Asplöven uträknat i det allsvenska kvalet

Anthon Eriksson jublar efter ettan. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: AHC föll med 3-4 (1-2, 1-0, 1-2) i överlevnadsmatchen mot Västervik under tisdagskvällen och den allsvenska sagan är över.

Väntan är värst. Men speakern Tommy ”Basunen” Innala underhåller hallen. Redan

FÖRSTA PERIODEN: Riffet till Beethovens femma är passande ljudspår till första nedsläpp här.

Smånervöst förstabyte. AHC offensivt, men en hemmagubbe rammar planket efter 1.31. Vederbörande är uppe på benen i varje fall. 1.55: Västervik mycket nära att ta ledningen, men pucken glider utanför Quemeners stolpe.

Ingen tydlig trend i matchen under de tre första minuterna. Dito efter fem. Hettar till i minut sex, med var sin möjlighet för lagen. Asplöven heta omkring sju blankt, men blir blåsta på en tvåa.

8.34: förstafemman exploderar, Sebastian Dyk och Anthon Eriksson frispelar centern Jonas Berglund som kan hänga 1-0 hur enkelt som helst. Hemmalaget radar upp chanser mitt i perioden, med bland annat en ramträff.

Gästerna verkar dock vara ett skickligt kontringslag. Lååångt anfall från Västervik i minut tretton, men Quemener är vaken. Bortalaget kommer närmare och närmare kasse och efter 14.36 ringer det: 1-1 med ett snabbt skott från blå som ramlar in bakom Asplövens keeper.

14.55: första power-break med 8-7 i skott och femfyra för AHC. 15.25: Quemener klarar friläge efter klant. Hu. I allt uselt pp av hemmalaget. Men matchen är intensiv med fyra kvar av perioden.

18.30: Västervik missar öppet mål. Hemmalaget brassar dock på i slutminuterna och kan sånär kapitalisera.

Tyvärr och typiskt: gästerna får ta ledningen efter 19.29, där skytten får hacka länge på Quemener innan pucken ramlar in. Man undrar vart försvararna tar vägen.

11-11 i skott under en period som är symptomatisk för säsongen 2015-16, med missar från AHC och billiga mål för motståndaren.

Svart glädje efter 2-2. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: One down, two to go.

Slarvigt förstabyte av AHC. Bättre andra och straff efter att en gubbe dras ned i fritt läge efter 1.51: men Jarkko Hattunen missar med hårsmån.

2.35: Asplöven bränner friläge. Kvällen slutar inte dur om man inte börja sätta några av sina chanser. Lång domardiskussion, utmynnar i ingenting.

Men AHC vill framåt. Men när hemmalaget går på rulle, blir mittzonen tom och där har Västervik oceaner av yta i fall man vänder.

Kvitteringen kommer istället från ingenstans efter 6.23, där backen Antti Ylönen snärtar in 2-2 från halvdistans. Passpoäng till anfallarna Long och Bromé. Märkligt mål, men hur rättvist som helst i det läget.

Tvåa för gästerna efter 7.37. Kortvarig glädje: AHC tar dum utvisning efter 7.52. Hemmalaget bra i fyra mot fyra, där spelet böljar. Några dramatiska minuter mitt perioden med flera vårdslösa aktioner från lagen.

7-1 i skott vid andra power-break efter 10.47.

12.16: snabb kontring från AHC. Domaren tillåter det mesta på isen med sju kvar av perioden. Mycket slit och riv, med lite lir just nu. Verkar gynna gästerna med fem kvar av mellanakten. Med en hel del halvfult spel.

Lite lägre tempo i slutminuterna. Hemmalaget belägrar offensiv zon i sista minuten. 19.42: femfyra för AHC, som tar tek och hinner med ett par skott. Men inget godis och 12-3 i skott berättar lite om förhållandena ute på banan.

Bra period av Asplöven, men ineffektiviteten spökar för laget.

Christian Nyman uppåt efter 3-2 i början av tredje. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: AHC börjar i pp, med 1.42 kvar att tugga på.

0.26: farlig studsande puck framför gästernas kasse. Asplöven har bestämt sig: efter 55 sekunder sitter 3-2 efter hårt jobb framför keepern. Doldisen Christian Nyman nätar frammatad av Sebastian Dyk.

