Migrationsverket visar på positiv utvecklingskurva – om de ges fler resurser

TORNEDALEN: Denna vecka publicerades Migrationsverkets februariprognos, som innehåller en analys av hur migrationsverkets verksamhet kommer att se ut de kommande åren. Fokuset ser förhållandevis positiv ut för myndigheten.

Sedan flyktingkrisen 2015 har utvecklingen sett positiv ut enligt Migrationsverket. De öppna ärendena har minskat kraftigt vilket har lett till att verket för tillfället genomför förbättringsåtgärder för att öka sin effektivitet. Ärenden som berör medborgarskap kommer öka enligt Migrationsverkets prognos. År 2018 sökte 21.500 personer asyl i Sverige.

Översiktligt beskriver verket att de har befunnit sig i en positiv utvecklingsperiod. För att denna utvecklingskurva ska hålla behöver myndigheten få extra resurser år 2020 och 2021, enligt prognosen. Migrationsverket vill även se att handläggningstiderna hålls i ett minskat tillstånd, då de menar att risken för akuta och dyra insatser i sådana fall kan minska på längre sikt. Februariprognosen visar att detta rör sig om 375 miljoner kronor extra på förvaltningsanslaget.

– Vi befinner oss i en brytpunkt nu. Kombinationen av ännu lägre anslag 2020 och 2021 och antalet nya ärenden gör att vi inte kommer att nå de handläggningstider som lagar och förordningar säger, såvida myndigheten inte får extra resurser. Utan extra medel visar prognosen att handläggningstiderna kommer att öka, säger Henrik Holmer.

Publicerad i Svenska Taggar: , ,
14 kommentarer om “Migrationsverket visar på positiv utvecklingskurva – om de ges fler resurser
 1. ll skriver:

  Givetvis kommer också migratinsverket att få extra medel. Till detta finns det inga begränsningar.

 2. sage51 skriver:

  använd istället dessa pengar till VÅRAT lands behövande att ge mer pengar åt migrationsverket är som att slänga pengarna i sjön. Nu måste detta slöseri som migrationsverket håller på med ta slut en gång för alla, nej minska hellre deras anslag.

 3. Verkkosurfaren skriver:

  Lite svårtolkat detta, vad är positivt? Är man tjänsteman på verket kanske minskning av ouppklarade ärenden är positivt, är man anhängare av fortsatt massinvandring är säkert antalet beviljade upoehållstillstånd och medborgarskap positivt, men om man vill ha en minskad invandring är det nog positivt med fler avslag och fler utvisningar. Jag får läsa artikeln igen för att lista ut vad som är positivt…

 4. Knapsu skriver:

  Sage51 tänker helt fel. Om verkets anslag minskar så kommer tiderna för handläggning av ärenden att öka, vilket innebär en ökad kostnad för oss skattebetalare.
  Om handläggningstiderna kortas så att beslut om avvisning eller beviljat uppehållstillstånd kommer till snabbare så sparas mycket pengar. Både på kort och lång sikt.

 5. Enok Nitti skriver:

  Spara in på att inte handlägga sådana som hotas av utvisning för att dom tagit för lite semester eller fått 100 kr för lite i lön.

 6. från holmen skriver:

  i början på 2000 talet kunde man surfa in hos Migverket och hitta kostnaderna och vilka bidrag som delades ut både per per son och som Schablondessa möjligheter togs bort eller doldes allt bättre så nu får man inte så mkt information om vart miljarderna tar vägen. Men det är ytterst sällan som jag sett/läst att migverkets äskanden prutas neråt..jämfört med tex försvaret och rättsväsendet…Migverket verkar vara mest Gynnat kosta vad det kosta vill, och spelar ingen roll vilken regeringskonstellation som delat ut medlen…märkligt

 7. Resultaten skriver:

  Jo det är märkligt att det räcker pengar och resurser till vissa invandrare.

  Säger vissa, då vi faktist sket totalt i dom så kallade eu migranterna.

  Det var ok fly krig men inte diskriminering.

  Man kan också undra varför möbler lokaler mm fick kosta så mycket. Det skulle vara nya designmöbler inte ens Ikea dög.
  Var väl därför bevis förstördes i bla Pajala.

  Men rikt folk skulle väl ha det bra. Var ju trots allt många rika som hade råd fly landet.

 8. Knapsu skriver:

  Från holmen: det kan man fortfarande:

  ”På boenden där mat ingår är dagersättningen
  •24 kr/dag för vuxna ensamstående
  •19 kr/dag per person för vuxna som delar hushållskostnader
  •12 kr/dag för barn t.o.m. 17 år.

  På boenden där mat inte ingår är dagersättningen
  •71 kr/dag för vuxna ensamstående
  •61 kr/dag och person för vuxna som delar hushållskostnader
  •37 kr/dag för barn 0–3 år
  •43 kr/dag för barn 4–10 år
  •50 kr/dag för barn 11–17 år.”

 9. JA-avtalet skriver:

  kostnaderna för boenden kommer att minska efterhand som privata bolag, som har passat på att sko sig på våra skattepengar, för deras boenden kommer att avvecklas.

 10. Lakritstomten skriver:

  Lägg ner migrationsverket och stäng gränserna, Det skulle vara positivt och spara ohyggligt mkt pengar.

 11. JA-avtalet skriver:

  du och du är egentligen en riktig ”tomte” vet inte nått, fattar inget och är väl en misslyckad person i livet och röstar på SD!?? och moderaten Wallmark är bördig från Haparanda fick jag höra i veckan. de säger ju allt. har alltid tyckt att denna person, högfärdig och nu har blivit kickad som försvarspolitiks talesperson och nu ska hitta på ogentligheter i centerns politik. finns de nå större stropp än den här Wallmark?

 12. från holmen skriver:

  kanske ”Knapsu” nu kan hitta kostnaderna för tex Ocean Gala…när han nu knäckt detta med dagpenningarna…

 13. Laitahyökkääjä skriver:

  Min gamla mor gick bort i höstas, i personalstaben som vårdade henne med god omsorg fanns finskor, ryskor, asiater, afrikaner etc. Undra vem som ska vårda våra gamla i SD:s Sverige….?

 14. från holmen skriver:

  Hallo ”Knapsu” mer att kolla upp… Om nu dagpenningen är så där låg för våra hitresta skyddskrävande personer hur kommer det sig att Migverkets Budget är grövre än försvarets….mer n LSS lagens kostnad…https://sv.wikipedia.org/wiki/Migrationsverket_(Sverige)