Pressat Asplöven snodde tre poäng

Gnagetkross!1

Asplöven tre pinnar rikare. Foto: Lasse Stenman

STOCKHOLM: AIK landar på näsan i en match som slutar 1-3 (0-1, 1-0, 0-2) i Hockeyallsvenskan under tisdagskvällen, trots att AHC går på knäna mot slutet.

Rätt på

FÖRSTA PERIODEN: Fjärilar i magen, som vanligt!

AIK tar första nedsläpp, men Asplöven får iväg kvällens första skott efter en halvminut. Stark öppning av gästerna, som sätter ettan efter 56 sekunder – John Henrion, inte helt överraskande. Perfekt macka av Lagacé till jänkare John som klämmer till direkt! Också Jesper Dahlroth på backen belönas med en passpinne.

Fortsatt pigga gäster i minuterna två och tre, men hemmalaget har samlat sig efter den inledande kallduschen. Matchen alldeles jämn nu, med AIK som varvar upp och har ett par avslut på kasse. Två kontrollerade lag mitt i perioden.

6-3 i skott vid första power-break efter 11.24. Sebastian Idoff har fått en bra start i bortakassen. Men AHC drar på sig kvällens första tvåa i samband med detta. Den första straffminuten upp i rök. Så även den andra, utan att AIK har en enda puck på mål.

Men hemmalaget har taktpinnen och Asplöven lever lite farligt inne i den sista fjärdedelen av perioden. 15.22: femfyra för gästerna, som tyvärr drar på sig en tvåa halvminuten senare. Ställningskrig nu, med tre minuter kvar av perioden. Gästerna städar undan den lilla stunden i numerärt underläge som blir summan av kardemumman.

Hemmalaget har ett fint läge i slutsekunderna, men Idoff gör en avancerad parad. 9-4 i skott i en pigg match så långt.

ANDRA PERIODEN: Nya puckar!

Fyra mot fyra efter gurgel och dubbeltvåa i samband efter slut signal i första. Gästerna får iväg mellanaktens första puck på mål. Tyvärr drar AHC på sig ytterligare en utvisning efter 1.42 och spel fyra mot tre inledningsvis. Men AIK slarvar en hel del och Asplöven har ingen svårighet att hålla emot.

Tandlöst pp av hemmalaget. Det tar AIK mer än fem minuter att få iväg sitt första skott på mål i mellanakten. Man har pucken mycket, men har förfärligt svårt att skapa heta chanser. 7.16: Asplövens tur att brassa på i numerärt överläge, men man har lite svårt att få rätt pucktempo. Men fem mot tre efter 8.57, för några sekunder.

Men ett omständligt bortalag har också svårt att skapa feta målchanser och AIK blir fulltaliga. Till råga på allt elände får hemmalaget kvittera efter 11.36, efter ett snyggt anfall, där Idoff lämnar retur rakt ut. 12.48: 4-4 i skott vid andra power-break och nytt femfyra för Asplöven, 2+2 för hemmalaget.

AHC har emellertid svårt att hitta former i sitt pp och hemmalaget kan ganska lätt städa undan de två första minuterna av strafftiden. Detsamma gäller de två följande och hemmalaget kan sånär skaffa sig ett friläge när utvisad spelare kommer in.

Två trötta lag byter misstag och chanser i slutminuterna. 19.07: nytt överläge för Asplöven, AIK lever farligt. Men räddas av paussignal. 4-7 i skott under en lite konstig period, med många missar och starkt målvaktsspel.

TREDJE PERIODEN: Varje thriller har en upplösning – Asplöven börjar i femfyra.

AIK städar undan. Men gästerna får iväg ett par skott under de två första minuterna. Och efter 2.15 ringer det. Nye Malte Strömwall avslutar till 1-2, fint frammatad av Nicolai Bryhnisveen.

Anfall är bästa försvar, gästerna vill framåt efter målet. Men hemmalaget har inga planer på att dö än. Och efter 5.54 drar gästerna på sig en utvisning. Asplöven håller emot under den första minuten, under stark press. Gästerna offrar sig hänsynslöst och klarar biffen. Så långt.

8.38: utvisningarna haglar. AHC:s tur i fem mot fyra. Gästerna trummar på ganska bra, men också AIK har en stark målman i Robin Rahm.

4-5 i skott vid sista power-break efter 11.13. Spel igen – Asplöven har en del att bevisa under de minuter som återstår. Man har ju tappat ett antal matcher i tredje under den senaste månaden. Och AIK pressar på med sju minuter kvar, belägrar gästernas zon.

Idoff är ordentligt varm nu och ser säker ut inne i periodens sista fjärdedel. Hemmalaget har hela 14-6 i skott och har haft ett friläge med fyra långa minuter kvar. Ett pressat AHC tar time-out efter 16.23. Och förefaller lite mer samlade efter detta.

Men hemmalaget vägrar ge sig. 18.54: AIK tar ut målvakten och skapar hårt tryck. Men efter 19.34 kan evige Jacob Lagacé efter lite strul lägga trean i tom kasse. Med passpoäng till Henri Snäll.

– Vi får tacka Sebastian Idoff som gör en fantastisk match i målet. Den andra perioden är vår bästa, men vi borde gjort något mål under alla power play, säger tränaren Per Kenttä.

Som naturligtvis ändå är mycket nöjd över utvecklingen.

– Fantastiskt skönt med tre poäng, sammanfattar coach Kenttä. Sista fem minuterna var vi illa ute. Då offrade sig alla på ett imponerande sätt.

Med detta har Asplöven bara en pinne upp till play-off. ”Hemmamatch” i Luleå mot Västerås väntar under fredagskvällen.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , ,
4 kommentarer om “Pressat Asplöven snodde tre poäng
 1. Bengan i Umeå skriver:

  nu gäller det stora starka asplöven. mitt tips 4 – 1 till asplöven

 2. Olle skriver:

  Hur kan man mata samma formationer i pp hela tiden? De gör ju inte mål BYT och testa nytt!!!

 3. Lasse liten skriver:

  Detta skrivs efter andra perioden och det står 1-1. Statistiken säger att Asplöven är sämst i 3:e perioden. Inga stora förhoppningar alltså. Men ändå bra att kunna spela jämnt mot ett klassiskt storlag.

 4. Kom igen skriver:

  Kämpa kämpa på nu så ni kommer t slutspel!!!