Glädjen blir i vanlig ordning kortvarig. Västervik trycker in 3-3 efter 1.48, där Quemener först gör årets räddning och sedan måste kapitulera på returen. Området kring mål som vanligt glest befolkat på försvarare.

Raggarhockey följer kvitteringen, med chansartat spel. Offensivt värre i minuterna fem till sju. Man kan inte anklaga lagen för fegspel.

8.33: AHC hugger på bortakeepern. Ursinnig kamp mitt i perioden och en hemmaspelare klubbas ned framför Västerviks målman utan åtgärd.

Domaren har svalt pipan med nio minuter kvar av ordinarie speltid. 12.20: Västervik får stopp på spelet och 9-5 i skott vid sista power-break.

Goda råd är dyra: Västervik får ta ledningen efter 13.01 i en, just det, spelvändning. 3-4 och usla vibbar. Gästerna vill stänga matchen, med fem kvar att vifta på. Men tiden arbetar mot hemmlaget.

16.38: Asplöven tar time-out och plockar ut Quemener. Minuter av flipperhockey följer, med ett par halvchanser för AHC. Men Västervik spelar smart och håller undan utan större bekymmer.

Asplövens kvalsaga är all. Laget spelar i division ett nästa år.

Lagkaptenen Jesper Dahlroth är blek i ansiktet och får kämpa fram orden efter slutsignal.

– Det är vansinnigt deppigt just nu. Men det handlar förstås inte bara om dagens match, konstaterar Dahlroth.

Urban Lahti i tränartrojkan är rakryggad i nederlagets stund.

– Vi är ineffektiva och gör individuella misstag som inte håller i matcher av den här typen. Jag vet inte hur många lägen vi brände i den andra perioden. I det läget skulle vi haft ledning med fyra-fem mål, suckar Lahti.

Tråkig slutpunkt. Västerviks avgörande mål sitter bakom Quemener. Foto: Lasse Stenman

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,
36 kommentarer om “Asplöven uträknat i det allsvenska kvalet
 1. Hörde skriver:

  Att Dahlroth inte blir kvar…

 2. Umelöven skriver:

  Ni fick allsvenska platsen gratis pga Borås konkade men nu är äventyret troligen över.

 3. Besparing skriver:

  Nu sparade kommun sina utlovade pengar ifall AHC varit kvar i allsvenskan
  Var det 300.000??

 4. Närking skriver:

  Tack för tiden Allsvenskan lär dröja till nästa gång .
  Så ut och gräv igen gropen och bygg en Bandyhall istället .

 5. Återtåget skriver:

  Återtåget mot allsvenskan startar i morgon. Organisationen finns nu är det bara att fixa spelare och ekonomin

 6. Flyttfågel skriver:

  Kra Kra, kraxar olyckskorparna på HBwebben igen…

 7. Yes skriver:

  Vad jag njuter

 8. Gränsenfiaskot skriver:

  Då är det ju bara att fylla igen gropen vid gränsen med betong och lägga en minneskylt, så sparar kommunens skattebetalare några miljoner!
  Lycka till med en multiarena utan ett lag i allsvenskan för de kommande 10 åren…

 9. Utflyttad Haparandabo skriver:

  Asplöven! Tack för tiden i Allsvenskan och den spänning och underhållning ni bjudit på.
  Jag kommer att stötta er även i fortsättningen. Nu har Haparanda endast Ikea som dragplåster.

 10. spara och slösa skriver:

  Kan det verkligen stämma att haparanda kommun redan betalat ut ett förskott på 160.000 kr till ahc för allsvenskt spel nästa säsong?? Någon som vet fakta?

 11. Utflyttad Haparandabo skriver:

  Till Umelöven! Kännetecknande för en Björklövensupporter är att hen ägnar sig åt att önska andra klubbar olycka, tex Skellefteå AIK och på senare år även Asplöven, i stället för att heja på sitt eget lag.

 12. Lennart Holmlund skriver:

  Äntlign slipp vi fejklöven.

 13. Tore Knee skriver:

  Nu blir det bara en dyr jävla skola på gränsen.

