NLL blir Region Norrbotten

NORRBOTTEN: Vid årsskiftet tar Norrbottens läns landsting över det regionala utvecklingsansvaret från länsstyrelsen och byter namn till Region Norrbotten.

Landstinget uppger detta efter att riksdagen i onsdags sa ja till förslaget att skriva in Norrbotten i den lag som reglerar det regionala utvecklingsansvaret.

”Det är det slutliga klartecken som behövdes för att kunna säga att landstinget från den 1 januari 2017 ansvarar för arbetet med regionens tillväxt samt planer för länets infrastruktur”.

– Det här har vi arbetat för längre. Det är ett viktigt steg i en ökad demokratisering av utvecklingsfrågorna, som är viktiga för norrbottningarna, säger Maria Stenberg (s), landstingsstyrelsens ordförande, på NLL:s hemsida.

Efter årsskiftet betecknas landstingsfullmäktige och landstingsstyrelsen i stället som regionfullmäktige och regionstyrelsen.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
4 kommentarer om “NLL blir Region Norrbotten
 1. Futurum casus skriver:

  Vilket slöseri med pengar. Nu ska loggor, skyltar, brevkuvert m.m göras på nytt och det kostar pengar.

 2. Alberto skriver:

  Visst är det slöseri Futurum casus men vissa bryr sig inte sålänge de inte drabbar deras egen börs

 3. vill gå ur landstinget skriver:

  Detta kommer säkert medföra att det anställs fler pärmbärare på regionkontoret till en kostnad av att fler vårdplatser stängs, mindre bemanning på avdelningarna, sjukhusen stängs och endast Sunderby får ha kvar sitt sjukhus.
  Finns det något sätt att gå ur landstinget och bara betala sjukavgift på samma sätt som man kan gå ur kyrkan och bara betala begravningsavgift?

 4. Nordan skriver:

  Ja då undrar man hur det går med landsbygdsutvecklingen och infrastrukturen när ”gamla landstinget” tar hand om oss. Tillväxt? VAr? i Luleå eller…? Snart är alla sjukhus borta förutom S-byn, de flesta vårdcentralerna dras in, bussarna går redan ”tomma” … snart behövs inga vägar- köp helikoptrar för sjuktransporter av oss få som är kvar i landsbygden. Tillväxt- Var? Kolla ålderspyramidernas utveckling i byarna – det är nog för sent att tänka på tillväxtutveckling, tyvärr, och på vems bekostnad? Vi betalar samma skatt som i Luleå, men vad får vi för pengarna i jämförelse med en Lulebo?