Asplöven tog skön seger

Henka Snäll (längst till vänster) sätter 1-0. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: Ett taggat AHC vann fredagskvällens rysare mot Piteå med 3-2 (1-0, 1-0, 1-2) i hockeyns Alletta, vilket betalar många gamla ostar.

Rivaliteten mellan lagen är grundmurad sedan decennier tillbaka, alltid med jämna och spännande matcher. Helt kallt, rakt på

FÖRSTA PERIODEN: Korseld…

Tveksam icing och tek i hemmalagets zon efter 15 sekunder. Intensiv förstaminut. 2.15: långt anfall från gästerna, med stopp i spelet hos Eriksson.

Kamp över hela banan, med snabb vändning från AHC och 1-0 efter 3.33 i en andravåg, där Henri Snäll trycker in pucken frammatad av kedjekamraten Ville Rajala och backen Tero Konttinen.

Eld i baken hos hemmakrigarna, som går till förnyad attack i minut fem. Piteå sticker emellan, men AHC är på hugget och rör pucken snabbt just nu.

Lite lugnare i minut nio. Linjedomaren kommer i vägen för en rensning omkring nio blankt och håller på att ställa till det för Asplöven. Piteå får grepp i nästan en minut och puckarna viner omkring skallen på Eriksson i hemmakassen.

11.05: tvåan nära för AHC, men pucken går över. Domartrion tillåter tufft spel, utan att matchen är ful på något sätt. Aktiva bås och mycket känslor med sju kvar av första.

14.52: fin aktion av gästerna och nära kvittering, med tvåa för hemmakrigarna efter 14.56.

AHC dödar den första straffminuten med viss möda. Och fixar även den andra, med viss marginal. 16.58: Piteå syndar och femfyra för Asplöven. Bra puckrörelse och tryck, men inget godis.

5-12 i skott under perioden låter lite ologiskt. Hemmalaget skulle må bra av att gå rakare på kasse. Men i allt en bra period på denna nivå, med högt tempo.

Rohtla trycker in tvåan från nära håll efter kalasanfall. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Precis så jämnt och spännande som det brukar vara mellan lagen.

AHC inleder mellanakten med en icing. Dubbelchans och nära kvittering för Piteå omkring minuten. 1.58: Asplöven drabbas av en lite tveksam utvisning. En rörlig box leker bort den första straffminuten, men AHC hamnar under press i den andra.

Det klarar sig, men gästerna behåller greppet sedan hemmalaget blivit fulltaligt. Men Asplöven sorterar och går till angrepp i minut sex. Ny två för AHC i en kampsituation efter 7.22. Ett par farliga avslut i minut ett, men AHC håller ställningarna.

9.01: gurgel efter avblåsning. Hemmalaget rider ut stormen, men Piteå håller på att jobba ihop till en kasse mitt i perioden. 11.18: ytterligare en mycket tveksam tvåa för hemmalaget, som rensar resolut under den första straffminuten.

Dito i den andra och i samma sekund man blir fulltaliga vänder hemmalaget och kan sätta 2-0 efter ett mycket vackert anfall, där centern Jesse Rohtla är sist på pucken, med passpoäng till backen Antti Uitto.

Kallsup för gästerna med fem kvar av perioden. Fortsatt fartigt under minuterna som följer. 18.03: tek i Asplövens zon. Kompensationstvåa för Piteå efter 18.55. Forza Asplöven, men Piteås målman kliver fram.

5-9 i skott under mellanakten i en ny motsägelse.

Rajalas rappa 3-1 i tredje blir avgörande. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: Hemmalaget har ännu en knapp minut i numerärt överläge.

Bra tryck från hemmalaget, men Piteå lyckas döda minuten. 1.40: AHC farligt framme, men Piteå vänder och kan slå in 2-1 via stolpen efter en lång puck i sidled.

Gästerna på g efter kassen. Jättechans rakt framifrån för Asplöven efter 5.05. Asplöven vinner tekningar i offensiv zon och bjuder på flera fräsande skott i minuterna sex och sju. Med jätteläge för hemmalaget och fin piteparad omkring sju blankt.

Svängigt värre mitt i perioden, med stopp i spelet hos gästerna efter 9.03. Men Asplöven håller greppet och efter 9.54 prickskjuter giftige Ville Rajala 3-1 i en snabb vändning, frammatad av vännen Ludwig Niederbach.

Tekning och ännu en mycket tveksam tvåa för hemmalaget efter 9.58. Men en rörlig box avväpnar lätt gästerna. Som dock inte tänker lägga sig ner och dö. Fin parad av Eriksson i hemmakassen efter 12.43.

Ett frustrerat bortalag tar dum utvisning efter 14.24, ett veritabelt överfall som skulle varit 5+20. Fyndig förstaminut från AHC. 16.24: vild kubbning framför Piteås kasse och fyran mycket nära. 17.13: en hemmaspelare blir nergjord, men blir själv utvisad. Hallen kokar – domaren ger Piteå biljett in i handlingen.

17.43: blir fem mot tre för gästerna, börjar likna skämt. Våldsam press från Piteå, men Eriksson utan klubba får stopp i spelet efter 19.01. Ett vilt kämpande AHC får in sin fjärdegubbe, men Piteå kan reducera till 3-2 efter 19.24, en styrning som Eriksson är chanslös på.