 14. Nasuabo skriver:

  Nya tag i höst, om Per och Asplöven fortsätter kämpa då är jag med! Ser fram mot nya billotter, anklotter och gärna några kontraktsförlängningar. Flera spelare har saker ogjorda i klubben, nån gång blir det stolpe in! Eller som Winston Churchill sa: Detta är inte slutet, ej heller början till slutet, men kanske slutet på början!
  Tack för fyra fantastiska år Asplöven! Tack även Lasse för alla dina referat, och tack alla andra fans för ert engagemang, i Kuben och på HB-webben! Men vi kommer tillbaka!

 15. Nasuabo skriver:

  Läste för övrigt en fin och hoppingivande helsidesartikel i HB nyligen om förskolebarn i Närsta (eller Nasua som det ju heter). Småttingarna spelade hockey och verkade alla ha målet klart för sig, nämligen en spelarframtid i Asplöven 🙂 Det finns således hopp för framtiden, på kort och lång sikt, men då måste vi jobba för det!

 16. Jens skriver:

  Återtåget: hur kan du påstå att organisationen finns? Det är ju den som inte funnits sedan avancemanget. För att utveckla en förening räcker det inte med 3-4 kompetenta namn i styrelse/organisation runt laget och resten nickedockor och marionettdockor som fyller ut platser.

 17. Utflyttad Haparandabo skriver:

  Jag har haft nöjet att följa Aspläven i några år. Asplöven som hockeyförening har sina egna sportsliga mål, men tycks även vara en katalysator för kommunalpolitiken i Haparanda. Mindre än 50% av kommentarerna efter en match handler om den hockey som spelats. Resterande kommentarer berör kommunalpolitik, främst kommunalekonomi. Sedan förekommer ett och annat troll, tex Björklöventroll. Jag föreslår att ni som vill diskutera kommunalpolitik skriver insändare till Fria ord och skriver era kommentarer där. Då kan de som gillar hockey få diskutera hockey bl a i samband med Asplövens matcher.

 18. klurifax skriver:

  Sponsra Luleå Hockey istället det är ju i alla fall hela Norrbottens lag och där har ju alla tänkta unga hockey spelare möjligheten kanske och visa framfötterna? Kostar bra med klöver och ligga på topp så alla kr är välkomna.

 19. Supporter skriver:

  Kan inte annat än förvånas när tränare lyfter fram misstag. Handlar det om missade målchanser. Hela säsongen har laget konstant spelat ett oansvarigt försvarsspel och bjudit på spelvändningar som man blivit bestraffad på. Man åker inte ut pga brister framåt utan ett naivt försvarsspel och agerande vid linjerna.

 20. peter skriver:

  Laget spelar med kniven på strupen och publiksiffran är 566 personer. Ni är inte värda ett lag i hockeyallsvenskan.

 21. Mad Max skriver:

  Over and out!

 22. Till: Jens skriver:

  Är det verkligen så?
  Utveckla gärna.

 23. Offentligt skriver:

  Om AHC fått ”elitpengar” så är ju detta offentliga handlingar..
  Det är ju bara att ringa till ekonomi kontoret o fråga Hans

 24. Utflyttad Haparandabo skriver:

  Att sponsra eller samarbeta med Luleå Hockey är inget alternativ. Luleå har svikit Asplöven denna säsong genom att man inte fick utlovade lån av spelare. Kanske finns det ett samband med att Joakim Fagervall ryktas vara klar som GM i Björklöven. Då är Skellefteå AIK ett bättre alternativ för Asplöven att samarbeta med. Asplöven skulle kunna lära av SAIK hur man byggt en framgångsrik och långsiktigt hållbar organisation som varje år får fram ett antal juniorer som går direkt in i A-laget. I år tog J20 laget SM silver och A-laget är för 8 året i rad i minst semifinal i SHL slutspelet.

 25. Fru Justitia skriver:

  Nu måste korten upp på bordet. Är det verkligen risk för att föreningen försätts i konkurs?

 26. Oh shit! skriver:

  Frågan är väl om Skellefteå har ut något av ett samarbete med Asplöven. Finns ju ett division 1 lag på närmare håll. Nämligen Piteå.

