Miljardsatsning på landsbygden

TORNEDALEN: Förra veckan röstades regeringens landsbygdsproposition igenom i riksdagen. Den ska leda till att politikens mål med att minska klyftan mellan stad och land förankras i framtiden. 

– Landsbygden har länge försakats av olika regeringar av olika färg. Vi kan nu blicka tillbaka på en mandatperiod med en kraftig kursändring av landsbygdspolitiken. Vi har med denna fastlagda politiska inriktning kommit en bra bit på väg men det finns mycket kvar att göra. Landsbygdspropositionen innebär att även framtida regeringar måste fortsätta ta sitt ansvar för landsbygden, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, i ett pressmeddelande.

Bland annat innehåller landsbygdspropositionen konkreta satsningar som de kommande åren fördelas på näringsliv och företagande med en summa på 430 miljoner kronor, boende och transporter 105 miljoner kronor, kultursatsningar för 22 miljoner kronor, utbildning 44 miljoner kronor, innovation och utveckling 49 miljoner kronor och Norrlandsstödet 100 miljoner kronor, samtliga summor är per år.

Förutom landsbygdspropositionen har regeringen även beslutat om cirka 2,6 miljarder kronor under perioden 2018–2027 som ska gå till 30 landsbygdskommuner där bland annat långtidsarbetslösheten är hög.

Regeringen har också fattat beslut om att utöka och permanenta driftstödet till lanthandlare.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala
2 kommentarer om “Miljardsatsning på landsbygden
  1. Happisbo skriver:

    Valfjäsk efter valfjäsk… det lovas guld och gröna skogar hela tiden men inget händer. Men fortsätt lova

  2. Ekonomen skriver:

    Alla förra valets ”ska” löften har regeringen infriat.
    Nu haglar det av ”vill” löften som får tas med en nypa salt.
    Skapa inte otur, vi har inte råd och tid med det igen.