Miljoner till pant

HAPARANDA: Att panta burkar gynnar miljön. Förpackningarna återvinns och stannar kvar i sitt kretslopp vilket innebär att energi sparas jämfört med om man skulle tillverka helt nya förpackningar. 

Sverige har som mål att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. Och svenskarna är bra på att panta burkar, de senaste åren har återvinningsprocenten legat strax under målet.

I Haparanda pantades förra året totalt 4,731 677 burkar och flaskor, jämfört med andra kommuner hamnar Haparanda på femte plats på en panttopplista som Returpack AB har sammanställt för 2016.

Norrbottens län ligger på fjärde plats i pantstatistiken bland landets 21 län.

I hela riket pantas cirka 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor varje år.

 

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
2 kommentarer om “Miljoner till pant
  1. från holmen skriver:

    det var ju på tapeten att dessa inkomster skulle beskattas..ungefär som med bärplockandet där infödda plockare sålde bär då fick summan 5000 kr ej överskridas…För övrigt ren skandal att tex ölburkar ärligen beställda från övrigt €u land ej är pantberättigade i Sverige….

  2. P. skriver:

    Ett sätt att öka intresset för pantandet, samt även minska antalet burkar och flaskor i naturen, är att höja panten till 50 kr per burk och flaska.

    Jämför när skrotpremien fanns på bilar, det var en hel industri med personer som sökte upp och ”pantade” in bilar hos skrotfirmor. När premien togs började bilvraken i naturen öka i antal…