Naturvårdsverket återkallar Kaunis Irons miljötillstånd

PAJALA: Naturvårdsverket ansöker nu hos Mark- och miljödomstolen om återkallande av miljötillståndet för Kaunis Iron, som beräknar att den 18 juli komma igång med gruvdriften i Kaunisvaara.

I månadskiftet maj-juni, besökte Naturvårdsverket Kaunisvaara. Frida Rudsander, enhetschef vid Naturvårdsverket uppgav då till HB att deponeringstekniken vid gruvan var en av del av verksamheten som de tittat på, frågan om pumpstationen som pumpar ut vatten i Muonioälven var en annan fråga samt en sänkning av grundvattennivån är också något som Naturvårdverket nu tar med i sin ansökan om återkallande av miljötillståndet.

Åsa Allan, platschef vid Kaunisvaaragruvan uppgav efter Naturvårdsverkets besök att de var särskilt tydliga med att de vid Kaunis Iron påbörjat arbetet med ett nytt miljötillstånd.

Nu är det upp till Mark- och miljödomstolen att handlägga ärendet. HB återkommer vad beträffar återkallandet av miljötillståndet.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar:
34 kommentarer om “Naturvårdsverket återkallar Kaunis Irons miljötillstånd
 1. Jan-Erik skriver:

  Bra att Naturvårdsverket agerar. Trist att lokalbefolkningen i större utsträckning inte tycks bry sig om miljön.

  Undrar när Pajalaborna börjar fundera på hur kommunen kunde plöja ner mellan 60 och 70 miljoner kronor på galenskaperna? Enligt Gruvprofeten skulle det resultera i 10 000 invånare innan 2020. När girigheten, dumheten och fegheten samarbetar så slutar det alltid på samma sätt.

 2. ALaget skriver:

  Vojvoj. Nu börjar eländet. Nog måste 500 jobb vara mer värt än nån gammal övergiven myr. Det finns natur så det blir över åt oss naturvänner.

 3. Ekonomen skriver:

  Naturvårdsverket bör göra en noggrann analys av Torneälvens laxar.
  Helt säkert blir laxarna nästan giftfria när det har fått bada sig rena ju längre upp de har vandrat.
  När de når Muonioälven som i princip är drickbar källvatten så har de nått det vad vildlaxarna söker, nämligen paradiset, deras lekområden.
  Naturvårdsverket börjar och desinficera i fel ända.

 4. Pa skriver:

  Kommunen har nog inte plöjt ner dessa miljoner som olyckskorpen påstår. Jobb är viktigt!

 5. Jan-Erik skriver:

  Pa, kommunen har plöjt ner mellan 60 och 70 miljoner kronor i bland annat bostäder åt de tusentals nya medborgare som skulle flytta till Pajala till följd av gruvan. Det sa i alla fall det dåvarande kommunalrådet Kurt Wennberg (S) i SVT:s Uppdrag Granskning för några år sedan. Men du kanske menar att han ljög i inslaget?

  Gruvan är huvudorsaken till att Pajala kommuns ekonomi är körd i botten. Och ingen av de politiker/aktieägare som drev igenom galenskaperna i fullmäktige behöver ta något ansvar för detta.

 6. Ekonomen skriver:

  Jan-Erik: Vakna!

 7. Rent Trams snack ! skriver:

  De hade inte miljötillstånd förra gången heller dessutom ränna den inkompetens byggda dammen oxå och till råga på allt kunde inte miljöbrott styrkas. Det är väl bara och göra som förra gången strunta helt i miljötillstånd och naturvårdsverket och sätta i gång gruvan ändå. Ingen åker dit i alla fall och ej heller kommer det någon miljöpolis som stoppar driften. Vad denna svammel myndighet säger är inget och bry sig om snart är gruvan igång.

 8. Us skriver:

  Bra , då slipper man en ny konkurs o att man tänker på miljön.

 9. Pa skriver:

  Det stämmer inte att PK plöjt ner miljoner…eller vad säger ni på kommunen
  ?

