Mopeder trimmas och stjäls

NORRBOTTEN: Polisen i region Nord uppger att många av de mopeder som polisen stoppar är trimmade.
Om en förare av en trimmad moppe stoppas av polisen rapporteras denne för olovlig körning. Kan polisen i utredningen även visa på att vårdnadshavare känt till trimningen kan även denne rapporteras för tillåtande av olovlig körning.

Polisen uppger vidare att en del mopedförare ser mopeden som ett fordon att leka med, de kör på bakhjulet ute på vägar, kör på gång- eller cykelbanor, kör om andra fordon på fel sida, sneddar över gräsytor, kör eller skjutsar utan hjälm eller struntar i att knäppa hakremmen.

En del tar också loss registreringsskylten och backspeglar samt kör med dåliga bromsar/trasiga lampor.

Nämnda problem innebär enligt polisen att risker för trafikolyckor, personskador och dödsfall ökar.

Vidare uppges att stölder av mopeder ökar i Region Nord samt att de flesta mopedstölderna sker under sommarmånaderna.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar:
6 kommentarer om “Mopeder trimmas och stjäls
 1. Pänktti skriver:

  En allvarlig olycka väntar bara på att hända. Har föräldrarna ingen koll? Kolla och provkör ungarnas grejer. Blev omkörd av mopeder innan en rondell och de körde om i motsatt riktning i rondellen. Dom gick lätt 80-90km/h

 2. Gert-Olof Persson skriver:

  Detta problemet finns i hela landet och man borde beslagta trimmade mopeder och skrota dessa så att ägarna känner av straffen påtagliga.
  De flesta mopeder är trimmade på något sätt och det är ok i ägarnas ögon och de kör oftast långt över 50-60km inne i samhällen där det är 30km och även på cykelbana där de utsätter cyklisterna för uppenbar fara.
  Tyvärr så har inte Polisen resurser att sätta stopp för detta men borde ta det på alvar!!

 3. Polizen skriver:

  Min mopo gör 100+km/h den e orginal

 4. rex skriver:

  Orsaken till de flesta sakstölder beror på att de flesta inte låser sina prylar ordentligt samt att försäkringsbolagen inte bryr sig längre på att utreda anmälda stölder dom bara betalar, vilket sänker noggrannheten hos moppeanvändare o dylikt. Det betyder att alla vi som har försäkringar är med o betalar dessa stölder av slarv från vissa!

 5. Laitahyökkääjä skriver:

  Smågrabbarnas leksaker är farligt ute i trafiken där alla ska samsas och hjälpas åt. Moppen ska tydligen låta högt och gå för fort, i alla fall tills det åt h-e bär. Dessa omogna spolingar borde sättas på tvångsutbildning i trafikvett och annan kunskap som skulle hjälpa till att rädda deras och andras framtid…

 6. Olika grader av övergrepp skriver:

  Tjuvarna är inte dumma och drar där de bor naivt folk som lämnar nycklarna i bilen och olåst. De är ett visst släkte vet folk som är ute i ogjort väder. Självbilden visar på ärlighet och blotta misstanken om tjuveri hemma på sin gård, är helt osannolikt något så fult vill ingen tänka om medmänniskor i sin lilla by. Ändå förlorar folk sin lösa egendom. Sedan finns en legaliserad tjuveri dikterat från högre makt. Tjuveri är alltid fult oavsett målet.