygge som tar 2.500 åskådare och kostar mellan 5 och 7mkr/år, dvs samma som Kuben och vilken std håller den? Den skall repas snart och det blir inte billigt.. Det var 800-900 i flera matcher ifjol, tänk vad det hade varit för ex) Asplövens ekonomi om det var närmare 2.000.

  Det finns många andra poster att dra ned på innan äldre och barnomsorgen skulle bli drabbade.

  Hoppas på offensiva politiker, som inte lyssnar på ”det går inte” mentaliteten!

 12. Kerstin skriver:

  Nu har vi ett gäng bakåtsträvare igång igen som politikerna inte skall bry sig om. Tänk tillväxt, nya jobb och möjligheter för det är väl det Kristallen handlar om. De tomma groparna är en skam för Haparanda. Nu har vi chansen att fylla dom med tillväxt. Haparandas framtid behöver modiga politiker som ser möjligheter inte hinder.

 13. Trippel J skriver:

  Splittringen är total i denna fråga, kanske folkomröstning är lösningen.

 14. fundersam skriver:

  Vad är ett ”inriktningsbeslut” som ska inväntas på innan allmänheten informeras? Är det att kommunfullmäktige beslutar att inriktningen är att vi ska satsa pengar i förlusttäckning till Fahlander?
  Beslut att bygga kan väl bara tas av företaget som bygger, eller? Sen att Asplöven skulle ha behov av en större hall: bara svammel. Man fyller inte Kuben ens – har aldrig varit slutsålt. Eller rätta mig om jag har fel! Och sedan, 5-7 miljoner kronor i förlusttäckning, sen tillkommer väl ordinarie avgifter också.

 15. S.A skriver:

  Locket på. Knappast – jag har läst om projektet i ett otal tidningar, jag lyssnade på Fahlander vid ett allmänt möte och därför väntar jag gärna på det slutliga beslutsunderlaget för då slipper jag läsa om en massa lösa spekulationer.

 16. Rättning skriver:

  Fundersam: Kan rätta ganska många fel du har. I stort sett hela ditt inlägg.

  Förra året var det slutsålt i Kuben vid derbyt mot Björklöven (600+200). Tillståndet från brandkåren var t.om utökat och hallen var fylld till 3/4 redan två timmar innan match, för att folk skulle vara säkra på en plats.

  Samma sak mot Tingsryd i kvalet (höjd kapacitet till 900) och var fullt övriga 1 kronas matcher.

  Driftskostnader för nya arenan 5mkr, + 2mkr i en ev. förlustgaranti..

 17. Niklas skriver:

  Bravo Happis, det har gått bra hittills men nu måste vi lugna oss! Ikea skall öppna i Umeå så efter de så vet vi hur framtiden ser ut med besökare osv. Efter de kan vi ta beslut om en eventuell multiarena är rätt att satsa på, men i nuläget tror jag ej på detta projekt.
  Viktigt så inte detta blir ett projekt som man får betala många år framåt.
  Gunnel, jag är också intresserad av att bygga bygga med ett 40-års avtal. Det är inga problem. Hör av dig allt är klart med banken.

 18. fundersam skriver:

  OK, ”rättning” – slutsålt två gånger… DÅ är det verkligen viktigt med en större hall!
  I det ekonomiska läge som kommunen är i tycker jag inte det är försvarbart att satsa pengar på multiarena eller gymnasieskola på gränsen. Sen att inte heller mest troligt finns sponsorunderlag för Asplöven att spela i allsvenskan är en annan sak, men det har ju inte kommunen ansvar för (hoppas man ju i alla fall).