Mona Mörtlund får kulturstipendium

TORNEDALEN: Under torsdagen tilldelades den Kangosbördige författaren Mona Mörtlund ett kulturstipendium som uppmärksammar och uppmuntrar konstnärlig kvalitet och gränsöverskridande samarbeten i Barentsområdet.

Stipendiet på 10.000 Euro delas från och med i år ut vartannat år, och en stipendiat från varje land utses. Årets svenska stipendiat är Mona Mörtlund, som sedan debuten 1986 skrivit böcker, filmmanus, teaterpjäser och gjort produktioner för Sveriges Radio och Sveriges Television.

Utrikesminister Margot Wallström delade ut stipendiet. Motiveringen lyder enligt följande:

”I sin produktion, oavsett om det är böcker, pjäser, film eller radio, speglar Mona identiteten hos flerspråkiga människor och också vad det innebär att förlora ett språk. Hon beskriver förtrycket av språk vilket är ett arv som den yngre generationen bär. Mona problematiserar kring religionens starka roll och den geografiska hemvistens betydelse, långt från maktens centrum. Mona ger röst åt och personifierar en Barentsidentitet.”

I Barentsområdet finns 13 regioner som sträcker sig över Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Norrbottens län är ett av dessa. Nätverket Joint Working Group on Culture , JWGC, delar tillsammans med Barents Euro-Arctic Council ut ett stipendium för samarbeten inom kultursektorn.

Nätverkets syfte är att stärka kulturella identiteter, dialog och kulturella band mellan länderna och regionerna.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
2 kommentarer om “Mona Mörtlund får kulturstipendium
  1. Barbro Rantatalo skriver:

    Grattis Mona!

  2. Leif Rönnbäck skriver:

    Här kommer gratulationer från mig och Katarina också.