Mikael Styrman köpte tillbaka sina skogar

LULEÅ: Vid 10-tiden på onsdagens förmiddag inleddes en exekutiv auktion av de skogsfastigheter som utmätts från Mikael Styrman. Vid 14-tiden var auktionen klar och kronofogden hade kammat in 29,6 miljoner kronor.

Fastigheterna hade utmätts för att säkra betalning av skatteskulder på 27,1 miljoner kronor som uppkommit i Ekfors-bolagen men som fallit på Styrman privat, genom dennes bolagsengagemang.

Vid auktionen var det frågan om sex skogsfastigheter om totalt cirka 2.000 hektar produktiv skogsmark och ett sammanlagt bedömt marknadsvärde på 33 miljoner kronor.

Vid de två första auktionerna var det Mikael Styrman själv som ropade in fastigheterna. Det första återköpet skedde med budet 1,5 miljoner kronor, vilket var mer än det bedömda marknadsvärdet. Den andra fastigheten ropades in för 2,2 miljoner kronor och hade ett bedömt marknadsvärde om 3,4 miljoner kronor.

Den tredje auktionen gick samma väg liksom den fjärde och efter varje klubbslag betalades en handpenning om 10 procent av köpeskillingen. Mikael Styrmans penna raspade flitigt över checkblocket.

Vid 13-tiden, efter lunchuppehåll, återupptogs auktionen och den femte och sjätte skogsfastigheten gick under klubban. Priserna blev 12 respektive 10 miljoner kronor och inropare blev – Mikael Styrman.

Totalt sett drog kronofogden in 29,6 miljoner kronor på försäljningarna. Från detta belopp ska förrättningskostnader dras, alltså fogdens kostnader för att värdera och beskriva objekten samt genomföra försäljningen. Eventuellt överskott betalas tillbaka till Styrman.

Resterande del av köpeskillingen ska betalas senast den 10 februari.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Svenska Taggar: , , ,
19 kommentarer om “Mikael Styrman köpte tillbaka sina skogar
 1. Mad Max skriver:

  ” The show must go on” ;-). Hur är det man säger? Skrattar bäst som skrattar…..;-)

 2. Mad Max skriver:

  High Five Örjan! Så här fungerar en bra webbsida!
  Nästan liverapportering..

 3. Hullu Matti skriver:

  Mad Max: Vem skrattar? Styrman? Hans tid som elnätföretagare är slut och så länge han är skyldig staten så kommer skogen att utmätas om och om igen. Det Styrman betalar nu är bara en liten amortering på skatteskulderna.

 4. Mad Max skriver:

  Hullu Matti; Jag anser att hela denna sorgliga historia där en privatperson ensam står mot den gigantiska apparat som staten mobiliserat känns som Don Quijotes strid mot väderkvarnarna. Liknelsen idag kanske skulle vara mot vindkraftverken. Jag följer med spänning striden.
  Den som skrattar sist och bäst, kan du kanske gissa ut själv..

 5. combo skriver:

  ”Skrattar bäst…”, underlig analys.
  Tillvägagångsättet känns igen, 10% betalning, resterande betalas ej, ny utmätning osv… har MS någon minsta hum om hur grundläggande ekonomi fungerar så borde han inse att det är ett minusrally han håller på med.

 6. Mad Max skriver:

  Det verkar som om ingen av oss andra har någonsin varit i kläm med myndigheterna, men ”analysera” kan vi. 😉

 7. Ampere skriver:

  MS köper tillbaka ”sina” skogar och staten får sina pengar. Om COMBO har någon minsta hum om hur grundläggande ekonomi fungerar så borde han inse att han är ute och cyklar.

 8. CP skriver:

  Jaa vad har han att välja på. Om han inte bjuder kommer ju skogen att gå för skit och ingenting. Intressant att veta vad buden hade hamnat på om han inte hade försökt att rädda värdena

 9. mittfältare skriver:

  Håller med dig” Mad Max”. De bästa domarna och spelarna finns utanför spelplanen, verkar det som.

 10. Hullu Matti skriver:

  Om man inte betalat skatt på fem-tio år motsvarande bortåt 100 miljoner kronor och hotar gamla sjuka människor med att stänga av strömmen så känns det rätt bra att staten reagerar. Skratt blir det kanske, men skrattet lär eka tomt i fängelset.

 11. Setter skriver:

  MS tror att han är en gammaldags patron, agerar som en sån och kräver att bli behandlad som en sån. Ingen skall ifrågasätta vad han gör, huruvida det är rätt eller fel, eller om det är lagvidrigt. ”Det är mitt nät, så jag sätter vilka priser jag vill, ingen har rätt att klaga”. Visst kan det för någon verka som om han kämpar mot väderkvarnar och de som tycker att han gör fel blir kallade maffia. Hans metoder passar bättre i en militärdiktatur. Mad Max är naiv.

 12. Ampere skriver:

  Ju mer MS betalar för skogarna desto bättre för staten. Synd att MS bjuder och köper. Tänk om jag varit där och fått köpa skogen till ett kraftigt underpris.

 13. Mad Max skriver:

  Setter: Du får gärna kalla mig för precis det du vill, jag tar inte åt mig nåt sånt. Du ska bara veta vad jag blivit kallad för under åren. Jag brukar säga att, alltid retar det nån. 1-0 till mig. Om vi använder idrottstermer. 😉

 14. Jan Björnfot skriver:

  Här divideras det till höger och vänster men med sitt riktiga namn törs man inte framträda.
  Man skulle i stället ha mer ruter i sig och stå för det man säger under sitt riktiga namn.
  Än en gång får man säga: Farfar och Pappa till Mikael S får ännu inte lugnt i sin himmel då sonen och barnbarnet svärtar ner släktnamnet mer och mer.

 15. combo skriver:

  Ampere: Grattis du har just vunnit första pris i goddag yxskaft-argumentation. Läs om, läs rätt, begrunda och få en aha-upplevelse.

 16. Ampere skriver:

  Tycker COMBO skall vänta till 2012-02-10 innan fler grodor hoppar ur munnen. Tänk om MS betalar resterande belopp och du får åka Monark.

 17. Clintan skriver:

  MS har undanhållit skatt i flera år,dom pengarna har han sedan satt på ett konto med bra ränta,sedan tar han ut pengarna och betalar tillbaka skatten men behåller räntepengarna.

 18. Trippel J skriver:

  Monark är en bra cykel herr Ampere, tar gärna en sådan.

 19. "Eller hur..." skriver:

  Märkligt, mycket märkligt… Seg är han i alla fall, Mikael Styrman…