Mer i bensinskatt drabbar inte fattiga

SVERIGE: Forskare från Göteborg universitet slår hål på teserna om att höjd bensinskatt skulle drabba de fattiga.

Undersökningen som är den största i världen över bensinskattens påverkan visar snarare att det är medel- och höginkomsttagare som drabbas.

Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet och Lead author för FN:s klimatpanels arbetsgrupp, menar att mäktiga lobbyister har motarbetat höjningar av bensinskatten och fått människor att tro att en sådan klimatpolitik främst skulle drabba de fattiga.

– Svaret på frågan varför världens klimatförhandlingar går så trögt handlar om synen på global rättvisa. Fattiga länder släpper ut betydligt mindre växthusgaser per person. Vår forskning visar att om priset på fossila bränslen höjs går det att samtidigt nå hållbar ekonomisk tillväxt, minskad fattigdom och ett förbättrat klimat, säger Thomas Sterner.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
6 kommentarer om “Mer i bensinskatt drabbar inte fattiga
 1. Stig Aspholme skriver:

  Nä, dom fattiga har ju inte råd att tanka. Därför drabbas inte dom.

 2. ulf juntti skriver:

  snacka går ju flytta ut på landet norrbotten så vet du att det är skit snack,vi har ingen koliktiv trafik byar utan miljö stasioner affärer skolor bensin ibland nästan utan vägar klimat går i syklar kolla back 60år skit kallt 10 år förre det mycke varmt som nu

 3. Fd-Bybo skriver:

  Ja, ja, det går ju att vinkla såna här studier hur man vill. Sen kan politikerna använda dem efter sitt eget godtycke. Varför ägnar sig dessa välbetalda professorer inte åt något produktivt, som tillverkning av miljövänligt bränsle t.ex., i stället för sånt här politiskt nonsense? Det svider tydligen i skinnet hos många att också andra människor har den frihet som bilen tillhandhåller.

 4. Flashback skriver:

  Jo det går och höja skatten till det 10 dubbla i storstäderna där det finns andra möjligheter och ta sig fram te.x med tåg och buss. Sänk sedan skatten för alla i glesbygd som saknar denna möjligheter.

 5. lothar skriver:

  Förslag: Man delade Sverige i elområden, så kan man göra med drivmedlet också. Dyrt i södra delarna, billigare i norr 😉

 6. Trippel J skriver:

  Dravel. Folk i storstäder behöver likt er köra mycket bil och kostnaderna att bo i en stor stad är långt mycket högre än i Norrland. Sen om man vill unna sig lyxen att bo 10 mil från jobbet eller på landet så är det personen själv som valt det. Om det är norr eller söder har inget med detta att göra. Alla landsdelar har sina transportproblem och man kan inte räkna med att ha jobbet på gångavstånd. som fler i norr har än söderut.