Näringslivsråd är nu bildat

HAPARANDA: Kommunstyrelsen i Haparanda beslutade i januari att inrätta ett näringslivsråd från och med den 1 februari 2019. Rådet ska arbeta för att främja näringslivet på orten. 

I måndags blev det klart vilka personer som kommer att utgöra rådets representanter. Fem av dem är personer med erfarenhet från näringslivet, fyra är politiker samt tre består av kommunala tjänstemän.

Näringslivsrepresentanterna är Helge Nilsson, varuhuschef på Ikea, Tommy Innala, Tiab, tidigare Polarica, Mikael Persson, Kalix tele 24, Johannah Spolander, Kukkolaforsen turist och konferens ab samt Eija Rouso, Tornedalssamariten.

En grupp som tros kunna tillföra sina varierande erfarenheter från olika områden.

– Det vi har tittat på är branscher och att vi får en bra blandning, tittat på vilket nätverk de har och engagemang i olika frågor. Det har inte varit enkelt att välja ut fem av 47 namn, säger Sven Tornberg, kommunalråd.

Representanterna är valda på två år och nu kommer arbetet starta med att ge näringslivet i Haparanda bästa möjliga förutsättning.

– Vi kommer att skicka ut en kallelse till dem inom kort till ett första möte där vi kommer ha en presentation från Svenskt näringsliv och den senaste undersökningen som är genomförd om företagsklimatet. Vi kommer att utgå från den vad vi kan göra på kort sikt och på lång sikt för att utveckla det här, säger Sven Tornberg.

Kommunala tjänstemän i rådet är Lena Ekh, kommundirektör, Tomas Björnfot, näringslivssekreterare, och Daniel Fälldin, kommunikatör.

Politikerna utgörs av Sven Tornberg (C), Christina Lugnet (M), Catarina Lindmark (SJVP), och Jan-Ola ”Beije” Eriksson (S).

 

Publicerad i Svenska
18 kommentarer om “Näringslivsråd är nu bildat
 1. Marita skriver:

  Nu får vi hoppas och tro att det kommer något positivt utav detta.
  Blir intressant att följa utvecklingen av detta projekt.
  Ni lyckas väl !

 2. gatubarnet skriver:

  Cristina lugnet?

 3. Fredrik Nilsson skriver:

  Politiskt korrekt. Det som återstår är för näringslivsvrådet att lyssna på Svenskt näringsliv, som kostar pengar, och därefter fundera på vad vi kan göra för att få ett omfångsrikare företagsklimat. Framtidsfaktorerna vet vi redan. Det är kvalitet och kvantitet i skola och omsorg, det är IT-utveckling, designområdet samt det kulturella utbudet. Visste du, Sven, inte redan att detta är vad som gäller?

  Och som Happisbo önskar jag att näringslivsrådet lyckas, att dom reser över hela världen och vidgår Haparanda som en framtidskanal, vad som än händer i världspolitiken. Snacka inte, agera!

 4. Företagare skriver:

  Måste säga att det är en liten besvikelse att det blev rådet :

  1. Ingen yngre företagare med ?
  2. Lantto och tuhkanen dom två mest lysande företagarna i stan varför är dom inte med ?
  3. Alldeles för många namn .

 5. Rosa skriver:

  Fredrik önskar att de reser över hela världen! Betalar Fredrik deras resande? Eller är det vi skattebetalarna? Jag vägrar!

  Tyvärr, nu när bränslet kommer att bli betydligt dyrare än tidigare ( redan dyrt) finns ingen chans för glesbygden att locka nya företagare eller invånare. Lövin tycker att vi ska använda kollektivtrafik! Vilken okunnighet när det gäller våra möjligheter här i buschen.
  Ingen akademiker med? Alldeles för många personer som ska resa över hela världen.

 6. Rosa skriver:

  Förlåt. Några av tjänstemännen är akademiker.

 7. Track record skriver:

  Hur, på vilka meriter, hamnade Lugnet och Tornberg där?

 8. Enok Nitti skriver:

  Lugnet var väl centerpartist tidigare och näringslivschef.

 9. Seriöst skriver:

  Varför så många politiker och tjänstemän i gruppen??
  Saknar namn, Mattias Styrman, Pelle Bucht, S-E Bucht, Göran Simu, Lantto, finns säkert fler..

 10. JA-avtalet skriver:

  egentligen är detta bara ett stort svammel- bara för att högern låtsas visa nått s.k handlingskraft! satsningen kommer att dö ut efterhand. projektet har ju försökt i säg 90 % av våra kommuner i Norrbotten sen tidigare. resultatet? svar: titta på befolknings utvecklingen dom senaste 30 åren. bara en tidsfråga när IKEA stänger!! när Ingvar k. är borta så är de nya krafter som styr. de är fakta!!!

 11. JA-avtalet skriver:

  till Rosa: varför är bränslepriset högre i Finland med en högerregering där deras SD är med i regeringen? för du är ju en SD:era.

 12. JA-avtalet skriver:

  och till alla misslyckade män singel sd:eare; kolla nån gång på svt:s program Forum och riksdagsdebatterna så kommer ni och se era riksdagsledamöter och deras razi åsikter. man häpnar!!! faktikts. de är bara moderater och KD som aldrig tar nån debatt emot deras åsikter. de är fakta.

 13. JA-avtalet skriver:

  lite om rikspolitiken, högern vill höja försvarsanslagen med 50 miljader per år. vill med i nato ytterligare höjning av anslagen med 30 miljader, enl skl är behovet i den offentliga vården minst 100 miljader per år för att sköta om bla äldreomsorgen. högern vill sänka skatten med värnskatten med 150 miljarder per år. vill höja rotavdraget för boende i nacka Tyresö med flera för att miljadarerna får skattelindring för rengörning av deras utomhuspooler. och stureplanare håller med. och privatisering av olika områden sparar inga pengar. forts…

 14. JA-avtalet skriver:

  se på företaget akademia som vill ha kompensation för att offentlig verksamhet gick med förlust. koncernen gick med vinst med 10 miljjader förra året och gav aktieägarna utdelning med 6 miljader. ioch har mage och kräva mer av oss skattebetalare. men allt är kd politik som nu ger verkar. se på kauset inom apoteken och bilprovningen.

 15. Rosa skriver:

  JA-avtalet: Vad har Finlands bränslepris med Haparandas näringslivsråd att göra? Förklara! Du verkar vara en bitter born-vänstersocialdemokrat, men det är inget problem för mig.

 16. Företagare skriver:

  Ta in Janne Lind han har gjort underverk med socialen redan nu ………….

 17. Minus gris skriver:

  JA-avtalet, du är helt osammanhängande i ditt resonemang. Är det lika rörigt i skallen, eller knasar det till på vägen ut mot tangenterna?

 18. S skriver:

  Vem representerar dom små företagen? Ingen…