Mikael Niemis manus får Ulf Fembro att lämna Pajala

PAJALA: I Mikael Niemis pjäs Kesälintu, som har premiär i samband med att Tornedalsteatern fyller 25 år, lyfts utflyttningen från Pajala de senaste 60 åren fram. Långt innan premiären kom manuset att ändra livet för teaterchefen.
– Det gäller att visa på priset man får betala om man flyttar. Man tappar kontakten med släkt, vänner och Tornedalen inom sig. Och det gör ont, säger Niemi till Haparandabladet.

Tornedalsteaterns avgående chef Ulf Fembro flyttar tillbaka till sin gamla hemstad Halmstad i slutet av sommaren. Han säger, att Niemis manus berörde honom djupt.

– När jag läste den så kände jag att jag måste hem. Min bror har fått barn och min mamma blir äldre. Jag tror att varje tornedaling förstår att det är tungt att vara ifrån sin familj. Men det känns sorgligt och jag kommer att sakna vännerna och de starka årstiderna, säger Fembro till Haparandabladet.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , ,
2 kommentarer om “Mikael Niemis manus får Ulf Fembro att lämna Pajala
  1. Stig Aspholme skriver:

    Man föraktar den Tornedalska kulturen och dess bärare, men man kan inte leva och få sin inkomst utan den. Märkligt fenomen. Är den Svenska kulturen så fattig, så att den inte ger inkomster?

  2. f. pajalabo skriver:

    Tornedalsteatern var tänkt som en plattform för meänkielispråkiga författare. Snabbt blev även den ”kapad” av ummikkot. ToTe använde meänkieli som täckmantel för att få pengar. När de stora pengarna kommit har man helt glömt meänkieli. Det finns bara som namn på svenskspråkiga pjäser – för att förvirra bidragsgivare?