Mobil fartkamera roterar runt

HAPARANDA: En mobil fartkamera som för tillfället är i Haparanda ska få bilister att lätta på gasen.

Polisen Henrik Widmark berättar för Haparandabladet att kameran placeras ut på strategiska ställen som utanför skolor, 30-stäckor, vid vissa korsningar och andra ställen där man bör vara extra försiktig.

På några dagar blev ett 20-tal bilister inom Haparanda kommun fotograferade och kan nu vänta sig en böteslapp.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
14 kommentarer om “Mobil fartkamera roterar runt
 1. Mad Max skriver:

  Hur identifierar man föraren som kör en viss bil, som blir fotad av plåtpolisen? Om jag t,ex kör en bil som står registrerad i fruns namn, och hon inte har körkort. Börjar det en intensiv jakt på män som skulle kunna tänkas bo ihop med henne, eller? Eller letar man i bildarkiv? Skulle inte HB kunna ta reda på detta? Jag har försökt att få svaret från många håll, utan att lyckas.Om man bär tomtemask då? Frågorna är fler än svaren för mig.Jag kör ALDRIG fortare än skyltarna anger.;-)

 2. Terranova skriver:

  Det behövs, speciellt efter väg 99 norrut… På eftermiddagen kör byborna från de norra delarna av kommunen med eld i baken. Kanske är de hungriga eller vill bara hem och mysa i soffan, men hastighetsbestämmelser och andra trafikregler struntar dom fullständigt i.

 3. Bilar skriver:

  Bilen i sig blir inte straffad utan det är föraren. Det vill säga att bilägaren kaninte hållas ansvarig. Det skrevs nyligen om att endast 1 av 3 fotograferade verkligen får böter hem i brevlådan och det beror på dåliga bilder och tidsbrist

 4. Mad Max skriver:

  Eva; Du som skrev artikeln kan väl kolla med någon som vet exakt hur identifikationen går till? Jag vet att många är intresserade.

 5. staffan skriver:

  Hastighetskontroll vill alla ha vid sin egen grind för att skydda sina egna barn o barnbarn.
  Däremot kan man chansa vid de andra barnens grind.
  Det visar dubbelmoralen hos många.
  Kanske det är det som kallas för eget ansvar?

 6. Gullan skriver:

  Identifikationen går till så att dom kollar upp bilens registrerade ägare först, stämmer inte bilden på ägaren så kollar dom i sitt register upp sambo, fru, make, barn, syskon & folk som bor på samma adress. Dom kan trotts att bilden är oskarp eller om föraren inte går att identifiera skicka hem ett papper med bild på bilen där dom ber ägaren identifiera föraren men det fins ingen lag på att man behöver göra det men dom chansar på att nån inte känner till det eller blir lite skrämda och->

 7. Gullan skriver:

  Kanske då säger vem som kört bilen just då. Men i Sverige har vi ingen angiverilag så man behöver inte göra annat än att kasta den lappen. Böterna vid automatisk fartkamera är inte bundna till bilen utan till föraren om denne går att identifiera. I Finland tex spelar det ingen roll vem som kört utan där åker ägaren av fordonet på böterna eller hamnar på förhör där denne måste ange vem som kört om ägaren nekar.

 8. Gullan skriver:

  Sen vart dom söker bilder på föraren är i första hand i körkortsregistret, sen finns ju bilderna från tex passregisret oxå att tillgå. Dom har mer info om oss än vi vet så vi är ganska väl registrerade hos diverse myndigheter.

 9. Mad Max skriver:

  Gullan; Det låter som att man behöver en människas arbetsinsats under en relativt lång tid, för att kunna utfärda en böteslapp. Men staten har kanske räknat ut att det finns en vinst i det. Om syftet med dessa plåtpoliser är att sänka hastigheterna på våra vägar, då borde kamerorna vara aktiverade hela tiden. Och inte som nu, att någon person som sitter i Kiruna bestämmer på måfå att nu aktiverar vi den och den kameran.

 10. oleg skriver:

  Gullan tror hon är ensam som vet

 11. Johan skriver:

  Ja, de är mycket dividerande om hur och osv man ska åka dit. Var lugn, böterna kommer med brev på posten.
  Jag har själv kört 35 år yrkesmässigt, även tappat kortet för fortkörning. Men jag har alltid respekterat bebyggda områden vilket folk idag verkar totalt strunta i, skolbarn efter alla våra vägar till och från hållplats som ett exempel.
  Att kameran hamnade i Mattila var inte en dag för tidigt, två dagar tidigare rammar en personbil ner hela busskuren med brevlådor! Hade detta varit skoldag hade det?

 12. hä lugnt skriver:

  He lugnt man kör ju utan fram plåt och med solbrillorna på. Funkar alltid 🙂

 13. CP skriver:

  Den mobila fartkameran är inte till för att sänka hastigheten, utan är utsatt endast för att få in bötesbelopp

 14. p.r.s skriver:

  de måste se 100%av ansiktet annars klarar vi. ner med solskyddet så är det gröntljus.en som klarat sig