Asplöven avgjorde i sista minuten

Vännäs målvakt William Eriksson är första periodens store man. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: Trots total dominans från hemmalaget, pressar Vännäs AHC in i kaklet. 3-2 (1-0, 0-0, 2-2) satt långt inne i hockeyns norretta under onsdagskvällen.

Konsumentupplysning: Sverker Olofsson är uppväxt och verksam i Vännäs. Får se vad som hamnar i soptunnan efter kvällens fajt.

Rumble in the jungle i

FÖRSTA PERIODEN: Jakthornen ljuder!

AHC har fast grepp om den första minuten. 1.20: mycket nära hemmaledning. Vännäs slår ifrån sig och kvällens första tvåa för gästerna kommer som brev på Ica efter 4.06.

Asplöven trycker på våldsamt och får en vändning emot sig, men Eriksson i kassen är vaken. hemmalaget har gästerna i skruvstäd, men en uppvärmd keeper håller tätt.

Ny bortatvåa efter 8.21. Ånyo anstormning, men Vännäs håller ifrån sig med näbbar och klor. Men ett mål känns oundvikligt och kommer sedan gästerna blivit fulltaliga. Tero Konttinen skickar fram kedjekamraten Hampus Forsling som hänger 1-0 efter 10.56, med andra passpinne till försvararen Joonas Hurri.

Vännäs sticker upp lite med ett par snabba anfall i minuterna tolv och tretton. 14.22: AHC drar på sig kvällens första tvåa, men kan freda kasse utan större problem. Trenden med aggressivt och spelsugna gränskrigare håller i sig under minuterna som följer.

Hemmalaget har en välmotiverad ledning efter en runda med hela 18-7 i skott. Vännäs målman gör sig förtjänt av pastan efter matchen.

Ville Rajala blåst på konfekt. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Det bästa med hockey är att man slipper countrymusik.

Inte en banjo i sikte och hemmakrigarna sätter full fart och tvingar Vännäs till övergrepp efter 1.40. AHC tältar i offensiv zon, men har lite får lågt pucktempo och kammar noll i pp igen.

En andra kasse skulle nog få nervtrådar att släppa. Hemmalaget gör allt utom mål, bränner friläge efter 7.45. AHC överarbetar en situation bakom eget mål och får två back efter 8.38. En rörlig box ger inte Vännäs något utrymme.

Få avblåsningar och massivt puckinnehav för Asplöven mitt i perioden.

Hemmapressen fortsätter, med tjusigt anfall i minut fjorton där försynen räddar gästerna. Inne i periodens sista fjärdedel verkar det förgjort. 16.08: dubbeltvåa efter viftande i mittzonen. AHC dominerar i fyra mot fyra, men utdelningen uteblir trots tre-fyra öppna lägen.

19.26: ett lite frustrerat Asplöven drar på sig onödig tvåa. Går in i paus med 13-5 i skott och en olustig känsla.

Semjonov följer den avgörande pucken i nät. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: AHC börjar en man kort.

0.45: två mot ett för AHC och nästan en kasse short-handed. Och nytt friläge efter tek. Hemmalaget håller pucken under en minut under Vännäs femfyra.

Men Asplöven bränner så många öppna möjligheter att det nästan är komiskt. Hemmadominansen är kompakt. Minuterna rinner undan, men femfyra för Asplöven efter 8.01. Ett ineffektiv hemmalag håller på att ställa till det för sig – Vännäs är millimeter från kvittering i en vändning.

11.25: mardröm. Gästerna kvitterar med rökare från blå. Smått otroligt med tanke på händelseutvecklingen. Gästerna farligt framme efter studsar med matchuret på 12.48. Nerviga minuter följer. Men chans i numerärt överläge för AHC efter 14.56.

Och förlösande nog, 2-1 efter 15.43. En iskall Jesse Rohtla skjuter stolpe in frammatad av Eetu Heikkinen.

Men Vännäs ger sig inte och kommer i slutoffensiv. Och kan kvittera i glest befolkad försvarszon efter 18.23. Som att falla i isvak för Asplöven.

Hemmalaget visar moralisk styrka. Man går framåt med full kraft och med bara dryga halvminuten kvar sätter Roman Semjonov 3-2 från nära håll, med förarbete av backparet Tero Konttinen och Eetu Heikkinen.

Time-out för Vännäs. Man hinner ta sig in i offensiv zon och noterar en ramträff med bara sekunder kvar. Asplöven vinner en av de märkligaste matcher HBwebben har upplevt i hallen.

12-7 i skott i tredje.

– Det blir så här när man är så ineffektiva som vi är i matchen. Vi hade sex öppna lägen i tredje innan den gör 1-1, säger hemmalagets tränare Urban Lahti och skakar på huvudet.

Skadorna stör lagets liv.

– Det är svårt att genomföra vettiga träningar med tretton gubbar. Till helgen får vi åka till två tuffa fajter med femton man, suckar ledare Lahti.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
4 kommentarer om “Asplöven avgjorde i sista minuten
 1. ABC skriver:

  Puh!

 2. Dragos skriver:

  Hupp!

 3. ABC skriver:

  Dum spiro spero

 4. Ingen rök utan eld skriver:

  Resultaten den sista tiden imponerar ju inte allt för mycket! man kan ju inte skylla på skador då dom flesta lagen drabbas av detta.Se på Luleå som har en massa juniorer att slänga in vid skador och annat, och med gott resultat.