Piteå fortsätter utan målman och vinner tek, men Asplöven täcker bra och säkrar tre MYCKET välsmakande pinnar. 16-7 i skott under tredje för den som undrar och årets första hemmaseger i Allettan.

– Så här vill vi spela. Vi var inte oss själva mot Haninge senast, säger målskytten Ville Rajala.

Han har haft en bra känsla hela veckan.

– Det har varit koncentrerat i omklädningsrummet under veckan. Jag kände på mig att vi skulle vinna, menar Rajala.

Asplövens tränare Urban Lahti är tillfreds efter matchen.

– Jag är mycket nöjd med vårt agerande, särskilt i box play. Vi tar kampen och bjuder på tre fina hockeymål i en mycket bra match på den här nivån.

Målvakten Jesper Eriksson, backen Antti Uitto  och linan Niederbach-Snäll- Rajala främst bland jämlikar i ett kampvilligt AHC.

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
15 kommentarer om “Asplöven tog skön seger
 1. zacke skriver:

  Inte en chans att kasslöven slår Piteå efter full tid. 0-1 nu men snart säckar Kasslöven ihop när Ubbe får spader.

 2. Niklas63 skriver:

  Bra jobbat Asplöven! Vilken skräll!

 3. Oĺle skriver:

  Härligt Ahc vilken kriga seger ??

 4. Anders Bäckström skriver:

  Riktigt Bra Ubbe och laget 🙂 Det är sådana här resultat som det skall bli resten av kvalserien! Marschen tillbaka mot HA har nu börjat! //Bäckis

 5. Nasuabo skriver:

  Vart tog alla Asplövenhatartrollen vägen nu när Asplöven vann?? Bara negativisten Zacke hostar till, bra att du inte är helt förkrossad efter AHC:s uppvisning. Förresten, jag tippade visst 3-2 till Asplöven…såg det komma…. borde varit större seger, men Asplövens och och domarnas relation är inte bra, vilka tokiga utvisningar ibland! I övrigt en bra kväll i Ica Arena, bra spelarinsats, bra coachning, hemmasupporters som hejade på laget, och tre poäng! Panzarmarschen rullar på..i morgon blir det tre poäng, jag slänger ur mig tipset 4-1 AHC-Östersund (av artighet inte mer mot gästerna).

 6. zacke skriver:

  Kasslövens kalla lik sprattlade till, Piteå blev rånad på poängen, grymt. Tillfälligheter.

 7. Nasuabo skriver:

  På många följares och Nasuabos begäran är det nu dags att avslöja pristagaren av den årliga utmärkelsen ”Årets Nasuabo”. Pristagaren bör ha relevant anknytning till Nasua och Asplöven, och dessutom starkt bidragit till att främja nämnda vaumärken. Tidigare pristagare är bl.a. Urban Lahti och Lasse Stenman. En enig jury har detta år haft ett lätt val, årets Nasuabo 2016 är med motiveringen: ”Från norsk torsk till ortens lax, med allsvenskt kval som i en liten ask”, grattis återvändaren, hemmasonen och hockeykämpen Johan Ceder, krya på dig och in i rinken igen, större uppgifter väntar i vår!

 8. Sörlänningen skriver:

  Grym insats Asplöven trots miserabel dommarinsats. Tre poäng i morgon igen så är vi med i kampen om de första platserna.

 9. Kalle skriver:

  Zacke vill bli tränare .

 10. Niklas63 skriver:

  Tror att faktiskt att Östersund vinner imorgon.. Asplöven brukar falla tillbaka när dom vinner en match som denna.. dom blir bekväma på något sätt.. det har mycket med tränaren att göra.. Ubbe måste se till att spelarna står på tå imorgon..
  Förlorar dom så är det dags för tränarbyte..

 11. Knapsu skriver:

  Innan match trodde jag på seger för PHC men efter att ha sett första perioden var frågan bara om matchen skulle sluta 2-1 eller seger med mer än uddamålet. Allt annat än hemmaseger var odiskutabelt!
  Om Asplöven kan spela varenda match som de gjorde ikväll så kan det bära långt.
  Nu fyller vi hallen imorgon och hejar fram Asplöven till seger mot Östersund!

 12. Knapsu skriver:

  Att sign. zacke skriver ”Piteå blev rånad på poängen” indikerar ju att han inte sett matchen alternativt är den sämsta ”hockeykännare” den moderna världen hittills skådat!

 13. Nasuabo skriver:

  Bra Knapsu! Ikväll slängde vi pitepaltarna till Zacke och sorkarna i Kråklundsbäcken, i morgon matar vi Storsjöodjuret med negativister..4-1 minst är tipset, tror nästan det blir bättre än så…Rajala är på gång, vänta bara, och om Eriksson mfl håller sig från utvisningsbåset i onödan kan detta bli ”giftigt”….mot Ica Arena !!

 14. Robin Hood. skriver:

  Ingen av lagen har en chans på allsvenskan, dom allsvenska lagen i kvalserien är för bra!! och multiarenan lyser med sin frånvaro.

 15. zacke skriver:

  Härmed lovar jag, tar Kasslöven sig till allsvenskt kval, svär jag på heder och samvete att jag äter upp Knapsus trosor.