 10. Sarva skriver:

  Naturvårdsverket skulle ägna sig mer till Sveaskogs brända jordens taktik, med alla deras skövlingar och kalhyggen har naturvårdsverket kollat upp följderna av dessa enorma ytor som anlagts? Tror ni inte att det ställer till mer skada än en liten gruva i kaunis,som ändock försöker att hålla sig inom miljöramarna!Det är viktigare att hitta på jobb till sådana som redan har jobb och feta löner för att ha någon slags bekräftelse att man behövs.Under northlands tid lät det att älven var helt förstörd!Satsa på miljö arbeten och sluta häng handskar,jobben behövs.

 11. Ekonomen skriver:

  Nu är Abecede gängets affärsidé i hamn, och häpna, utan bidrag från det allmänna.
  I det här fallet stämmer inte ordspråket, den enes död, den andres bröd.
  Nej, Kanadensarna och Engelsmännen visste vad de hade gett sig in på, någon miljard hit och dit tillhör kapitalismens spelregler.
  Vård, skola, omsorg tackar för kommande tillskott.

 12. . 338 skriver:

  Jan=Erik, så fel ute du är. Kommunens dåliga ekonomi handlar om dåliga beslut eller snarare avsaknad av vissa beslut senaste årtiondena. Och det är ju inget direkt överskott på lgh i Pajala förutom ”China town” men det är inget som belastar kommunen.
  /Lev väl!

 13. Sture Bäver skriver:

  Det är nog lika bra att stänga ner hela Norrbotten, Stockholmarna kan bygga oss en egen förort, vi är bara 251080 medborgare, så där kan vi ha det bra och fördriva tiden med att småprata med varann över en kopp kaffe på något kafé eller trottoarfik, får man tråkigt tar man en tur in till stan och fördriver lite tid. Om ändå hemlängtan skulle slå till så kan man ju alltid fara på några dagars semester till Norrbotten och cykla på dom kostigar till vägnät som är kvar där och vips är hemlängtan som bortblåst, så snabbt tillbaka igen till en kopp kaffe tillsammans med grannarna.

 14. enkel matematik skriver:

  nejnej ni har fel i att tro gruvan är skyldig till att kommunens ekonomi är körd i botten
  1.politiker/tjänsteman som tror sig vet bäst å alla andra kan inget
  2. kommunen anställer 53% av arbetsför befolkning i kommunen när andra kommuner i vår närhet klarar med 23%
  behöver jag fortsätta !!!

 15. Makt och kapital skriver:

  Det finns makt och kapital i bolaget. En sketen myndighet kommer att backa när lobbandet väl kommer igång skall ni se. Denna sak med naturvårdsverket är inget att fästa sig vid.

 16. Rösta rätt ! skriver:

  @enkel matematik
  Enkel förklaring en politik baserad på svåger politik genom generationer kan inte ge annat resultat. Ingen större matte förklaring behövs. Lägg rösten rätt nästa gång det finns två sossepartier där i synnerhet den sk S-framtiden står för en fortsatt rasering av kommunen. Rösta på den du vet du vilka du göder och släkter.

 17. Jan-Erik skriver:

  Enkel matematik och .338, Pajala brottas givetvis med samma problem som många andra utflyttningskommuner, men gruvsatsningen har gjort läget exceptionellt besvärligt i Pajala.

  Att de uppemot 70 miljoner kronorna främst gått till bostäder var vad Wennberg sa i SVT-inslaget. Hur mycket av detta som gått till konkreta bostäder ska jag låta vara osagt. En hel del har säkert gått åt till att anställa tjänstemän på kommunen för att hantera plan- och bygglovsfrågor. Gruvsatsningen har även fortsatt senare. Nu senast var det en förstudie för en ”testgruva” som Pajalaborna var med och finansierade.

 18. . 338 skriver:

  Jan-Erik. Knappast gruvsatsningen som försatt kommunen i sådant uselt ekonomiskt läge. Extra tjänstemän till kommunen har nära nog till 100 % finansierats med externa medel. I sammanhanget småpengar som kommunen spenderat under ”gruveran”, och vad hade sagts om man inte gjort dessa, om än små, satsningar!? Problemet är ju att kommunen varit tvungna att hålla tillbaka nödvändiga besparingar på t ex skolor, just pga att det kanske skulle ”vända” nu. Vi måste vara vuxna nog att inte gnälla på ”kommunen” hela tiden. De styrande har oftast bara mer el mindre dåliga beslut att välja mellan.

