Minister Buchts stugor väcker intresse

KARUNGI: Tre raststugor och en bastu i Karungi har väckt intresse från Dagens Nyheter.

Orsaken är att byggnaderna ägs av landsbygdsministern Sven-Erik Bucht och att de saknar bygglov. Bucht säger till DN att stugorna dels stått där under en längre tid och att han inte ansett att de kräver bygglov.

Bucht hävdar att det är friggebodar och därmed bygglovsfria. Friggebodar ska dock finnas i ”omedelbar anslutning” till bostadshuset. I detta fall ligger bostaden åtta kilometer därifrån.

En annan frihet i bygglagen är att man på en näringsfastighet kan få bygga utan bygglov, om byggnationerna hör till näringsverksamheten, exempelvis skogsbruk. Den aktuella fastigheter än på knappt 47 hektar, varav 25 hektar är skog. En bedömning som görs av Boverkets jurist är att byggnaderna i så fall måste vara avsedda för skogsbruket.

– Jag får kontrollera det och om de inte uppfyller lagen får jag rätta till det i så fall, säger Bucht.

Kort efter att DN gjort sin publicering återfinns motsvarande nyhet på en rad nyhetssajter runt om i Sverige.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
22 kommentarer om “Minister Buchts stugor väcker intresse
 1. Verkkosurfaren skriver:

  Väcker intresse? Tja, varför inte, alla verkkosurfare noterar, för en tid sedan avhandlades kungens (fiktiva) dass på myren på hbwebben, och det nämnda dasset och ministerns friggebodar i skogen är definitivt bra rekvisita i en Arto Pasolinnainspirerad
  pjäs på meänkieli 🙂

 2. Fd-Bybo skriver:

  Vi får hoppas att Herr Landsbygdsminister Bucht röjer upp, inte bara i sin egen skog, utan också i snåren av stockholmska för glesbygden vansinniga lagar, bestämmelser och diverse restriktioner. Lyckas han med detta, borde han nästan belönas med Alfred Nobels fredspris. Annars kommer vi alla att sakta men säkert förkvävas av detta oemotståndliga slem av byråkrater och journalister, som ser som sin enda uppgift i livet att göra det surt för alla oss andra som försöker leva ett meningsfullt liv.

 3. från holmen skriver:

  DN når överallt och hittar allt…..eller är Det någon närstånde som sålt informationen….

 4. jaha skriver:

  nog har dn lite att göra. tror inte att dom varit till karungi. 8 kilometer haha

 5. p.r.s skriver:

  nog har folk lite att göra snoka vad andra gör/bygger/har hur ska man bota sjuktomen avensjuk,

 6. Emma skriver:

  Till ”avensjuk” Vad är lagen till för och för vilka?

 7. rex skriver:

  Detta är ju det politiska spelet sök fel på dem ”ty det skola ej vara människor” Även DN har detta som en första nyhet, längre bak i tidningen kan man läsa om pedofiler och mördare, eventuellt!?

 8. Stig Aspholme skriver:

  Kolla i såfall alla andra Jordbruksfastigheter också i hela Sverige, där har DN, något att jobba med.

 9. peter skriver:

  En politiker skall leva som han lär. Varför ska vi andra söka bygglov om han slipper? Hoppas på nyval så vi slipper denna mupp-regering.

 10. från holmen skriver:

  Ja Jäklar så många stugor Det finns I våra skogar…

 11. Gunder Eriksson skriver:

  DNs journalister ser som sin uppgifter att skada och göra livet surt
  för samtliga sanna demokratiska socialister.Nu säger jag upp DN

 12. Pekka Puupää skriver:

  Herra ministeri vill paljon stuuka ha överalltt. Saatana!

 13. Emma skriver:

  Snälla Gunder Eriksson. Det är inte budbärarens fel att inte Bucht har sökt byggnadslov. Lagar och förordningar gäller också Bucht som för alla andra. Det är många borgerliga ministrar som har fått lämna uppdraget för mindre förseelser. Vad hände Sahlin? Lövén har inte sagt bu eller bä ännu. Bucht han beklagar och skall rätta till likadant som BO Innala(s) försöker göra. Det är tydligen svårt för en del sossar att hålla sig inom lagens gränser. Oerhört svagt att skylla på att dom inte visste fast dom har haft ett stort ansvar för hela kommunen. Hur tror du kommunen i Haparanda har skötts?

 14. Inge Mar skriver:

  Lämna Sven Erik i fred om stugorna – är det inte bra att någon bygger här i T dalen?
  Vår bästa representant i regeringen på länge. Lämna han arbetsro!

 15. Emma skriver:

  Till Inge Mar!
  Oj, oj då. Har du tänkt på vad du ger för signal med din kommentar?
  Menar du på fullaste allvar att alla vi andra också kan göra som vi vill eller är det bara Bucht som får frisedel? Jag förstår att det tar ont när sanningar avslöjas men det är ett sätt att få ordning och reda också bland en del socialdemokrater. Det är ju så att ”som man bäddar får man ligga” eller hur? Det är bara att beklaga att Bucht har tappat förtroendet hos många röstande.

 16. Skogskojan skriver:

  Emma:

  Det finns ett stort antal skogskojor ute i skogarna och förmodligen har inte bygglov sökts för en enda en. De har funnits där under väldigt lång tid och många har ersatts med nya när de blivit för gamla för att rustas.

  S-E Bucht har haft skogskojan där sedan slutet på 1970-talet och sedan har det kompletterats med bla bastu…renlighet är en dygd 😉

  Kanske borde man göra om lagen så att skogs-/rastkojor kan upprättas av markägarna för det går väl ändå inte riktigt att jämföra dessa byggnader med en ”normal” stuga eller med annan byggnad som normalt kräver byggnadslov?

 17. skeptikern skriver:

  Jo skogskojan!
  Den lagen finns redan, att skogs/rastkojor kan upprättas av markägaren utan bygglov på skogsfastighet.
  Så detta är ju bara svammel från Stockholm.

 18. Gunder Eriksson skriver:

  Emma det är inte säkert att Sven-Erik har brutit mot Bygglagen när
  byggnaderna byggdes i slutet på 70 talet.På skogsfastighet.Haparanda kommun har sköts på mycket föredömligt sätt av Sven-Erik Bucht och
  Socialdemokraterna DNs journalisterna är bara ute för att skada den
  nya regeringen

 19. Inge Mar skriver:

  Typiska ”utvecklingsbromsare” E….a mfl. Sven Erik är kreativ med sina handlingar, det bör T dalingarna förstå. Det går inte att alltid köra i samma hjulspår. Heder åt Sven Erik fast jag ej röstar som han.

 20. Emma skriver:

  Gunder Eriksson verkar veta hur Haparanda kommun har skötts under Buchts era. Vilket tjänst eller uppdrag har du haft. Mig veterligt har jag inte stött på ditt namn i något sammanhang. Intressant om du kan berätta mer.

 21. Hilja skriver:

  Det hör ju till spelreglerna att nya ministrar kollas från topp till tå, bak och fram, in och ut osv.
  Det kom ju fram en del om alliansen också Valen 2006 och 2010 när borgarna vann.
  De flesta, från vänster till höger, har väl nåt med sig i bagaget.

 22. från holmen skriver:

  Vilket trams…hur många jaktkojor av olika standard finns det inte i våra skogar…ute i skärgården finns många…storstadspressen svammlar…min åsikt