Miljard och ny lag om upphandling ska hjälpa Norrlandsbönder

Kostall(1)(1)

Landsbygdsminister Sven-Erik Buchts miljonregn över krisande mjölkbönder innehåller bland annat 14 nya miljoner till Norrlandsbönderna. Foto: Eva Spiik

LULEÅ/NORRBOTTEN: I fredags kom landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till Norrbotten med pengar i börsen till krisande mjölkbönder. 14 miljoner till Norrlandsbönder och översyn av lag om upphandling var nyheter.

– Vi behöver extra åtgärder för att överbrygga fram till dess att vi har en vändning, men vi måste förhålla oss till EU:s begränsningar kring statsstödsregler, sa han under sitt besök hos Norrmejerier.

Om en månad ska Bucht vara med på ett extrainkallat krismöte i EU; detta med anledning av den pågående mjölkkrisen. Den är ett resultat av överproduktion samt embargot mot Ryssland; faktorer  som berör stora delar av världen.

Han kom bland annat med nyheten att regeringens tjänstemän upptäckt att det med EU framförhandlade Norrlandsstödet på 318 miljoner kronor inte till fullo har betalats ut. De 14 miljoner kronor som hittats, ska därför betalas ut direkt till Norrlandsbönderna genom en höjning till maxbeloppet. Det sker i kommande budget den 21 september.

– Det är positivt och jag uppskattar att regeringen vill göra riktade åtgärder för oss mjölkbönder, men man måste komma ihåg att maxnivån har varit densamma i 20 år och urholkats med 23 procent kopplat till inflationen, säger Henrik Wahlberg, ordförande, Norrmejerier.

Den kritiserade Lagen om offentlig upphandling föreslås också ändras så att uppköpare hos stat, kommuner och landsting kan vikta miljöaspekter i sina upphandlingsunderlag. Norrländskt jordbruk med sina höga krav på miljö- och djurskydd antas få fördelar av detta.

Bucht säger att det inte finns något EU-hinder mot att ändra lagen och hoppas att det kan ske under 2016.

Ur sin tidigare kända miljard nämnde han återigen 500 miljoner kronor i kreditgarantier för nyinvesteringar, tio miljoner kronor för rådgivning till jordbrukare, 200 miljoner kronor som ska främja ekologisk forskning och exportfrämjande satsningar mot Kina i form av en livsmedelsattaché.

Tidigare känt är också satsningen på 36 miljoner kronor som riktas till butiker i glesbygden – liksom att mjölkbönderna ska kompenseras för den dieselskattehöjning som sker vid årsskiftet.

 

 

 

 

Publicerad i Svenska Taggar: , ,
2 kommentarer om “Miljard och ny lag om upphandling ska hjälpa Norrlandsbönder
  1. Till S-E skriver:

    Dom fasta avgifterna att vara ansluten till vattenfallsnät (statens) är är 300-400% dyrare än att vara ansluten till Piteå Energis eller Luleå Energis det är våran verklighet i landsbygden eftersom vattenfall äger i princip hela nätet. En kund som förbrukar ca 1 miljon kWh betalar ca 300′ kr mer i fasta avgifter i Hpda än vad ett företag i Luleå gör. Vars skulle du starta ditt företag S-E om du tänkte starta tex ett tillverkningsföretag. Sänk statens krav på vinst av vattenfall. Jag funderar på flytta mitt företag pga dom fasta avgifterna till Piteå= – 15-25 anställda här.

  2. Tuomari Bean skriver:

    Kompensation till mjökbönder för högre diesel-och bensinskatt, man tackar…men vi andra då? Inte konstigt att väljaropinionen ser ut som den gör!