Mer jobbåtgärder – mindre socialt stöd

HAPARANDA: I ett försök att få ungdomar att gå från försörjningsstöd till sysselsättning, tar nu individ- och familjeomsorgen i Haparanda över de jobbåtgärder som samordnas med arbetsförmedlingen.

I kommunchef Patrik Ojas förslag som den politiska ledningen fastställt, konstaterar han att tuffa kostnader för försörjningsstöd år efter år är en del av socialnämndens minusposter i den hårt ansträngda budgeten.

Genom att flytta över kommunens arbetsmarknadsåtgärder till individ- och familjeomsorgen, ska bättre samordning och styrning åstadkommas. Tanken är att fler unga, men även nyanlända medborgare, ska ta del av det åtgärdsbatteri som finns.

– Vi har tyvärr en grupp med ungdomar som inte kommer ur sängen och som på olika sätt är utanför samhället. Att jobba med arbetsmarknadsåtgärder har tidigare legat på olika förvaltningar. Därför är det nu viktigt att lyfta ur resurserna till ett enda ställe. Nyanlända kommunmedborgare är en viktig målgrupp. Dessa människor vill verkligen jobba och jag har själv förstått att de med sitt fina bemötande behövs inom bland annat äldreomsorgen, säger kommunalrådet Gunnel Simu.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
En kommentar om “Mer jobbåtgärder – mindre socialt stöd
  1. vi tog fajten skriver:

    nyanlända utan utbildning,en billig arbetskraft för kommunen 25%, resten i bidrag från staten.känns som meningslöst att överhuvudtaget gå utbildning till detta yrke, lär ju bli sidsteppade.men sommaren räddad för kommunen,samtidigt vill dom att ungdomar skall utbilda sig till detta yrke ??