fbpx

Mindre svensk ost men mer svenskt kött

NORRBOTTEN: Allt färre konsumenter i Sverige väljer inhemska ostar. Däremot väljer fler svenskt griskött.

Detta enligt Jordbruksverkets siffror över svenska marknadsandelar inom livsmedelssektorn.

Tydligt är att marknadsandelen ökar för vissa livsmedel samtidigt som den sjunker för andra. Bland annat har den totala inhemska mejeriandelen sjunkit från 78 procent till 72 procent. Och nedgången beror främst på att fler väljer ostar som är producerade utomlands. Bara knappt 45 procent av osten som säljs i Sverige har svenskt ursprung.

Däremot är trenden för svenska ägg den motsatta, marknadsandelen har ökat från 85 procent till 93 procent. Här uppges salmonellagarantierna ha varit viktiga för att hålla uppe den svenska andelen.

Vidare uppges att nästan all mjölk som konsumeras i Sverige är inhemsk.

Siffrorna visar  också att den svenska produktionen och marknadsandelarna av kött har en positiv trend. Gris uppges vara det köttslag som svenskarna köper mest inhemskt av, 75 procent. Medan endast 30 procent av lammköttet har svenskt ursprung.

Den dåliga skörden 2018, på grund av varm och torr sommar, gjorde att Sverige blev en nettoimportör av spannmål, med en svensk marknadsandel på 80 procent mot normala 110–130 procent.

Frukt- och grönsakssektorn uppges vara mycket spridd. Exempelvis ligger svensk marknadsandel för tomater på knappa 20 procent medan den är 90 procent för morötter.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Mindre svensk ost men mer svenskt kött

  1. Kina har drabbats av det fruktade viruset afrikansk svinpest.
    Miljontals djur har dött eller nödslaktats, och därför förväntas priserna på fläsk stiga över hela världen. Samtidigt sprids pestsmittan även i Europa och rycker allt närmare Sveriges gränser.
    – Detta är en gamechanger, säger Jais Valeur, koncernchef för köttproducenten Danish Crown till Financial Times.
    Nu säljer svenska bönderna köttet till Kina för dom får bättre betalt!!?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.