Minoritetsåterremiss för alliansens budget

ÖVERTORNEÅ: Den nya budget som alliansen presenterade vid dagens sammanträde i kommunfullmäktige gick inte igenom med 19 röster för och tolv emot, vilket innebär minoritetsåterremiss och ny behandling vid nästa sammanträde den 18 december. 

Läget för den styrande fempartialliansen är splittrat, vilket kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) berättat i Haparandabladet.

När ledamöterna kom till sammanträdet på måndagen presenterade oppositionen sin budget och alliansen redovisade en ny budget där man lagt till 3,5 miljoner kronor.

– När invånarantalet presenterades nu i november insåg vi att det fanns möjligheter att satsa lite extra då det inte skett en så stor befolkningsminskning som vi hade befarat. Vi ville därför lägga 1,5 miljoner extra på socialnämnden och en miljon till på vardera  barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen, säger Mörtberg.

Oppositionen ville plocka bort höjningen på VA- och renhållningstaxan, samt fördela 1,2 miljoner kronor mer åt socialen och 800.000 kronor mer åt barn- och utbildningsnämnden, men plocka bort två miljoner från kommunstyrelsen.

Resultatet blev minoritetsåterremiss. Mörtberg är säker på att alliansens budget går igenom när den kommer upp i december då kravet på antal röster är mindre för att få igenom återremiss en gång till.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , ,
9 kommentarer om “Minoritetsåterremiss för alliansens budget
 1. Expolitiker skriver:

  Så där S…. Där rök det mer personal bara för att ni ska bråka om 300 tusen! Det ni gjorde nu kostar flera miljoner för verksamheterna för ni ska vara envisa. Sånt där politik har Ötås inte råd med!

 2. Tv- tittare skriver:

  Vilken fars! Har ni i S inget ansvar alls. Ni kommer med en egen budget inför sittande KF möte. Ni föreslår att KS ska spara 3 miljoner ink avgifterna. När en C- ledamot frågar var ni ska spara så vet ni inte!? Att komma med sådana här besparingar utan att ha diskuterat detta politiskt är riktigt ansvarslöst. Det handlar ju om människor och inte om boskap!

 3. Johanna skriver:

  Hur tänker ni? Ni ska säga upp ca 23 pers inom vård/soc. Samtidigt säger ni att det kommer att bli svårt att få tag i personal i.o.m pensionsavgångar inom ett par år. Det är redan idag är brist på personal. Tror ni att vi unga stannar kvar i byn och väntar på dessa avgångar??
  En sak till: Hur smart är det att ha gratis bussar, när det inte längre finns nå jobb eller affärer att åka till?

 4. Mats Berg skriver:

  Politisk stabilitet i ÖTÅ. Tjoho… Vedestig och Öfa går till Backgårds populistparti NS och Mörtberg och C bedriver byapolitik med svartlistning som specialitet. OCh nu får man inte igenom budgeten. Voj, voj…
  Det är oppositionens privilegium att utmana majoriteten och klarar inte majoriteten av sitt uppdrag, ja då faller man. Oundvikligt är det så.

 5. Bybo skriver:

  Respektlöst av S ordförande att aggressivt avbryta kf ordföranden när han har ordet. Verkar saknas hyfs och vett totalt. Dessutom återremittera för sitt eget nöjes skull. Kommer kosta mycket pengar för verksamheterna. Vill inte höja taxor och vill ge mindre pengar till verksamheterna. Men 6 timmars arbetsdag lovar man. Ganska enkelt att genomskåda det nya S. Enkelt att göra kalkylen och inse att inget av deras löften kommer att genomföras. Bara ett klassiskt vin och bröd till folket skådespel. Fruktansvärt oseriöst agerande av S , V och de 3 vildarna. Bitterhet och politik hör inte ihop!

 6. Tv-tittare 2 skriver:

  Håller helt med`”Tv-tittare” och ”Bybo”. Ni har helt rätt!

  Och så vill jag ge en eloge till Bentes rådiga bordsgranne som räddade lite situationen genom att stänga mikrofonen för henne innan hon hann göra bort sig ännu mer.

 7. ABC skriver:

  Till ”Johanna”. Själv tycker jag att det är smart att ha gratis bussar. Bussarna är väl inte bara till för att åka till jobb eller affärer? Finns många som gör andra ärenden, t ex till apotek, bank, post, tandläkar/läkarbesök eller bara åker för att hälsa på någon vän/väninna/släkting m m.
  Affärernas överlevnad hänger ju förstås på lokalbefolkningens köptrohet. Hur många kan slå sig för bröstet och säga att han/hon gör sitt bästa för att handla lokalt? För ju mer vi handlar lokalt, ju större utbud får vi att välja mellan, Så är det….

 8. Johanna skriver:

  ABC gratis bussar känns mer som något lyxigt, när dessa pengar borde användas till behövande som skola och vård. Då hade de kanske inte behövt höja avgifterna för hemtjänst, mat och trygghetslarm.
  Vad gäller köptrohet så hoppas iallafall jag att de flesta handlar lokalt, i den mån det går.

 9. bor-Gränsen skriver:

  vilket svammel de är inom den s.k alliansen. Mörtberg presenterar en budget som han inte ens själv tror på. och vilket skådespel att plötsligt ska ordf för nämnderna skryta om tilläggsnslagen. de är bara så!!! och Mörtbergs anfådda presentation ang Pello projektetet…jämför med nuvarande kostnad inkl varmhyra med de nya med kallhyra..de är öppna kort de…-.de är barA så men de är bara så att de blir minst en miljon dyrare med investeringen i Pello.