 19. Ekonomen skriver:

  Sture Bäver: Din kommentar, fast med en annan vinkling, gav Kaunis Iron ordföranden Anders Sundström i en DN videointervju 29/5 då han tillkännagav att gruvan öppnas till sommaren.
  Där förklarade Anders att Stockholmarna är nästan helt beroende av deras egen konsumtion och att det är vi ute i vischan som göder landet.
  Din ironiska skaldande om ämnet är det bästa jag har läst i sådana här spalter.

 20. enkel matematik skriver:

  alla borde se att vi inte kan fortsätta med nuvarande politikermaffia.
  Besparingar som skulle rädda ekonomin har inte haft effekt istället blev de dyrare å nu pratar maffian om att finansera ridstall bygga nytt badhus m.m. Om vi ska spara på resurser så måste vi fördela där de fortfarande fungerar de sparar pengar. I nu läget betalar Pajala ca 1000löner varje månad nog borde de gå å effektisera vad tror ni??

 21. Vildlaxen skriver:

  Ett stort tack till Naturvårdsverket! för ert engagemang och att vi nu får ta del av det svenska rättssystemet.
  Och ett stort tack till er som arbetat (underytan) för att de felbyggda läckande dammarna ska åtgärdas innan drift.
  Läckande dammar och ett miljötillstånd från GK som i princip inte har några gränsvärden för utsläpp i vatten, var huvudargumenten för NVV´s ansökan om återkallelse av miljötillståndet. Kaunis Irons miljöengagemang kan ifrågasättas. Politiker som fortfarande stångar sig blodiga för en gruvstart och inte ser hur opinionen vänt i miljöfrågan bör nog tänka om innan valet.

 22. Ekonomen skriver:

  Det naturen släpper ifrån sig i Tapuli har den gjort sedan urminnes tider.
  Och det är det vildlaxen luktar sig när de navigerar sig ut från kloaken Östersjön och Bottniska viken under sin färd upp till deras paradis.
  Ju högre upp de stiger ju renare blir de av naturliga källvattnet.
  Där får deras gälar andas annat än det vad vi spolar ned.
  Naturvårdsverket borde lära sig av naturens egen kunskap.
  Börja saneringen hos boven, nämligen hemma hos oss själva.
  Vildlaxen hatar våra avträden och kemikalier.

 23. Vildlaxen skriver:

  Det florerar en massa skrönor ”fakenews” om hur fantastiskt rent gruvvattnet är, faktum är att det urlakas metaller, tungmetaller, salter mm. dessutom tillför bl.a. sprängmedlet ämnen som är skadliga. Därför är det extremt viktigt att deponianläggningarna är uppförda enligt ett modernt uppdaterat miljötillstånd. NVV har gjort en grannlaga arbete med sakkunniga från bl.a Svenska kraftnät som dömde ut bef. dammar.
  Se utredning på NVV hemsida där det finns länkar till remissvar.

 24. Magnus Pekkari, VD Pajalabostäder AB skriver:

  Jan-Erik m fl. Under perioden 2012-2015 tillskapades 146 nya bostadslägenheter i Pajala kommun genom nybyggnation och ombyggnationer av lokaler. Pajalabostäder AB stod för 64 av dessa lägenheter. Investeringen var på 84 758 000 kr för vår del, vilket vi finansierade med lån 52 000 000 kr och resterande bolagets egna medel. Kommunen har inte betalat någon nybyggnation, däremot har de sålt fastigheter som blivit lägenheter motsvarande knappt 10 Mkr. Kommunen har däremot investerat i infrastruktur för de nya bostadsområdena kring Tallbacken. Men den kostnaden har jag inte kännedom om.

