Mobilförbud halverade dödsolyckor i trafiken

TORNEDALEN: Kalifornien har lyckats nära nog halvera antalet mobiltelefonrelaterade dödsolyckor sedan delstaten 2008 införde förbud mot att använda handhållen mobiltelefon vid bilkörning.

 

Det visar en studie från Berkeleyuniversitet som Motormännens tidning Motor tagit del av. Efter att lagen infördes har det totala antalet dödsolyckor minskat med 22 procent. Antalet dödsolyckor med förare som använt handhållen mobiltelefon har minskat med ännu mer; 47 procent. Samtidigt minskade antalet skadade under samma period med 50 procent.

– Resultatet visar tydligt att förbud mot att använda handhållen mobiltelefon vid bilkörning har en mycket positiv trafiksäkerhetseffekt. Det kan minska antalet dödade och skadade i trafiken dramatiskt, säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig hos Motormännen.

I Sverige omkommer varje år 10-20 personer i trafiken på grund av mobiltelefonanvändning. Samtidigt har trenden med smarta telefoner förändrat vårt telefonbeteende: De har flyttat med till bilen.

– Hela 25 procent av förarna sms:ar samtidigt som de kör bil enligt en undersökning från försäkringsbolaget If. Bland yngre förare är det ännu vanligare att sms:a: Varannan 18-29-åring sms:ar samtidigt som de kör.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
4 kommentarer om “Mobilförbud halverade dödsolyckor i trafiken
 1. Stefan H Ericson skriver:

  Konstigt tjat om mobiltelefoner när det finns annat som är minst lika farligt kring bilkörning. Ensamma föräldrar med spädbarn i barnstol i framsätet: Det är en verklig fara. Ingen förälder kan låta sitt barn skrika, tappa nappen, spy, eller vad det är utan att ha ögonen på barnet. Och då är situationen mycket värre än för den som talar i telefonen. Varför är det tabu att tala om de verkliga farorna?

 2. lothar skriver:

  Ja, om det nu bara vore mobiltelefonen som sådan, men man kan ju med dagens teknik titta på tv, surfa på nätet mm,mm. Nä nä, förbudet kommer i sinom tid och det är ”pappa EU” som kommer att bestämma. Och då står den svenska lagstiftningen sig slätt och vi står där med hatten i hand! Punkt!

 3. Andy2 skriver:

  Går inte och jämföra Californien med Sverige och inte i synnerhet med Norrland. Niklas S bör nog se lite mer nyktert på saken innan han kommer med jämförelser av detta slag. Stefan H är mer rätt ute i sina tankar.

 4. Trippel J skriver:

  här är det delade uppfattningar, forskare inte överens