Muddring för 52 miljoner i Torneälven närmar sig

HAPARANDA: En sedan länge planerad muddring av Torneälvens mynning för 52 miljoner kronor närmar sig.

– Det här projektet har förberetts i flera år och nu blir det ett avstamp för att avsluta det, säger planeringschef Göran Wigren till Haparandabladet.

Den muddrade rännan – från älvmynningen invid Hellälä ut till havet invid ön Tirro – ska bli cirka fem kilometer, 4,5 meter djup och 35 meter bred. Arbetet har planerats och projekterats i samverkan mellan finska och svenska myndigheter.
Haparanda har redan i juni 2008 beslutat om att medfinansiera det här omfattande projektet med tio miljoner kronor. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har beslutat finansiera med 16 miljoner kronor. Torneå stad och finska staten skjuter till lika mycket.

Igår klubbade Haparandas politiska ledning igenom att Wigren kan sätta igång med en upphandling under våren. Muddringsstart planeras till hösten.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
En kommentar om “Muddring för 52 miljoner i Torneälven närmar sig
  1. Skärgårdsbo skriver:

    Det är ju synd att man inte muddrar farleden hela vägen upp till cementkajen så att båtturisterna kan ta sig upp till stan, Cape East m.m. Som det är nu så är det många som inte vågar sig upp pga den smala och grunda farleden i korva (från Hellälä till järnvägsbron). Men det satsas ju inte på båtturism i skärgården heller, så man borde ju inte bli förvånad, men det vore inte dumt när man ändå skall muddra.