 25. Ekonomen skriver:

  Tapulimyrens malmkropp provborrades 2008 – 2010, 2011 torrlades en del av myren.
  Under dessa år ökade laxuppvandringen rejält till Torne- och Muonioälven, kulmen nåddes 2010 – 2013.
  Laxarnas plaskande hördes då för jämnan runt älvarna, för om åren var sådant unikt.
  Det måste bero på att Bottenvikens laxar lockades upp av Tapulimyrens förbättrade järnsmaker vilket förenklade deras navigering, deras sinnen har nog påverkats negativt av havets kloakliv.
  Naturvårdsverket bör ta lärdom av sådant.

 26. Ekonomen skriver:

  Tapula har avgett sina naturliga mineraler ända sedan senaste istiden.
  Naturen har sedan tagit tillvara dessa utfällningar och format omgivningarna efter dessa.
  Det skall vi vara rädd om.
  Dit hör även laxarnas levnadskretslopp.
  Tyvärr så är deras livsperiod i ”havet” inget och skryta om.
  Några tiotalet mil upp i Torneälven finns deras paradis.

 27. Jan-Erik skriver:

  Tack för klargörandet, Magnus Pekkari!

  Nästan 85 miljoner kronor investerade i bostäder i en kommun med stadigt minskande befolkning. Och 52 miljoner i lån. Det är en minst sagt vågad satsning från det kommunala bostadsbolagets sida!

 28. Jan-Erik skriver:

  Och en liten rättelse:
  Kommunalrådet Kurt Wennbergs uttalande om att kommunen satsat mellan 60 och 70 miljoner kronor på bland annat bostäder gjordes inte i SVT:s Uppdrag Granskning. Jag kan inte hitta uttalandet nu, men jag är ganska säker på att det gjordes i något av SVT:s program.

 29. En repris ! skriver:

  Svammel Pajalasbos satsning kommer aldrig att betala sig, ett faktum rent svammel av inkompetens. Men studerar man utvecklingen rent generellt hade aldrig gruvan levt så här länge utan att samma initiativ fått gro. Vore osannolikt att två olika initiativ skulle driva gruvan framåt, det måste finnas en gemensam faktor från förra satsningen och det som sker nu. Att olika personer skulle driva detta framåt är osannolikt. Det finns en betalade del förra gången och det levs på det idag, vilken blir vinsten nästa gång nya aktier eller annan utdelning ???

 30. Bo Nordebo skriver:

  Är det inte tid att sluta låta ”sörlänningarna” och politikerna mjölka Norrlänningarna på sina naturtillgångar, ungefär som Kung Leopold gjorde i Kongo.
  Producera ren miljövänlig el från älven och tillverka järn från malmen med en CO2 fri tillverkningsprocess. Mindre transporter och malmen räcker längre.

 31. Lax dödaren skriver:

  Laxen har blivit förgiftad för länge sen 🤔

 32. Tidtabellen lär hålla, tomt skitsnack ! skriver:

  Nog lär gruvan starta kring utlovat datum. Detta med naturvårdsverket är bara en skitsak de lär inte stoppa gruvan.
  Ej heller lyckades de stoppa gruvan förra gången heller bara tomt svammel, varför skulle de lyckas nu ??

 33. Vildlaxen skriver:

  Politiker och Ledarskribenter som nu arbetar för en gruvstart, utan att de läckande dammarna ska åtgärdas innan start gör oss alla en björntjänst! Ta del av Naturvårdsverkets ansökan, där ser ni att dammarna är felkonstruerade och läcker. Ni kommer även se att bl.a Mellajoki, Aareajoki, Kaunisjoki och Patojoki redan är kraftigt påverkade av gruvdriften. Det går att arbeta både för arbetstillfällen och miljön samtidigt, det ena utesluter inte det andra. Om inte annat så gör det för era barns skull.
  Obs! ej gruvmotståndare.

 34. Felkonstruerade skriver:

  @Vildlaxen
  Visst felkonstruerade man, har inte använt olika korn storlek från botten och uppåt utan samma tunna kornstorlek hela vägen. Hela dammen är som kvicksand glider i väg på underlaget. Men så blir det när inkompetens får bestämma. Att dammarna är dåliga är vida känt men inte agera naturvårdsverket sist utan lät hela skiten vara utan åtgärd.