Mer pengar, men inte för alla

TORNEDALEN: De senaste 14 åren har svenska hushåll fått mer pengar i plånböckerna, förbättringen gäller dock inte pensionärer och arbetslösa som halkar efter övriga hushåll. 

Lönerna utvecklas i takt med ekonomin. Med god tillväxt ökar reallönerna och då förbättras löntagarnas ekonomi. Pensionärernas ekonomi styrs i större utsträckning av den allmänna prisutvecklingen, garantipension och vissa bidrag förändras i takt med prisutvecklingen i samhället.

Utan sänkt inkonstskatt och höjt bostadstillägg skulle många pensionärer inte ha det bättre idag än 2003, visar en analys över typhushåll som Swedbank följer.

Det senaste året har det ensamma hushållet fått någon hundralapp mer i plånboken, tonårsfamiljen knappt 400 kronor mer per månad. För inkomstpensionären blir det i stort sett plus minus noll, för garantipensionären och för den arbetslöse blir det realt en lägre inkomst 2017 eftersom höjningen av garantipensionen mellan 2016 och 2017 äts upp av inflationen.

– Den 18 april lämnar regeringen sin vårbudget till riksdagen. Man har redan flaggat för sänkt skatt för pensionärer och för de som har sjuk- och aktivitetsersättning. Det är inte omöjligt att det kan komma något för de som är arbetslösa, eftersom vår analys visar att även de har halkat efter övriga grupper i samhället, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och Sparbankerna, enligt ett pressmeddelande.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
2 kommentarer om “Mer pengar, men inte för alla
  1. från holmen skriver:

    alltså som man röstar får man klara sig…

  2. grynnan skriver:

    Det märks inte på systembolaget då är man där o shoppar och sen klagar man att pengarna inte räcker till!