NLL drar in akutjourer i tre kommuner

Akutjourer vid tre hälsocentraler i östra Norrbotten dras in. Foto: Eva Spiik

Akutjourer vid tre hälsocentraler i östra Norrbotten dras in. Foto: Eva Spiik

ÖSTRA NORRBOTTEN: Norrbottens läns landsting drar vid årsskiftet in akutjouren i tre kommuner: Haparanda, Övertorneå och Överkalix.

Elisabeth Hjelm, verksamhetsutvecklare vid NLL, uppger för Haparandabladet att beslutet grundar sig på ett tio år gammalt beslut.

– Landstingsfullmäktige beslutade 2005 att verksamheten på jourtid ska minska i omfattning, och att den planerade verksamheten ska öka. Vi ska lägga mer krut på primärvårdens dagtidsarbete, där man även tar in akuta patienter, säger hon till HB.

Förändringen innebär att patienter som behöver vård kvällar och helger får framöver åka direkt till Kalix.

Enligt Hjelm kommer varken personalstaben på respektive hälsocentral eller berörda ortsbor att påverkas av att jourverksamheten dras in.
– Det akuta omhändertagande är alltid säkerställt. Ambulans finns alltid, säger hon.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , ,
19 kommentarer om “NLL drar in akutjourer i tre kommuner
 1. jaja skriver:

  Ytterligare en försämring av något som redan varit dåligt. Vart är vi på väg. Skrota Landstinget

 2. klurifax skriver:

  Landstingsfullmäktige ledamöterna är dyra i drift och måste ha mera pengar så don får en bra pension när dom slutar med att nöta byxbaken på en skön stol Landstingsborgen!

 3. Oh shit! skriver:

  Instämmer med ”jaja”. Skrota landstinget. Skrota Löfven samtidigt. Felaktiga satsningar av båda.

 4. från holmen skriver:

  hur blir det med dom på cape east…

 5. kjell g skriver:

  Dra ner på antalet politiker till ett fåtal så finns det pengar till akutvården.

 6. Mad Max skriver:

  SKROTA LANDSTINGET! Innan de hinner avveckla allt som har med människors hälsa att göra. De som tjänar på detta är nog bara taxibolagen. Som nu får stå för ambulanser i länet. Men bra att någon tjänar på Landstingets lallande. Kan vi inte rösta för om vi ska ha kvar Landstingen? Kan någon klokare än jag svara på det? De slår ju undan benen på snart varenda människa som behöver någon sorts vård. Kalix tjänar nog på alla de gipsningar som kan behövas ifall det blir benbrott i samband med sparkarna som Landstinget delar ut. Sjukvården är snart till bara för de friska, arbetsförmögna.Sjuka lider!!

 7. Spara och slösa skriver:

  Landstinget har fräckheten att höja skatten och samtidigt dra ned på vården för östra norrbotten, fy fan!!

 8. Haparandabo skriver:

  Men så jävla dåligt. Dra ner i Luleå i stället. Snart vågar man inte bo kvar i Haparanda då allt dras ner på. Det ska ju finnas hjälp att få 24/7 i vår stad. Ska vi växa (få fler att flytta in) så ska vi visa att vi är attraktiva.

  Med detta menas att vi ska bli sjuka dagtid. Lysande ni som bestämmer. Vilka pajasar ni är. Lyssna på folket.

 9. håkan svangärd skriver:

  Det finns tydligen pengar till mycket annat men inte till sjukvård Det är skamligt att dessa får hålla på å försämra allt som byggts upp av tex av våra föräldrar Fy fy

 10. tireb67 skriver:

  …och när har det blivit så att människor blir sjuka bara på kontorstid?
  ”Ambulans finns alltid”….jojo, det har vi ju läst om att de kommer efter flera timmars väntan……….

 11. ekiboy skriver:

  vi får väl åka till kemi i finland eller

 12. Ehhh skriver:

  Ursäkta mig men nu hänger jag inte med? Akuten är ju redan borta. Du får ju bara träffa läkare under kontorstid. Annars får man ta sitt pick och pack och åka till Kalix. Men snart blir det nog sunderbyn om detta fortsätter.

 13. Skattebetalare skriver:

  Nej, sluta med alla neddragningar, allt vad våra gamlingar byggt upp raseras, pengarna sätts istället på invandringen som kostar pengar, nu är det vi som får stå vid sidan om och se på då allt som byggts upp raseras.

 14. klurifax skriver:

  Norge har ju skrotat landstinget för länge sedan har jag för mig?…rätta mig om jag har fel.

 15. Sixten Johansson skriver:

  Den som googlar på ”avskaffa landstingen” hittar många skäl som talar för det. De flesta menar då att framför allt specialistsjukvården måste förstatligas. Men det är ju inte givet att någonting blir bättre genom statlig centralstyrning.

  Moderaterna har länge förespråkat ett avskaffande, Göran Hägglund (kd) föreslog det också som en egen idé för några år sedan. De väljare som vill göra mer än bara gnöla måste alltså driva frågan politiskt. Inte omöjligt att ett par partier sprängs före nästa val, även (s)! Annars kan man ju gott börja kämpa för att Norrbotten ska gå ut ur både Sverige och EU.

 16. ingvar k skriver:

  Visst befinner Landstinget i ett knepigt läge, Vi blir äldre och de som skall stå för fiolerna blir färre. Den åldrande befolkningen kräver mer vård och läkemedelskostnaderna bara ökar och ökar , Jag nämner inte specialistvården .. För jag viska fraam en sanning: För att komma i åtnjutande av all de statliga ”bidragen /intäkterna” krävs det ett stort antal administratörer, Visst befinner sig landstiget i knepig situation eller hur.

 17. Avskaffa Sosseriet skriver:

  Hög tid att Avskaffa Sosseriet!!Skattepengar slösas friskt på olika verksamheter och projekt som ej är nödvändiga såsom Norrbottensteatern. Minska antalet politiker och avskaffa alla projekt som ej handlar om sjukvård!! Vill man gå på teater etc så ska man pröjsa detta ur egen ficka. Sossarna kan ju sluta drömma om att en centralisering av det mycket av vården till några få orter gynnar befolkningen. Avskaffa Sosseriet!! Svenska folket bör också vakna och inse att skattepengar slösas något ohyggligt i Sverige!Invandringen är förstås en stor post,de som har försökt påtala detta har skälltsut

 18. grr.. skriver:

  Skrota landstinget nu !

 19. Emma skriver:

  Vad säger ni Bengt Niska (s) och Bengt Westman (s)? Är ni fortfarande utanför gruppen? Finns det något parti i vår del av länet som kämpar för hälso-sjukvårdsfrågor? Vi blir äldre och fler som behöver vård.