Nio miljoner – men inte en ren över bron

AAVAJOKI: Viltbron över E4 i höjd med Aavajoki har hittills kostat nio miljoner kronor. Enligt renskötarna har inte en enda ren ännu använt bron.

– Ett felbyggt fiasko. Trafikverket begriper sig inte på förutsättningarna för renskötsel, säger Karl-Erik Gunnari, ansvarig koncessionsinnehavare för samebyn Liehittäja, till Haparandabladet.

Han och andra renägare konstaterar att bron byggdes utan att samebyn fick lämna synpunkter. Dit hör de plankväggar som enligt renägarna måste ersättas av ett nät.

– Då blir övergången ljusare och kommer att fungera, säger Gunnari.

Projektansvariga Maria Bergsten berättar att ett konsultföretag nu ska utreda hur viltbron fungerar.

– Vi intervjuar renägarna och gör viltspårning. Vi har inte sagt nej till att stängsla in avsnittet i anslutning till bron som samebyn önskar.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
11 kommentarer om “Nio miljoner – men inte en ren över bron
 1. mievain skriver:

  Todella hupaisaa touhua koko silta. Mutta kun kerran rahaa on niin pankaapa porot seuraavaksi autokouluun! Eiköhän se EU anna rahaa niin hyvään juttuun. Jos ei niin varmaan vois viedä koko sillan Liehittäjään – missä sitten lieneekään

 2. Mad Max skriver:

  Var det inte denna bro som var kostnadsberäknad till 4 miljoner? Nu dubbelt så dyr, men till ingen nytta. Ja nog verkar det finnas pengar till alla möjliga och omöjliga projekt. Lär inte vara det sista bygget som har gått snett.

 3. Happis skriver:

  Denna bro hade haft mer nytta i Haparanda,mellan Ikea och Coop,där alla gående passerar den högt trafikerade vägen och nästan blir ihjälkörda av bilisterna,eller kanske man kunde ha rustat upp de gropiga vägarna i Happis,nio miljoner hade säkerligen räckt till båda..

 4. spion skriver:

  renarna är rädda för tivolit (vindkraft).
  bron är färdig men ej skyltad väg för renarna så dom hittar till e4 vid pellinpää,kanske bygga en rondel till renarna??

 5. Erik skriver:

  Nu är det väl inte Trafikverket som ska laga Happis gator, det är väl dom som betalat den då det handlar om E4:an elr?

  Sen finns det ju en tunnel till IKEA ~100m bort bara det att folk är så tröga. Man måste valla dom som kossor så att dom ska förstå var dom ska gå.

 6. Jens skriver:

  @Happis: Är ”alla gående” för tröga eller lata för att använda tunneln under E4? Kanske det ska vara helikopterlyft var femte minut mellan Coop och IKEA var femte minut så att folka ska bli nöjda och slippa röra på dököttet och följa minsta motståndets lag?

 7. p.r.s skriver:

  bra skoter led över e4an

 8. Stig Aspholme skriver:

  Den skapade ju i alla fall arbetstillfällen och dom behövs!

 9. staffan skriver:

  Självklart väljer renarna att gå över E4:an i Säivis eftersom det inte finns viltstängsel på Norrviken-rakan. Bron är bra på sikt ska ni se.
  Renskötarna har nog inte rätt i denna fråga.
  De bara blåser förbi ett par gånger om året med sina skotrar o dyra snabba bilar.

 10. bryggan skriver:

  Tydligen blev det ett fiasko, men det är väll inte mer än att de försöker åtgärda problemet och göra rätt för sig. Det är väll bra att de överväger att byta till stängsel så bron kommer till nytta. Så denna tunneln vid vårt kära möbelhus är väll bra, dock skulle det underlätta gångtrafikanter om de övervägde att bygga en tunnel/bro mot andra sidan av stan också. slippa omvägar, och på sickt även minska biltrafiken

 11. peter skriver:

  Om ni flyttar bron några hundra meter kan ni skapa en massa nya stämplingsdagar.