Museet i Haparanda hamn hålls stängt

HAPARANDA/NIKKALA: Sommartid kan de som är nyfikna på Haparanda skärgårds historia besöka museet Kustkulturum som ligger i Haparanda hamn, I år håller museet dock stängt.

Nikkala och västra Nikkala byaförening som ansvarar för museet har beslutat att hålla det stängt.
– Den här sommaren har vi beslutat att inte öppna. Det beror på att storkajen är i så dåligt skick. Vi är rädda om våra besökare, säger Anita Lindgren, ordförande i byaföreningen.
Kustkulturum ligger i den gula träbyggnaden som står på storkajen, längst ut i Haparanda hamn. I regel kör besökare ut med bilen på kajen som är byggd under 1930-talet. Asfalteringen har dock skett i modernare tid än så.

Kajens skick har gradvis försämrats genom åren. För att minska belastningen på den vill man nu minimera biltrafiken på den. Belastningen från fordon kan påverka underlaget och skynda på nedbrytningen.
– Den ser inte alls rolig ut. Det har blivit gropar mitt på kajen och det har jag inte sett att det varit tidigare. Därför tyckte vi att det var bäst att vi håller stängt. Om man kör med bil dit ut så vet man inte vad som händer, säger Anita Lindgren.

Det är Haparanda kommun som ansvarar för skötseln av kajen. Byaföreningen hoppas att kommunen inom en snar framtid agerar.
Ett renoveringsprojekt är på gång i hamnen, kommunen har ansökt om pengar men ännu inte fått något bidrag beviljat.

Kustkulturum har funnits tillgängligt sedan början på 2000-talet. Nikkala och Västra Nikkala byaförening sköter museet.
I museet finns att  betrakta bland annat gamla båtar, olika typer av fiske och jaktutrustning samt annat som använts i skärgårdslivet förr om åren.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
6 kommentarer om “Museet i Haparanda hamn hålls stängt
 1. nisse på torpet skriver:

  Fast här har haparandabladet en chans att agera lite mer förebyggande, hur kommer det sig att kommunen är tvungen till att söka bidrag för renovering av hamn?
  Kommunen bär väl fortfarande ansvar för infrastruktur och borde således ha budgeterat det redan?

 2. egenföretagare skriver:

  Inte äverraskad. Det enda som kommunen har haft på tapeten är viktoria sjön som förhoppningsvis förblir en som den är .inte många kommunalråd som har fått till det en egen sjö .kanske vi borde kalla den simun järvi. Aina jotakin sekin. rakename viellä verorahoilla mökkin gunelille järven rantaan niin se voi tuula ihailleman saavutuksian!

 3. Verkkosurfaren skriver:

  Förvisso..men vad är prioriterad infrastruktur? En enslig kaj i Nikkala eller mer trängande behov? I detta fall finns svaret kanske i nästa artikel…

 4. Enok Nitti skriver:

  Om kommunen satsar pengar på detta kommer den vanliga kritiken på gatuunderhållet.

 5. Verkkosurfaren skriver:

  Tycker det är bra att kommunen satsar på detta, och att man söker bidrag för finansieringen. Oavsett om hamnen räknas som infrastruktur eller kulturminne….

 6. Knapsu skriver:

  Nisse på torpet: tvungen och tvungen, kommunen är ju inte tvungen att söka bidrag men nog är det väl bra om man kan minska belastningen på den kommunala budgeten genom bidrag från andra instanser?