Miljöfrågor bör lösas snabbt

TORNEDALEN: Gemensamt har gruppledarna i Pajala gjort en skrivelse till regeringen på grund av Naturvårdsverkets varningssignaler gällande miljöfrågorna i samband med nyöppnandet av gruvverksamheten i Kaunisvaara.

Nu uttrycker även samtliga av länets socialdemokratiska riksdagsledamöter samma oro som gruppledarna i Pajala.

– Gruvan i Kaunisvaara är väldigt viktig, inte bara för Pajala och östra Norrbotten utan för hela länet och landet. Från vår horisont gör vi allt vi kan för att en nyöppning ska kunna bli verklighet men självklart är vi oroliga. Vi vet hur viktig frågan är, inte bara för gruvverksamhet och arbetstillfällen, utan för framtidstron för hela regionen, säger Ida Karkiainen, riksdagsledamot från Haparanda, i ett pressmeddelande.

Riksdagsledamöterna uppmanar parterna till en skyndsam hantering för att lösa frågan.

– Det är naturligtvis helt orimligt att parterna inte skulle kunna komma överens i den här frågan så att en nyöppning verkligen kommer till stånd. För östra Norrbotten är gruvverksamhet i Kaunisvaara en avgörande överlevnadsfråga och det är oerhört viktigt att förutsättningarna klarläggs, säger Emilia Töyrä, riksdagsledamot från Kiruna.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , ,
7 kommentarer om “Miljöfrågor bör lösas snabbt
 1. klurifax skriver:

  Klart att miljödomarna måste först fixas för annars kan ju vem som helst skita i dessa? Sedan är det här inte en fråga enbart för Sverige vi har en älv som är gemensam med Finland och då måste man även lösa miljöfrågan med Finland även? Mycket skitvatten måste pumpas ut från gruvan innan och dammarna som gjordes förut var ju under all kritik. Som sagt det är många frågor ännu som måste lösas.

 2. Behöver inte lösas skriver:

  Gör som sist skit i miljön som Northland, ingen kommer att hindra eller stoppa verksamheten även om den så skulle starta i morgon. Det här med miljöbestämmelser är bara tomt snack gäller inte dem som har makt och politikers godtycke, en god plånbok är oxå en fördel.
  Tomt medialt spex och svammel, enbart tomma tidningsrubriker !

 3. Vildlaxen skriver:

  Tycker Riksdagsledamoten från Haparanda att Haparanda skärgård och Torneälven är en bra deponiplats för Kaunisvaaragruvans utsläpp? Enligt NV skrivelse (som ingen av de protesterande Politikerna verkar har läst) är Klarningsbassängen vid gruvan för liten. Vid Överbördning av gruvvatten flödar ammoniak, svavel och tungmetaller ut i Torneälv. Vad än värre är att Gränsälvskomissionens miljötillstånd saknar begränsningsvärden i fråga om utsläpp till vatten. Det här börjar likna Rovgruvdrift i Afrika där Politiker och Gruvbolag har en gemensam agenda och lokalbefolkningen får ta miljökonsekvenserna

 4. Happisbo skriver:

  Påskynda så staten får skattepengar o finansiera flyktingmottagandet.

 5. Emiliano Santos skriver:

  Under vilken sten lever du Happisbo? Har du missat att inflödet av flyktingar har sjunkit rejält det senaste året? Så pass att Migrationsverket stänger verksamheter i flera städer och varslar personalen. Är nyheterna inte roliga när de inte handlar om invandring, eller?

 6. Happisbo skriver:

  Emiliano, frågan är om du följer? Kolla hur många som är beräknade till nästa år så förstår du. 33tusen pluss ca 47 anhöriga. Det är inte lite pengar

 7. Vildlaxen skriver:

  Tack Naturvårdsverket för er skrivelse till gruvan innehållande svidande kritik som visar på stora brister när det gäller miljöansvar.
  Att politiker blir ”starstrucked” av miljardärer och advokater är inte ovanligt, men att rutinerade Journalister också blir det och tappar objektiviteten, blir partiska samt agerar som förhörsledare åt en part tillhör inte vardagen. Att artikelförfattare utelämnar obekväma frågor är också vanligt men att systematiskt undvika dessa frågor är i t.ex. en artikelserie känns lite som; gammeldags indirekt politisk styrd media. Kom igen nu Norrbottensmedia!