Migrationsverket flyttar de boende från Cape East-anläggningen

Migrationsverket lämnar Cape East. Foto: Eva Spiik

HAPARANDA: Migrationsverket säger upp avtalet med Jokarjo ab.

De asylsökande, som bor i Cape East, kommer att erbjudas andra boenden i Haparanda.

– Behovet av boendeplatser styr och Migrationsverket har just nu en relativt stor buffert av boendeplatser för asylsökande. I norra Sverige handlar det för tillfället om ca 1.000 lediga platser, uppger migrationsverket.

I Cape East finns totalt 234 platser och för tillfället 19 boende. Migrationsverket kommer att informera dem om  beslutet under morgonen.

– Vi bedömer att behovet av boendeplatser kommer vara fortsatt lågt under de närmaste veckorna och väljer därför nu att gå ur boendet, säger Ann-Christin Sjöqvist, biträdande enhetschef vid Migrationsverkets mottagningsenhet i Boden.

Avtal med asylboenden kan sägas upp när behovet av platser minskar och då är det den anläggning som ligger längst ned i rangordningen som drabbas först.

Myndigheten rangordnar de tillfälliga asylboenden utifrån platskostnaderna och i norra Sverige är Cape East den som ligger längst ned.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
26 kommentarer om “Migrationsverket flyttar de boende från Cape East-anläggningen
 1. Bep Weijand skriver:

  Där gick våra framtida befolkningsökningen!

 2. Observer skriver:

  Det är mycket nu som faller ur händerna för kommunen.
  Varför står det stilla På Gränsen? Vore intressant om Bladet belyste även den frågan.

 3. Fläsh Gordon skriver:

  Där gick huspriserna upp!

 4. EnSomVarPåPlats skriver:

  Det var det bästa beslutet hittills. Då kanske spa-anläggningen ändå har en framtid trots allt

 5. Mad Max skriver:

  Jag tycker verkligen synd om de personer och andra som har engagerat sig i att ta emot dessa människor till Haparanda. Men så är det när mammon styr all. Låter som ett väldigt förhastat beslut av Migrationsverket. men vi kanske aldrig får reda på hela sanningen bakom beslutet.

 6. Bep Weijand skriver:

  Cape East verkar vara lite för stort. Man kunde gott sälja modulerna från en av byggnaderna till Luleå, där det är en så stor bostadsbrist för studenter.

 7. Bep Weijand skriver:

  Om man flyttar bort byggnaden närmast älven förbättras landskapet avsevärt.

 8. här då skriver:

  Bep weijland, har vi överflöd med boende här då?

 9. klurifax skriver:

  Bep Weijand…..ja flytta hela byggnaden hit till Luleå här behövs verkligen en massa bostäder folk står i kö för och hitta tak över huvudet.

 10. Bättre än bäst skriver:

  Nu hoppas vi på att Spa-anläggningen öppnas.

 11. Bep Weijand skriver:

  Haparanda är väl en av de få kommunerna som har bostadsöverskott. Om de är betalbara för ungdomar är en annan fråga.

 12. Enok Nitti skriver:

  Nu behöver den inte byta namn till Middle East.

 13. BEECEE skriver:

  Haparanda kommun kan hyra anläggningen och kombinera detta med en camping. Betydligt bättre än ta emot 500 flyktingar som varken kan erhålla jobb och annat boende i Haparanda.

 14. EnSomVarPåPlats skriver:

  Bep Weijand tycker att du är helt ute och cyklar nu. Cape east kan göra happis besökare nöjda och glada ifall anläggningen skulle öppna i liknande stil som innan.
  vi skulle ha något att vara stolta över. För luftslottet på gränsen verkar ju bli ett frågetecken. Kommunen kan ju satsa stenhårt här i stället.

 15. rolf isaksson skriver:

  äntligen ett bra beslut

 16. keke skriver:

  Det känns att alla planer i Haparanda misslyckas, undrar om det nånsin blir nåt på cape east eller bygget på gränsen.

 17. Fläsh Gordon skriver:

  Enok Nitti: Eller Cape Fear..

 18. JimmyTudedski skriver:

  Det var väl tur att det gick såhär. Det finns inga jobb i Haparanda. Vi unga har sedan länge fått flytta till städer med bättre arbetsmarknad.

  Så det väl bättre att invandrarna placeras i en stad där dom verkligen har en chans till att komma in i arbetslivet och vårat svenska samhälle.

 19. Kluris skriver:

  Jaha,då blir det nog inget alls av Cape East.

  Tråkigt att så många av Haparandas innevånare lagt ner mycket arbete på att välkommna dom. Tänker närmast på insamlingarna och allt annat frivilligt arbete.

  Kanske det vore på sin plats att kommunalråden tackade civilsamhället för dessa insatser?

 20. Svea skriver:

  Cape East kommer att bli asylboende inom nära framtid. Detta beslut är endast affärsmässigt agerande av migrationsverket i det korta perspektivet. Så snart den nya upphandlingen är klar kommer anläggningen att börja fyllas med flyktingar i rask takt.

 21. Dick Parker skriver:

  Det låter ju bra att det finns så gott om boenden, Då kanske hotellet i Övertorneå också får bli hotell igen. Det finns ett stort uttalat missnöje bland befolkningen om varför hotellet är stängt för allmänheten och tillresande inte har någonstans att bo. Vi saknar hotell Tornedalia.

 22. från holmen skriver:

  hugaligen kan det vara så att Kommunen skall ta hand om Spaanläggningen…bara tillfälligt som Migverket säger upp samarbetet med Bert K…Ja vem vet här har ju HB en viktig funktion att fylla ta fram fakta från ”kommunfolket” …

 23. Manfred Mann skriver:

  ”De tre från Haparanda” får man väl snart kalla dem : Akelius raljerar om sina miljoner, Fahlander dribblar med sina miljoner, Kamprad,ja han fortsätter madrassera sina miljoner. Vi kommunbor tror oss veta och luras in i fantasierna som godtrogna medborgare, medans invånarantalet bara fortsätter sjunka.

 24. andreas blomberg skriver:

  Bra att de inte blir en flyktningförläggning av Cape East, ist för att fundera på ny camping anläggning av Haparanda kommun, satsa ist på Cape East som redan har de perfekta läget för en camping med alla möjligheter.
  På gränsen fyll igen gropen och låt de vara som en plats för turister.

 25. klurifax skriver:

  Manfred Mann……Kapitalet och Makten JA!

 26. arja skriver:

  Det här var ingen överraskning…för redan två veckor sen har Akelius bokat alla tomma lgh till Migrationsverket…de har iallafall skrivit namnskylt till dörrarna….vällkomna bara hit..