Miljökämpe vill inte ha ”gigantiska” snurror

HAPARANDA: En havspark med ytterligare 25 stora vindkraftverk planeras utanför Röyttä i Torneå. Företagaren Staffan Svanberg är dock kritisk till ”gigantiska” snurror, som blinkar extra starkt.

Även om Svanberg är känd som en miljökämpe och är för alternativa energikällor har han yttrat sig mot byggplanerna.

Han säger till Haparandabladet att en orsak är att det här blir Finlands största snurror, som enligt lag kräver extra starkt ”blixtljus”.

Enligt honom blir dessa ett störningsmoment ute i skärgården. Han menar också att dessa medför en risk för skador på både fisk och fågel.

Den 10 januari arrangeras ett öppet diskussionsmöte i Torneå och Haparanda om byggplanerna.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
7 kommentarer om “Miljökämpe vill inte ha ”gigantiska” snurror
 1. Stig Aspholme skriver:

  Dessa miljövänner, de är emot allt. Vindsnurror är inte det optimala, men under en övergångstid, så är dom helt klart det bästa alternativet. Miljökämpar blir inte trovärdiga, med sina argument och de kan inte visa på andra alternativ heller.

 2. Skärgårdsbo! skriver:

  Det räcker med Outokumpus nedsmutsning av havet, fiskebeståndet tar skada av uppbyggnationen av snurrorna. Dessutom är det blixtrande ljusen mycket irriterande för skärgårdsborna vid mörker.Nej, bygg snurrorna uppe på land där dom ej stör någon. Detta måste bli mycket billigare.

 3. Stig Aspholme skriver:

  Varför inte vågmaskiner, som alstrar ström?

 4. Lingon skriver:

  Är inte snöskotrar och motorbåtar störningsmoment?

 5. Stig Aspholme skriver:

  Miljövänners filosofi är, låt andra betala för vår gemensamma miljö, vi tänker ju redan ”grönt”!

 6. Undrande skriver:

  Varför förstöra miljön med kraftverk som aldrig blir lönsamma. Tillskottet på energi är minimalt och livslängden på dessa blinkfyrar är kort.

 7. Corro skriver:

  Trovärdigheten hos miljöföreträdare går på minus. Om man nödvändigtvis skall bygga dessa olönsamma snurror, bygg dom i havet där bor det mindre människor än på land. Vindkraftivrare är grundlurade.