Medelsvår till svår islossning väntad av SMHI

TORNEDALEN: Årets första prognos för islossningen i Torneälven visar på en medelsvår till svår islossning, enligt SMHI.

SMHI gör varje år prognoser för islossningen i Torneälven vid Haparanda. Istjocklek och vinterns nederbörd är viktiga faktorer i sammanhanget. Medelsvår eller svår islossning lyder den första prognosen.

Det är vid den här tiden, i mitten av april, som den första prognosen brukar släppas och vid Haparanda brukar islossning ske i början av maj. Den första prognosen visar på vad som kan vara på gång, som i det här fallet skulle handla om isproppar och andra konsekvenser.

SMHI utgår från att istjockleken nära Haparanda är något över det normala.

Snömängderna i Torneälvens avrinningsområde ligger däremot runt det normala för årstiden. Vårflodsvolymen väntas därför även den bli normal.

Det är, enligt prognosmakarna, svårt att redan i mitten av april förutse islossningsdag. Senare i april kommer SMHI att ge en uppdaterad prognos för svårighetsgrad och då även ge en uppskattning av när islossning förväntas ske i Haparanda.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
4 kommentarer om “Medelsvår till svår islossning väntad av SMHI
 1. Stig Aspholme skriver:

  En svår islossning kan hota IKEA, jag minns när hela Gränsvallen var täckt av stora isblock.

 2. Janne Johansson skriver:

  kan bli spännande se hur området kring nya busstationen och tänkta pågränsen området klarar en svår islossning, kanske får stopp på det projektet

 3. Tulva skriver:

  Det enda som är säkert är att Torneälven inte lyder SMHI. Ifall upphandlingen av muddringen hanterats professionellt hade ingen behövt vara orolig i vår.

 4. Bep Weijand skriver:

  Älven behöver utrymme! Bättre att placera byggnader längre från översvämningszonen än att riskera skador på fastigheter. Även om man vallar in på gränsen ökar trycket på området utanför.