 27. Manfred Mann skriver:

  Att Skellefteå nämns här som ett bättre alternativ till samarbete glädjer mig och sannolikt sant men likväl en utopi. Samarbetet med Luleå fungerade bitvis bra från början men det gav också falska förhoppningar om vilken nivå Asplöven skulle ligga på i fortsättningen,när det börja blåsa fanns inte LHC längre där. En svag organisation och en svag sportslig ledning mäktar inte med att driva en allsvensk hockeyförening här längre än en säsong,det är bara att se sanningen i vitögat och fokusera på lokal nivå ev på hockeyettan,satsa där räcker för att hålla barn-och ungdomar igång och glädja vuxna.

 28. Nasuabo skriver:

  Sponsra Luleå? Njaaä….Utbyte med SAIK? Gärna. Men finns SHL-intresse för utbyte med lag i Div 1? Denna säsong har Luleå kanske inte ansträngt sig, förutom Samuel Ward på heltid (heder till Samuel) och några andra mer eller mindre tillfälliga lån, bl.a. Sylvegård (vilket Fagervall fick skit för på hembesök i Umeå sägs det). Utöver det fick vi låna Coop Arena, men såvitt jag minns var Luleåpubliken pigga främst då B-lövens klack i förlusten mot Asplöven skrålade ”Hata Skellefteå” (när A-löven spelade bort B-lövens playoffpoäng-alltid något!). Från SAIK kom Elias och Jacob, en liten början?

 29. Nasuabo skriver:

  Manfred Mann, kanske är det så, ”ei se kannatta” som man säger, men hur kul är det att begränsa ambitionen till lokal nivå? (Mattila mot Tjärhovet eller Asplöven mot Djurgården, vilket är roligare?) Det är i alla fall mycket tillfredställande att Asplöven spöat samtliga lag som i år kvalat till SHL, Karlskrona förra året, resten denna säsong, MoDo förvisso i träningsmatch, men AIK och Leksand fick stryk mycket rättvist i Allsvenskan denna säsong. Asplöven gör sig dessutom påminda i Luleå: Lassinanti, Wallmark, Jaros, Lagace m.fl. Luleå har tjänat lika mycket på samarbetet som Asplöven gjort.

 30. Knapsu skriver:

  ”En svag organisation och en svag sportslig ledning mäktar inte med att driva en allsvensk hockeyförening här längre än en säsong”
  Nja Manfred Mann, verkligheten säger något annat eftersom Asplöven spelat 4 säsonger i HA.
  Eller (som en liten räddningsplanka åt dig) menar du att organisationen blivit svagare senaste året?

 31. Inkasso skriver:

  Det kan väl ändå inte vara meriterande att en förening ständigt år efter år återfinns i Justitia med bl.a obetalda skatteskulder. Bättre då spela med egna produkter i en lägre serie kanske div 2?

 32. Jens skriver:

  Knapsu: I en elitförening kan man knappast ha samma personer som tränare, sportchef, klubbdirektör, styrelse etc. Vem utvärderar tränarnas jobb? Vem utvärderar sportchefens jobb? Vem utvärderar/tilsätter klubbdirektören?
  Visst är det charmigt och kanon att man kan ta sig upp till elitnivå med små medel och resurser. Men i längden håller det aldrig utan att utveckla organisationen. En utvecklad organisation gör att man kan få fram en stomme spelare så man slipper köra på 17 Hail Mary-värvningar varje säsong. Till slut levererar inte värvningarna och man är helt pank i februari.

 33. Jens skriver:

  Forts… Naturligtvis ska Per K o c/o har all credd i världen för det han/de skapat, men tyvärr håller det inte i längden med för få professionella i en förening som vill hålla sig kvar på elitnivå i dagens konkurrens.

 34. sluta nu skriver:

  Att Skellefteå skulle starta samarbete med AHC nu får ni ge er…….. i Skellefteå tar man han om sina egna ungdomar och siktar långsiktigt.

  Asplöven och SAIK är totalt motsatsen till varann på ALLA plan och synen på egna ungdomar är totalt annorlunda.

 35. Undrar skriver:

  Är man verkligen intressant som klubb, när det kommer så lite publik till en så viktig match som senast?? vem gör man allt detta för ???

 36. Siaren skriver:

  Ubbe tar över efter Pääri och återtåget kan börja. Janne på kansliet blir sportchef och Kari blir materialare. Ser inte några mer, en hint av läkaren men ser ut som om han tänker gå i pension. Men tyvärr kommer dem inte hinna börja för KK väntar utanför dörren.